Szerző: Bodnár Ádám

2000. augusztus 4. 11:02

Egyre több thin client talál gazdára

Az International Data Corp. tegnap közzétett felmérese szerint 1999-ben több, mint 700,000 thin client számítógépet értékesítettek, amely az 1998-ban eladott 369,000 géphez képest 90%-os növekedést jelent.

A "thin client" tulajdonképpen a régi terminálok újraélesztése. Ezek a számítógépek nem rendelkeznek saját merevlemezzel, a programok egy távoli szerveren helyezkednek el. Ennek több előnye is van: a thin client-ek - egyfajta minimál PC-k - sokkal olcsóbbak, mint a teljes értékű asztali munkaállomások, másrészt (köszönhetően a relatív kevés hardvernek és szoftvernek) megfelelően kialakított környezetben stabilabban is működnek, ráadásul gyakorlatilag egy asztali PC összes funkciójával rendelkeznek.

A Windows-alapú thin client ötlete már a 90-es évek elején is testet öltött, de az akkor NetPC-nek nevezett megoldás az asztali gépek áresése miatt gyorsan kiszorult a piacról. Ám a Windows 2000 megjelenése nyomán a thin client-ek ismét egyre erősebben vannak jelen a piacon. Ez annak köszönhető, hogy a Windows 2000 gyárilag támogatja a MetaFrame-et, a Citrix Systems thin client-kiszolgáló szoftverét.

Szinte bizonyos, hogy a thin client-ek eladási mutatói sosem előzik meg a PC-ket. De azok a nagyvállalatpok, amik beleuntak egy PC-s hálózat kialakításának nehézségeibe, és fenntartásának költségeibe, erős piacot jelentenek majd a thin client megoldásokra szakosodott cégek számára, mint amilyen a Citrix, a Wyse vagy a Santa Cruz Operations.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról