Szerző: Koi Tamás

2009. július 1. 11:32

Mától az MTV két csatornáját is adják DVB-T rendszerben

Több mint fél év egyezkedés után aláírás került az Antenna Hungária és a Magyar Televízió Zrt. által tető alá hozott műsortovábbítási szerződésre, így mától az m1 és az m2 is megjelenik a MinDig TV platformon.

A szerződés aláírására az eredeti tervek szerint legkésőbb tavaly december elsejéig sor kellett volna kerüljön, ekkor indult ugyanis a hazai DVB-T sugárzás éles üzeme, a vonatkozó törvényi rendelkezés szerint pedig a platformon jelen kellett volna lennie az összes közszolgálati csatornának, beleértve az m1 és az m2 két csatornáját és a Magyar Rádió közszolgálati adóit. Az Antenna Hungáriának ehhez képest csak a Duna Televízióval sikerült műsortovábbítási szerződést kötnie a megadott időpontig, így az m1 és az m2 több megszakítással csak \"kísérleti jelleggel\" volt jelen a rendszerben.

A felek a tárgyalások során többször is igyekeztek leszögezni, hogy mindketten fontos ügynek tartják a digitális átállást, illetve a maguk részéről mindent megtesznek azért, hogy a szerződésre minél előbb aláírás kerüljön. A késlekedés miatt a Nemzeti Hírközlési Hatóság az év elején vizsgálatot indított, mely kiterjedt a digitális átállási folyamat más aspektusaira is. Dr. Rozgonyi Krisztina, az NHH Tanácsának alelnöke áprilisban, a vizsgálat lezárultával bejelentette, hogy a mulasztásokhoz köthető felelősségek megállapítására hatósági eljárást indít, és mivel úgy látja, hogy a szerződéskötési kötelezettség mindkét félre vonatkozik, ezért nem kizárt, hogy végül az MTV-t is elmarasztalja az eljárás során.

Az MTV és az Antenna Hungária közt létrejött műsortovábbítási szerződés aláírására azután került sor, hogy a Magyar Televízió az MTV Közalapítvány kuratórium elnökségének a szerződéskötéshez szükséges előzetes hozzájárulása után, 2009. június 16-án kihirdette a digitális földfelszíni műsorterjesztés tárgyában indított közbeszerzési eljárás eredményét. Itt egyetlen induló volt -- az Antenna Hungária -- így tulajdonképpen soha nem is volt kérdéses, hogy végül a francia kézben lévő vállalat nyer.

A köztelevízió két csatornája így végül később került fel a MinDig TV platformra, mint a két országos sugárzású kereskedelmi csatorna, az RTL Klub és a TV2, holott eleinte úgy tűnt, ezek tulajdonosával egyáltalán nem tud megegyezni az Antenna Hungária. A Magyar RTL Zrt. és az MTM-SBS Televízió Zrt. hónapokkal ezelőtt még bíróság elé citálta az Antenna Hungáriát diszkriminatív szerződési feltételekre hivatkozva, a felek azonban mégis meg tudtak egyezni, igaz, ehhez kellett az is, hogy az ORTT cserébe egy június 3-i határozatban módosította a Magyar RTL Zrt. és az MTM-SBS Televízió Zrt. szerződését, így elsősorban engedélyezte a két társaságnak a további tematikus csatornák indítását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról