:

Szerző: Bizó Dániel

2009. június 24. 13:23

Fujitsu: a válság rést ütött a HP és az IBM pajzsán

A Fujitsunál úgy látják, a lojális ügyfelek is nyitottá váltak, hogy más szerverszállítók után nézzenek, ami korábban nem volt jellemző, rengeteg céget a bigottság jellemzett. A japán irányítás alá került vállalat azonban nem csak erre játszik, maga is erősíti jelenlétét.

Vége a kényelmeskedésnek

Mikor tavaly nyáron a Siemens közölte, hogy ki akar szállni a Fujitsu Siemensből, felmerült a kérdés, hogy mi lesz a vállalat további sorsa, vajon megveszi-e valaki. Aztán a japánok vásárolták meg a Siemens tulajdonrészét, az azonban továbbra sem volt világos, hogy mihez kezdenek a kényelmesen működő céggel, mely sem a PC-, sem a szerverpiacon nem remekelt, sőt az elmúlt évek során folyamatosan teret vesztett sokkal agresszívebb riválisaival szemben

Éppen emiatt üdítően hatott, mikor megérkezett Tokióból az utasítás: növekedni kell, méghozzá nem kicsit, hanem nagyon. Az immár Fujitsu Technology Solutions (FTS) név alatt a hatalmas Fujitsu csoport részeként működő cég feladata a globális működés erősítése és térnyerés a vállalati és kormányzati piacon. A korábban szoros kooperációban, ám mégiscsak szeparáltan működő Fujitsu Siemens Computers és Fujitsu a tervek szerint egyesítik erőiket, hogy több mint megduplázzák x86-szerverpiaci részesedésüket, mely az átfogó üzleti IT-megoldások kínálása irányában mutató stratégia alapköve.

Tavaly mintegy 240 ezer szervert értékesített globálisan a Fujitsu Siemens, de jövőre már 500 ezer darabot tervez eladni a Primergy gépekből, 2012-re pedig a részesedést a tavalyi 4 százalékról 10 százalékra kell tornázni. Mindezt egy gazdasági válság kellős közepén kell levezényelni, mikor  a tömegszerverek piaca (25 ezer dollár, vagyis 5 millió forint alatti) nagyjából öt év alatt tér magához az IDC becslése szerint, vagyis 2013-14-re éri el a kereslet a válság előtti szintet. Nincs ez másként Magyarországon sem, ahol az FTS már jövőre el akarja érni a 10 százalékos részesedést az x86-os piacon, ami nagyjából 1500 darab Primergy értékesítését jelenti.

Megváltoztak a dolgok

Magától adódik a kérdés: hogyan, mi változott az elmúlt évekhez képest? A termékek eddig is jók voltak, és bár folyamatosan fejleszt a cég, kétségtelenül nem itt keresendő annak a magyarázata, miért ad el tízszer annyi ProLiantet a HP. A változást külső és belső tényezők egyaránt magyarázzák, véli Poros Gábor, a FTS magyar leányának ügyvezetője, és Tábor Viktor, aki az FTS egyik legnagyobb hazai partnerének számító ANT megoldásszállítót igazgatja.

Véleményük szerint a válság megbolygatta a piacot, olyan vevők is nyitottá válnak a változás felé, melyek korábban bigott módon márkahűek voltak, és hallani sem akartak a már bevált, lényegében bebetonozódott szállítókon kívül senki másról. Poros úgy gondolja, sokkal többen és jobban megnézik most, mire költenek és hol tudnának megtakarítani, mint korábban. Ezt segíti, hogy az elmúlt évek során a Primergyknek is sikerült egy lojális bázist kiépíteniük, neve lett a gépeknek a piacon, amit főként alacsony meghibásodási arányuk magyaráz, mondta el Tábor.

Hozzátette, az alárendelt piaci helyzetben lévő Fujitsu számára az is lehetőséget jelent, hogy az IT-infrastruktúra egyre inkább szolgáltatásjelleget ölt, ráadásul a virtualizációval egyre inkább eltávolodik a szoftverréteg a hardvertől, így egyre kevésbé érdekelt bárkit is, hol futnak a szoftverek, a virtuális gépek -- egy korszerű környezetben a rendszergazdák és mérnökök sem a hardverrel kerülnek elsősorban kapcsolatba, hanem a felügyeleti és menedzsment-megoldásokkal. A Fujitsu persze továbbra is hangsúlyozza Primergy hardverek olyan képességeit, mint a riválisokénál alacsonyabb fogyasztás, hűvösebb üzem, és kimagasló megbízhatóság, de az előnyök közé sorolják az alacsonyabb alkatrészárakat is, ami garancián túli szervizelés vagy  bővítés esetén lehet érdekes.

Megoldásszálítás

A változások közé tartozik még, hogy míg korábban a cég egyszerű eszközszállítóként jelent meg, addig a jövőben egyre inkább az átfogó megoldások felé mozdul el, és ennek megfelelően olyan partnerekkel igyekszik erősíteni, melyek ilyen megoldásokat terveznek, vezetnek be és akár üzemeltetnek ügyfeleik számára. Ebben a stratégiában segíti a céget az, hogy a Fujitsu a legátfogóbb infrastrukturális palettával rendelkezik, az x86-os gépek mellett SPARC, Itanium, valamint egyedi mainframe rendszereket is kínál, ahogyan lemezes, szalagos és virtuális szalagos tárolók is megtalálhatóak portfóliójában.

A megoldásorientáltságot erősíti az is, hogy a Fujitsu célszoftverekkel is rendelkezik olyan alkalmazások automatizált virtuális menedzselésére, mint az SAP vagy az Oracle üzleti moduljai. A sokak számára nem ismert FlexFrame for SAP például képes arra, hogy tetszőleges Fujitsu hardverekből felépített farmon a terhelés függvényében automatikusan erőforrásokat biztosítson az SAP alkalmazások részére, egyfajta lélegző cellát hozva létre  modulok számára, mely mindig az aktuális igény függvényében veszi  fel méreteit, vagyis foglalja le a kapacitásokat.

Nem kell ecsetelni, milyen hatalmas megtakarítások érhetőek el, ha nincs szükség dedikált, nagyméretű szerverekre az ERP alkalmazások kiszolgálásohz, melyeket a csúcsterhelés és jövőbeni növekedés elbírása érdekében rendszeresen túlméreteznek -- a megosztott vállalati IT-erőforrásokból, vagyis a vállalati cloudból hasítja ki a magának szükségeset, mely cloudot akár olcsó kétfoglalatos gépekből is ki lehet alakítani. Az SAP moduláris felépítésének köszönhetően ugyanis a FlexFrame for SAP képes az egyes modulokat külön-külön gépekre mozgatni, így optimalizálva a terhelés elosztását. A csúcsidőszakon kívül a szoftver \"visszaadja\" az erőforrásokat a közösbe, a felesleges szervereket pedig akár készenléti állapotba is lehet küldeni, hogy csökkentsük az energiaköltségeket, és növeljük a várható élettartamot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.