Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Mesterséges intelligencia segíti a szoftverfejlesztést

Bodnár Ádám, 2009. július 01. 14:34
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Olyan új fordítóprogramot adott ki az IBM, amely mesterséges intelligencia és gépi tanulás bevetésével próbálja meg automatikusan optimalizálni a megírt kódot a minél nagyobb teljesítmény elérése érdekében.

hirdetés

Az IBM bejelentette nyílt forrású Milepost GCC fordítójának nyilvános elérhetőségét. A cég azt állítja, a fordító mesterséges intelligenciát és gépi tanulást vet be annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb teljesítményű kódot hozza létre. A Milepost GCC-t az IBM izraeli kutatóközpontja fejlesztette ki egy európai együttműködés keretében olyan partnerek segítségével mint az Edinburgh-i Egyetem, a brit ARC International, a francia CAPS Enterprise és az INRIS, amely a francia nemzeti számítástechnikai kutatóközpont.

A Nagy Kék nem mást ígér, mint hogy az új fordító automatikusan képes megtanulni, hogyan alakítsa  a kódot a futtató hardver igényeihez, ezáltal a lehető legnagyobb teljesítmény nyerhető ki az alkalmazásokból, legyen szó akár szerverekről, asztali gépekről vagy akár mobiltelefonokról. Az IBM szerint mobiltelefonos fejlesztéseknél a Milepost GCC használatával akár tizedére is csökkenhet a fejlesztési idő, mivel az idő legnagyobb részét ilyenkor a kód optimalizálása emészti fel, amelyet az új fordító automatikusan képes elvégezni.

"Megnyitottuk a fordítói környezetet hogy az mesterséges intelligencia és gépi tanulás igénybevételével meg tudja állapítani, pontosan milyen optimalizációt kell használni és hol, hogy a teljesítmény növekedjen" -- mondta Dr. Bilha Mendelson, az IBM haifai kutatólaboratóriumának kódoptimalizálási technológiákért felelős vezetője. A vállalat saját tapasztalati szerint egy Power processzoros System p szerveren csak az új fordító bevetésével akár 18 százalékkal lehetett növelni a meglevő alkalmazások teljesítményét. A Milepost GCC-t nem csak a teljesítmény növelése hanem a fogyasztás csökkentése érdekében is be lehet vetni, ez főleg mobil környezetben lehet fontos szempont az alkalmazások fejlesztésénél, de ma már szerverszoftverek és asztali alkalmazások esetén sem mellékes.

A Milepost a GCC 4.4-es változatára épül, az "intelligens fordító" június 25-étől lesz elérhető a közönség számára a www.milepost.eu weboldalon. A GCC következő, 4.5-ös verziója már külön plugint kap, amelyen keresztül csatlakozni tud a Milepost-kiegészítésekhez. A projekt melléktermékeként létrejött egy weboldal is, a ctuning.org, ahová bárki beküldheti kódjait és tanácsokat kaphat a teljesítmény-optimalizációhoz.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.