:

Szerző: Bizó Dániel

2009. július 8. 10:45

Itt van a végleges VLC 1.0, az univerzális médialejátszó

Négy megjelenésre szánt kiadást követően végre megszületett sokak kedvencének, a VLC médialejátszónak az 1.0.0 verziója. A mérföldkő a fejlesztők állítása szerint rengeteg hibát javítottak a 0.9-es és korábbi verziókhoz képest, valamint bővítették a támogatott formátumok számát, és fejlesztettek a médiakezelésen is.

Több mint 8 év fejlesztés után tegnap megjelent a VLC 1.0.0, amely rengeteg hibajavítás mellett csinos funkciókkal bővült. Finomabban vezérelhető lett a lejátszási sebesség, a képkockánkénti léptetés és azonnali megállítás, új HD-kodekek, mint például Dolby Digital Plus, Blu-ray Linear PCM, valamint más formátumok kezelésének átfogó javítása került be a szoftverbe. A VLC letölthető Windows mellett MacOS X-re, Debian, Ubuntu, Fedora, RHEL, openSUSE, és további Linux-disztribúciókra -- némi időt vesz igénybe, míg a repositorykba (alkalmazáskönyvtár) bekerül. A forrás elérhető és lefordítható BSD-kre, de még Solarisra és QNX-re is.

A VLC francia gyökerű projekt nyílt forráskódú, GPL alatt publikált, multiplatform médialejátszó, neve a VideoLAN Clientből képzett mozaikszó. A skinezhető VLC saját kodekkészlettel rendelkezik, így letöltésével lényegében az összes használatban lévő video- és audioformátumot támogatja anélkül, hogy bármiféle további kodeket kellene telepíteni. Nem csak lejátszani, de felvenni is képes, akár screencastokat. Képes a transzkódolásra és a hálózaton keresztüli streamelésre is.

Windowson sincs szükség arra, hogy rendszerszintű módosításokat végző kodekcsomagokat telepítsünk, ami néhány évvel ezelőtt még elterjedt, és sok kínlódást eredményező gyakorlat volt. Ingyenességével és a formátumok átfogó támogatásával a VLC nem véletlenül vált népszerűvé, például streamelés alatt álló vagy sérült állományok lejátszásával. A VLC nagyrészt az FFmpeg projektből táplálkozik, figyelmen kívül hagyja a DVD régiókódolását, képes utófeldolgozásra, mint például a forgatás, tükrözés, deinterlace, vagy logo overlay hozzáadása. A szoftver letölthető a projekt weblapjáról, ahol hálánk jeléül adományokat is tehetünk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.