Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 13. 14:52

Fellebbent a fátyol a Microsoft Office 2010-ről

A New Orleansban zajló Worldwide Partner Conference-en (WPC) a Microsoft bemutatta az Office 2010 megújult asztali alkalmazásait és a rendezvény minden látogatója megkapta a szoftvercsomag zárt körben terjesztett előzetes változatát.

Az Office 2010 mellett mától elérhető a SharePoint Server 2010, a Visio 2010 és a Project 2010 előzetese is, azonban csak kiválasztott tesztelők számára, azonban alighanem pillanatok alatt elterjed majd a fájlcserélőkön. A redmondi cég mindenesetre igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a most elérhetővé tett kód (14.0.4302.1000 build) még nem \"feature complete\", azaz képességeit tekintve különbözik a végleges változattól. Az Office 2010 és a többi program nyilvános bétaváltozata valamikor az év második felében jelenhet meg, a végleges verziók pedig 2010 első felében érkeznek.

Előtérben a közös munka

Az Office 2007 két legfontosabb újdonsága a teljesen áttervezett felhasználói interfész és az XML-alapú fájlformátumok támogatása volt. A 2010-es verzióban nem várhatók ekkora áttörések magukban az alkalmazásokban, a hangsúly a dokumentumokon végzett közös munka mellett inkább a Microsoft szervertermékeivel történő hatékonyabb együttműködésen lesz.

Az Office az új SQL Server 2010-zel egyszerre kerül piacra. A Microsoft számos olyan szolgáltatással vértezi fel az SQL Server 2010-et, amely lehetővé teszi a szoros integrációt a Microsoft Office család tagjaival: az Office-felhasználók közvetlenül a számukra már ismert felületen érhetik el az SQL Serverben tárolt adatokat, és az Office-ba épített képességek segítségével lényegében saját üzletiintelligencia-alkalmazásokat, egyfajta mash-upokat hozhatnak létre, amelyeket a SharePoint révén akár meg is oszthatnak egymással.

Persze az Office-t alkotó programok is továbbfejlődnek, a jelenlegi információk szerint apró, de annál hasznosabb újításokkal, amelyek megkönnyítik a használatot. Ilyen például az összes programban megjelenő \"paste preview\" funkció, amely lehetővé teszi egy beillesztés előtt a várható eredmény ellenőrzését még a parancs kiadása előtt. A Word a korábbinál jobb grafikus szerkesztőt kap, az Excelben megjelennek a \"sparkline\"-ok, amelyek egyetlen cellába beférő kis grafikonok, a PowerPoint meg videoszerkesztőt kap. Az Outlook régóta várt újdonsága az e-mail párbeszédek, azaz \"threadek\" kezelése lesz, amelyet a Gmail-felhasználók már régóta ismerhetnek.

Többféle változat

Az Office 2010 lesz a első a sorban, amelyből 32 és 64 bites változatot egyaránt elérhetővé tesz a Microsoft. A szoftvercsomagból háromféle kiskereskedelmi változatot dob piacra a cég, a Home and Studentben a Word, az Excel és a PowerPoint mellett a OneNote található, a Home and Businessben még az Outlook is, az Office Professionalben pedig mindezeken felül az Access és a Publisher. Az üzleti felhasználásra szánt csomagok közül a csak mennyiségi licencben kapható Standard része a Word, az Excel, a PowerPoint, az Outlook, a OneNote és a Publisher, a Professional Plusba emellett bekerül az Access, az InfoPath, a SharePoint Workspace (régebben Groove), valamint a Unified Communications. Az egyes változatok árait a Microsoft egyelőre nem közölte.

A Microsoft új irodai csomagjának egyik legnagyobb dobása a weben keresztül, böngészőből (Internet Explorer, Firefox, Safari) elérhető szoftverek megjelenése lesz, ezt egyelőre még nem lehet kipróbálni. Webes változata a Wordnek, Excelnek, PowerPointnak és OneNote-nak lesz és a hírek szerint a Microsoft Live oldalon keresztül ezeket a fogyasztók ingyen elérhetik (legfeljebb reklámokat kell nézniük használat közben). Az Office Web Applications az asztali szoftverek legtöbb funkcióját tartalmazni fogja,de nem mindet, a webes PowerPointban például nem lehet majd videót szerkeszteni.

a címlapról