Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 1. 15:14

Online igényelhető SSL-tanúsítvány a NetLocktól

Már webes felületen is lehet a weboldalak valódiságát garantáló SSL-tanúsítványt igényelni a NetLocktól, amelyek árát elektronikusan is ki lehet egyenlíteni,így az ügyfelek néhány perc alatt hozzájuthatnak a tanúsítványhoz.

A NetLock tapasztalatai szerint a cégek sok esetben semmilyen módszerrel nem védik weboldalukat, ha pedig mégis, saját maguk részére bocsátanak ki SSL-tanúsítványt, a \"self-signed\" tanúsítvány azonban biztonsági hibaüzenetekkel áraztja el az oldalra látogatókat, akiket ez valószínűleg el is riaszt vagy valótlan adatokkal regisztrálnak és alapvetően bizalmatlanul közelednek a  rendszerhez. A NetLock januárban végzett felmérése aggasztó eredménnyel zárult, mivel a vizsgált magyarországi oldalak közül alig több mint 500 rendelkezett megbízható hitelesítés-szolgáltatótól származó SSL-tanúsítvánnyal.

A webes tanúsítványkiadó rendszernek köszönhetően a NetLocknál nem kell napokat várni egy tanúsítvány kiadására, a folyamat mindössze pár percet vesz igénybe, a szolgáltatás ára pedig elektronikusan is kiegyenlíthető. Már a legfrissebb kriptográfiai ajánlásoknak, szabványoknak megfelelő, SHA-256 típusú lenyomatképző algoritmust alkalmazó SSL- tanúsítványok is igényelhetők a NetLocknál, ezek a tanúsítványok a korábbiaknál még erősebbek, az általuk képzett lenyomatokat próbálkozással lényegében lehetetlen visszafejteni.

A személyes megjelenést nem kívánó tanúsítványkibocsátás eddig is létezett a NetLock kínálatában, az eljárás teljes automatizálása, az elektronikus úton történő díjkiegyenlítés, valamint a hiteles elektronikus számla kibocsátásának lehetősége azonban nagymértékben növelheti az SSL tanúsítványok iránti érdeklődést -- mondta Espán Zsolt, a projekt vezetője.

Az automata tanúsítványt akkor tud kibocsátani a NetLock, ha az a domain, amelyre tanúsítványt igénylik, szerepel a domainnyilvántartásban és elérhető a WHOIS-rekordja. Második feltétel, hogy a felhasználó rendelkezzen hozzáféréssel a WHOIS-rekordban szereplő e-mail címhez, a harmadik feltétel pedig, hogy képes legyen hozzáférni ahhoz a szerverhez, amelyen a domain elérhető. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor a tanúsítványt 5-10 percen belül kibocsátja a cég. Nincs szükség egy darab papír kinyomtatására sem, mivel mind a megrendelési folyamat, mind a tanúsítvány, mind a számla elektronikus formában jut el az ügyfélhez.

Az új szolgáltatás elindításától a NetLock éves szinten több százezer forintos megtakarítást és közel 30 millió forintos bevételnövekedést vár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról