Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 1. 14:34

Mesterséges intelligencia segíti a szoftverfejlesztést

Olyan új fordítóprogramot adott ki az IBM, amely mesterséges intelligencia és gépi tanulás bevetésével próbálja meg automatikusan optimalizálni a megírt kódot a minél nagyobb teljesítmény elérése érdekében.

Az IBM bejelentette nyílt forrású Milepost GCC fordítójának nyilvános elérhetőségét. A cég azt állítja, a fordító mesterséges intelligenciát és gépi tanulást vet be annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb teljesítményű kódot hozza létre. A Milepost GCC-t az IBM izraeli kutatóközpontja fejlesztette ki egy európai együttműködés keretében olyan partnerek segítségével mint az Edinburgh-i Egyetem, a brit ARC International, a francia CAPS Enterprise és az INRIS, amely a francia nemzeti számítástechnikai kutatóközpont.

A Nagy Kék nem mást ígér, mint hogy az új fordító automatikusan képes megtanulni, hogyan alakítsa  a kódot a futtató hardver igényeihez, ezáltal a lehető legnagyobb teljesítmény nyerhető ki az alkalmazásokból, legyen szó akár szerverekről, asztali gépekről vagy akár mobiltelefonokról. Az IBM szerint mobiltelefonos fejlesztéseknél a Milepost GCC használatával akár tizedére is csökkenhet a fejlesztési idő, mivel az idő legnagyobb részét ilyenkor a kód optimalizálása emészti fel, amelyet az új fordító automatikusan képes elvégezni.

\"Megnyitottuk a fordítói környezetet hogy az mesterséges intelligencia és gépi tanulás igénybevételével meg tudja állapítani, pontosan milyen optimalizációt kell használni és hol, hogy a teljesítmény növekedjen\" -- mondta Dr. Bilha Mendelson, az IBM haifai kutatólaboratóriumának kódoptimalizálási technológiákért felelős vezetője. A vállalat saját tapasztalati szerint egy Power processzoros System p szerveren csak az új fordító bevetésével akár 18 százalékkal lehetett növelni a meglevő alkalmazások teljesítményét. A Milepost GCC-t nem csak a teljesítmény növelése hanem a fogyasztás csökkentése érdekében is be lehet vetni, ez főleg mobil környezetben lehet fontos szempont az alkalmazások fejlesztésénél, de ma már szerverszoftverek és asztali alkalmazások esetén sem mellékes.

A Milepost a GCC 4.4-es változatára épül, az \"intelligens fordító\" június 25-étől lesz elérhető a közönség számára a www.milepost.eu weboldalon. A GCC következő, 4.5-ös verziója már külön plugint kap, amelyen keresztül csatlakozni tud a Milepost-kiegészítésekhez. A projekt melléktermékeként létrejött egy weboldal is, a ctuning.org, ahová bárki beküldheti kódjait és tanácsokat kaphat a teljesítmény-optimalizációhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról