:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 2. 11:50

Megjelent az Oracle új middleware-generációja

Tegnap a Fusion Middleware 11g formájában bemutatkozott az Oracle új köztesszoftver-generációja, amely a következő generációs Oracle alkalmazások előfutára is egyben. A Fusion Middleware 11g kapcsán az Oracle legfontosabb üzenete az integráció.

Az Oracle frissítette köztesszoftver-portfólióját, megjelent ugyanis a Fusion Middleware 11g családba tartozó SOA Suite, WebLogic Suite, WebCenter Suite, illetve az Oracle Identity Management. A 11g generáció többi tagja az év hátralevő részében érkezik, az Oracle JDeveloper 11g pedig már tavaly óta piacon van.

Egy a jelszó: integráció

A termékcsalád az Oracle talán legfontosabb idei bejelentése és az elmúlt évek egyik legnagyobb horderejű fejlesztése is egyben: a vállalat állítása szerint 3500 programozó több mint 7300 emberévnyi fejlesztőmunkája és mintegy 13 millió órányi automatizát tesztelés után született meg a Fusion Middleware 11g. A szoftver kapcsán az Oracle legfontosabb üzenete a közösségi szolgáltatások beemelése valamint a szoros integráció más Oracle termékekkel, de a köztesszoftverek heterogén környezetben is megállják a helyüket mivel nyílt szabványokra (WS-*, SCA, WSRP 2.0, BPMN, BPEL4People, stb.) építenek. A vállalat emellett kiemelte, hogy a BEA felvásárlásával megszerzett termékeket \"teljesen\" integrálta a portfóliójába.

Az Oracle WebLogic Servert is tartalmazó WebLogic Suite 11g a vállalat szerint elsősorban megbízhatóság tekintetében fejlődött annak köszönhetően hogy a korábbinál több folyamatot képes automatizálni, emellett nagyobb betekintést enged a folyamatokba. A SOA Suite 11g-vel kapcsolatos legfőbb üzenet a gridekre és a privát, illetve nyilvános cloudokra optimalizált szolgáltatások támogatása. A WebCenter Suite 11g említésre méltó újdonsága a WebCenter Spaces, amely lehetővé teszi a szervezeten belüli közösségi terek kialakítását és működtetését. Az Identity Management 11g újdonsága többek között a Deployment Accelerators (az alkalmazások üzembe helyezésének felgyorsításához), a Universal Federation Framework (egységes identitáskezelés heterogén rendszerekben), valamint az Oracle ADF alkalmazásfejlesztési keretrendszer Faces technológiáján alapuló korszerű, egységes felhasználói felület.

A terjeszkedés platformja

Az Oracle az elmúlt pár évben közel 60 felvásárlást hajtott végre, elsősorban az üzleti alkalmazások területén. A cég számára korábban az adatbázis volt az a termék, amelyre építve eladhatta üzleti alkalmazásait, ezt a feladatot látszólag most a middleware vette át -- ha a cég el tudja terjeszteni köztesszoftvereit, jó esélye van arra hogy még több alkalmazást értékesítsen. Charles Phillips, az Oracle elnöke a termék bemutatóján elmondta, a Fusion Middleware 11g lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyes funkciókat (pl. biztonság, felügyelet vagy metaadat-kezelés) egy megosztott köztesrétegből vegyenek igénybe, így nincs szükség az alkalmazások olyan szintű testreszabására mint korábban, ami a kompatibilitási problémák csökkenéséhez vezet, illetve egyszerűbbé teszi az alkalmazások frissítését, fejlesztését.

A Fusion Middleware 11g a meglevő 10g-felhasználók, illetve BEA-felhasználók számára egyenes út a továbblépésre. Az Oracle szerint az új termékekben számos olyan képesség kapott helyet amelyek miatt megéri átállni, de a vállalat senkit nem akar upgrade-re kényszeríteni. Az upgrade lehetősége mindenesetre benne van a szoftverkövetési szerződésben, így mindenki akkor áll át az új verzióra, amikor csak akar, a migrációt pedig automatizált eszközök seregével támogatja az Oracle. A Fusion Middleware 11g megágyaz a később érkező Fusion Applicationsnek, amely az Oracle által évek óta ígért új generációs alkalmazás-csomag, amelynek megjelenése folyamatosan csúszik, a legújabb hírek szerint 2010-ben várható.

Még nem tudni, mi lesz a Sun sorsa

Amint arról lapunk is beszámolt, az Oracle áprilisban jelentette be a Sun Microsystems felvásárlását. A Sun kiterjedt köztesszoftver-portfólióval rendelkezik, azonban a termékvonalak integrációjára vonatkozó terveket az Oracle eddig még nem vázolta fel, így egyelőre nem lehet tudni, milyen változások várhatók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.