Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Újabb 100 milliós orosz befektetés a Facebookban

Bizó Dániel, 2009. július 16. 17:31
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

További részesedést vásárol a Facebookban az az orosz befektető, aki már korábban is jelentős befektetést tett a cégben. A Digital Sky ezúttal 3,5 százalékra növeli részesedését a világ legnagyobb közösségi hálózatán, a tranzakció értéke alapján pedig 6,5 milliárd dollárra taksálja azt.

hirdetés

A Digital Sky Technologies, korábbi bejelentéséhez híven, újabb 100 millió dollár értékben vásárol közönséges Facebook részvényeket, ezúttal az alkalmazottaktól. A mintegy másfél százaléknyi részesedéssel együtt immár összesen közel 300 millió dollárt fektetett be a Facebookba.

A 6,5 milliárdos értékelés jóval alacsonyabb ugyan, mint a májusi 10,2 milliárdos, utóbbiak azonban újonnan kibocsátott elsőbbségi részvényeket takar, melyek alacsonyabb kockázattal járnak, mint a most vásárolt közönséges részvények -- felszámolás esetén előrébb sorolják a követelések kielégítésében. A Facebook oroszok általi értékelése jóval, több mint 40 százalékkal kedvezőbb, mint amit részvények másodlagos piaca jelez. A Microsoft két évvel ezelőtt jóval drágábban jutott részesedéshez, 240 millió dollárért mindössze 1,6 százalékot vásárolt, ami még 15 milliárd dollárra taksálta a Facebook értékét.

A Digital Sky befektetése a Facebook üzleti életképességébe vetett bizalom jeleként fogható fel. A több mint 200 millió felhasználóval terhelt és kiterjedt szolgáltatás rengeteg pénzt emészt fel a szükséges infrastruktúra üzemeltetése révén. A cég várakozásai szerint idén áttöri az 500 millió dolláros árbevételi határt, de csak jövőre válik cash-flow pozitívvá, vagyis működése termeli, nem pedig csak viszi a készpénzt.

Mindez jelzi a cégbe egészséges növekedésébe vetett hatalmas bizalmat, hiszen a 6,5 milliárdos értékelés is a bevétel 13-szorosa, összevetésképpen a hatalmas profitot termelő Google esetében ez a mutató hat-hétszeres, és csak a Baidu tudja felvenni a versenyt, 15-szörös mutatójával. A Facebook 25 éves elnök-vezérigazgatójának, Mark Zuckerbergnek állítása szerint évi 70 százalékos növekedést mutat fel a Facebook jelenleg is. A Digital Sky úgy indokolta befektetését, hogy hisz a Facebook nyereségtermelő képességében, amihez csak némi időre van még szükség.

A Digital Sky nem kezdő a területen, más európai közösségi oldalakban is eszközölt befektetéseket, melyek azóta már nyereségesek. A cég a legnagyobb befektetője a web orosz részének, oldalai az orosz nyelvű lapletöltések 70 százalékát tudhatják magukénak, és közösségi oldalai 13 országban piacvezetők. A DST többsége tulajdonosa az orosz fémipari milliárdos Aliser Uszmanov kezében van, aki az angol Arsenal focicsapat gazdája is egyben.

 

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.