:

Szerző: Bizó Dániel

2009. június 24. 19:05

Bétába lépett a Red Hat virtualizációs platformjának fejlesztése

A tervek szerint még idén megjelenik a végleges változat, ennél pontosabban azonban nem határozta meg ennek idejét a Red Hat. A bétaprogram zárt, és túljelentkezés van, közölte a cég.

A Red Hat februárban közölte a várhatót: a jövőben a KVM-alapú hypervisorra építi fel virtualizációs platformját, melynek kereskedelmi neve Red Hat Enterprise Virtualization (RHEV) lesz. A KVM-re, vagyis a Linux kernelben futó köztesréteg technológiára, és az azt csokorba fogó eszközökre az izraeli Qumranet felvásárlásával tett szert a vállalat, mely elsősorban szerveroldali desktopvirtualizációs megoldást fejlesztett. A RHEV kinyilvánított célja, hogy a virtualizáció szélesebb körű alkalmazása előtti összes akadályt lebontsa, azaz a költségeket, skálázhatóságot, teljesítményt és biztonságot érintő problémákat egyaránt orvosolja.

Az RHEV Hypervisor egy Trusted RHEL kernelre épül, mérete mindössze 64 megabájt. A hypervisor olyan fejlett képességekkel rendelkezik, mint az I/O-virtualizációt lehetővé tévő nagyteljesítményű VirtIO driverek, a memóriakapacitás kihasználtságának hatékonyságát fokozó memóriamegosztás (memory page sharing), vagy a hypervisortól független felügyeletet lehetővé tévő Libvirt/CIM menedzsment interfész. A Red Hat célja, hogy egy jól skálázható hypervisort alkosson, a tervek szerint a gazdagép 96 logikai processzort és 1 terabájt fizikai memóriát képes kezelni (a legnagyobb, 16 foglalatos Xeon-szerverek), míg a virtuális gépek egyenként 16 virtuális processzort és 64 gigabájt memóriát látnak legfeljebb.

A portfólió részeként a RHEV Manager for Servers egy centralizált felület, mellyel a Red Hat ígérete szerint akár több tízezer szerver felügyeletére is alkalmas lehet, és olyan fejlett képességeket támogat, mint a vendéggépek élő mozgatása, politikákban rögzített leállítások energiatakarékossági célzattal, vagy a magas rendelkezésre állású alkalmazások hátterének kialakítása. A PC-k konszolidációját és virtualizációját teszi lehetővé a RHEV Manager for Desktops, mely lényegében a Quamranet SolidICE VDI megoldását csomagolja újra.

 

Citrix XenServer 5.5

Megjelent egyúttal a Citrix XenServer 5.5 kiadása is, mely immár AD-integrációt, és gazdarendszerek bővített támogatását hozza elsősorban magával, valamint fejlődtek az adatmentési képességek is. További részletek a szabadon letölthető virtualizációs szoftverről a bejelentésben.

Az RHEV elsőként valószínűleg az RHEL következő, 5.4-es kiadásával jelenik meg, ami még a nyárra várható. Nem kell aggódniuk a Xen-felhasználóknak sem, az 5-ös generációban teljeskörű támogatottságot élvez, és egyelőre nem ismert döntés arról, hogy a 6-os generációba ezt továbbviszik-e. Amennyiben a vállalat úgy döntene, a 6-os generációban kizárólag az RHEV támogatott, úgy még mindig legalább 2 év támogatás védi a Xen bázist, mivel egy főkiadás legalább 18 hónapos támogatási ciklussal rendelkezik. A Red Hat ráadásul konverziós eszközöket is biztosít majd, melyekkel elviekben gond nélkül lehet migrálni az RHEV platformra.

 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.