Szerző: Koi Tamás

2009. június 18. 11:22

Időben, bár kisebb fennakadásokkal érkezett meg az iPhone OS 3.0

Tegnap, az előrejelzett időpontban elérhetővé tette az Apple az iPhone okostelefonok és iPod Touch médialejátszók új operációs rendszerét, az iPhone OS 3.0-t. Az új rendszerszoftver száznál is több újdonságot hoz és több régi hiányosságot is pótol, nem csoda, hogy a frissítők rohamát nehezen állták az Apple szerverei.

Az új Apple OS-t március közepén mutatták be először a nagyközönség számára -- ezen a bemutatón derült ki többek között, hogy a 3.0-s rendszerszoftver két komoly hiányosságot is pótol majd. Ezek egyike az MMS-küldési lehetőség, a másik a kivágás, másolás, beillesztés szövegszerkesztő-parancsok megjelenése. Az új operációs rendszerben új böngésző is van, a Safari gyorsabb mint korábban, támogatja a HTML 5 szabványt és a HTTP-n keresztüli audio- és videostreaminget is.

Az új rendszerszoftverrel érkezett a Spotlight, a Mac OS X operációs rendszereknél megtalálható kereső iPhone okostelefonokra fejlesztett változata, mely az összes beépített alkalmazásban (e-mail kliens, naptár, jegyzetek és iPod zenelejátszó) keres az adott szövegrészletre. A Spotlight így egyebek mellett végre lehetőséget ad majd a tulajdonosoknak arra, hogy az e-mailjeik közt keressenek, ugyanakkor a Mac OS X-változathoz hasonlóan alkalmazásokat is el lehet majd indítani a keresési találatok listájából.

\"\"

A fentieken túl újdonság az Apple saját szerverparkjával megtámogatott push e-mail küldési lehetőség, a szövegbevitel pedig az új szoftvernél már nemcsak portré, hanem tájkép üzemmódban is működik, így nem csak a böngészőnél vált a telefon tájolást a beépített szenzortól kapott adatok alapján. Az új funkciók mellett hibajavítások is kerültek az új operációs rendszerbe: az Apple 46 biztonsági rést foltozott be, ezek fele a Safari böngészőt vagy annak renderelőmotorját, a Webkitet érinti.

Az iPhone-tulajdonosok ezúttal is az eddig megszokott módon, az iTunes alkalmazáson keresztül frissíthetik telefonjukat, a frissítés az iPhone 3G-tulajoknak ingyenes, az iPod Touch frissítése azonban 9,95 dollárba kerül. Az internetes fórumokon és blogokon, mikroblogokon leírt tapasztalatok szerint -- melyet a HWSW is meg tud erősíteni -- a frissítés letöltése a legtöbb esetben rendben lezajlott, a frissítés utáni aktiválási folyamat azonban többeknél értelmezhetetlen hibaüzenetekkel elakadt, emellett órákig elérhetetlen volt az App Store alkalmazás-piactér is. Az aktiválás kötelező, enélkül a telefonnal csak vészhelyzeti hívás kezdeményezhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról