Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Megjelent az Oracle új middleware-generációja

Bodnár Ádám, 2009. július 02. 11:50
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Tegnap a Fusion Middleware 11g formájában bemutatkozott az Oracle új köztesszoftver-generációja, amely a következő generációs Oracle alkalmazások előfutára is egyben. A Fusion Middleware 11g kapcsán az Oracle legfontosabb üzenete az integráció.

hirdetés

Az Oracle frissítette köztesszoftver-portfólióját, megjelent ugyanis a Fusion Middleware 11g családba tartozó SOA Suite, WebLogic Suite, WebCenter Suite, illetve az Oracle Identity Management. A 11g generáció többi tagja az év hátralevő részében érkezik, az Oracle JDeveloper 11g pedig már tavaly óta piacon van.

Egy a jelszó: integráció

A termékcsalád az Oracle talán legfontosabb idei bejelentése és az elmúlt évek egyik legnagyobb horderejű fejlesztése is egyben: a vállalat állítása szerint 3500 programozó több mint 7300 emberévnyi fejlesztőmunkája és mintegy 13 millió órányi automatizát tesztelés után született meg a Fusion Middleware 11g. A szoftver kapcsán az Oracle legfontosabb üzenete a közösségi szolgáltatások beemelése valamint a szoros integráció más Oracle termékekkel, de a köztesszoftverek heterogén környezetben is megállják a helyüket mivel nyílt szabványokra (WS-*, SCA, WSRP 2.0, BPMN, BPEL4People, stb.) építenek. A vállalat emellett kiemelte, hogy a BEA felvásárlásával megszerzett termékeket "teljesen" integrálta a portfóliójába.

Az Oracle WebLogic Servert is tartalmazó WebLogic Suite 11g a vállalat szerint elsősorban megbízhatóság tekintetében fejlődött annak köszönhetően hogy a korábbinál több folyamatot képes automatizálni, emellett nagyobb betekintést enged a folyamatokba. A SOA Suite 11g-vel kapcsolatos legfőbb üzenet a gridekre és a privát, illetve nyilvános cloudokra optimalizált szolgáltatások támogatása. A WebCenter Suite 11g említésre méltó újdonsága a WebCenter Spaces, amely lehetővé teszi a szervezeten belüli közösségi terek kialakítását és működtetését. Az Identity Management 11g újdonsága többek között a Deployment Accelerators (az alkalmazások üzembe helyezésének felgyorsításához), a Universal Federation Framework (egységes identitáskezelés heterogén rendszerekben), valamint az Oracle ADF alkalmazásfejlesztési keretrendszer Faces technológiáján alapuló korszerű, egységes felhasználói felület.

A terjeszkedés platformja

Az Oracle az elmúlt pár évben közel 60 felvásárlást hajtott végre, elsősorban az üzleti alkalmazások területén. A cég számára korábban az adatbázis volt az a termék, amelyre építve eladhatta üzleti alkalmazásait, ezt a feladatot látszólag most a middleware vette át -- ha a cég el tudja terjeszteni köztesszoftvereit, jó esélye van arra hogy még több alkalmazást értékesítsen. Charles Phillips, az Oracle elnöke a termék bemutatóján elmondta, a Fusion Middleware 11g lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyes funkciókat (pl. biztonság, felügyelet vagy metaadat-kezelés) egy megosztott köztesrétegből vegyenek igénybe, így nincs szükség az alkalmazások olyan szintű testreszabására mint korábban, ami a kompatibilitási problémák csökkenéséhez vezet, illetve egyszerűbbé teszi az alkalmazások frissítését, fejlesztését.

A Fusion Middleware 11g a meglevő 10g-felhasználók, illetve BEA-felhasználók számára egyenes út a továbblépésre. Az Oracle szerint az új termékekben számos olyan képesség kapott helyet amelyek miatt megéri átállni, de a vállalat senkit nem akar upgrade-re kényszeríteni. Az upgrade lehetősége mindenesetre benne van a szoftverkövetési szerződésben, így mindenki akkor áll át az új verzióra, amikor csak akar, a migrációt pedig automatizált eszközök seregével támogatja az Oracle. A Fusion Middleware 11g megágyaz a később érkező Fusion Applicationsnek, amely az Oracle által évek óta ígért új generációs alkalmazás-csomag, amelynek megjelenése folyamatosan csúszik, a legújabb hírek szerint 2010-ben várható.

Még nem tudni, mi lesz a Sun sorsa

Amint arról lapunk is beszámolt, az Oracle áprilisban jelentette be a Sun Microsystems felvásárlását. A Sun kiterjedt köztesszoftver-portfólióval rendelkezik, azonban a termékvonalak integrációjára vonatkozó terveket az Oracle eddig még nem vázolta fel, így egyelőre nem lehet tudni, milyen változások várhatók.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.