Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Időben, bár kisebb fennakadásokkal érkezett meg az iPhone OS 3.0

Koi Tamás, 2009. június 18. 11:22
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Tegnap, az előrejelzett időpontban elérhetővé tette az Apple az iPhone okostelefonok és iPod Touch médialejátszók új operációs rendszerét, az iPhone OS 3.0-t. Az új rendszerszoftver száznál is több újdonságot hoz és több régi hiányosságot is pótol, nem csoda, hogy a frissítők rohamát nehezen állták az Apple szerverei.

Az új Apple OS-t március közepén mutatták be először a nagyközönség számára -- ezen a bemutatón derült ki többek között, hogy a 3.0-s rendszerszoftver két komoly hiányosságot is pótol majd. Ezek egyike az MMS-küldési lehetőség, a másik a kivágás, másolás, beillesztés szövegszerkesztő-parancsok megjelenése. Az új operációs rendszerben új böngésző is van, a Safari gyorsabb mint korábban, támogatja a HTML 5 szabványt és a HTTP-n keresztüli audio- és videostreaminget is.

Az új rendszerszoftverrel érkezett a Spotlight, a Mac OS X operációs rendszereknél megtalálható kereső iPhone okostelefonokra fejlesztett változata, mely az összes beépített alkalmazásban (e-mail kliens, naptár, jegyzetek és iPod zenelejátszó) keres az adott szövegrészletre. A Spotlight így egyebek mellett végre lehetőséget ad majd a tulajdonosoknak arra, hogy az e-mailjeik közt keressenek, ugyanakkor a Mac OS X-változathoz hasonlóan alkalmazásokat is el lehet majd indítani a keresési találatok listájából.

A fentieken túl újdonság az Apple saját szerverparkjával megtámogatott push e-mail küldési lehetőség, a szövegbevitel pedig az új szoftvernél már nemcsak portré, hanem tájkép üzemmódban is működik, így nem csak a böngészőnél vált a telefon tájolást a beépített szenzortól kapott adatok alapján. Az új funkciók mellett hibajavítások is kerültek az új operációs rendszerbe: az Apple 46 biztonsági rést foltozott be, ezek fele a Safari böngészőt vagy annak renderelőmotorját, a Webkitet érinti.

Az iPhone-tulajdonosok ezúttal is az eddig megszokott módon, az iTunes alkalmazáson keresztül frissíthetik telefonjukat, a frissítés az iPhone 3G-tulajoknak ingyenes, az iPod Touch frissítése azonban 9,95 dollárba kerül. Az internetes fórumokon és blogokon, mikroblogokon leírt tapasztalatok szerint -- melyet a HWSW is meg tud erősíteni -- a frissítés letöltése a legtöbb esetben rendben lezajlott, a frissítés utáni aktiválási folyamat azonban többeknél értelmezhetetlen hibaüzenetekkel elakadt, emellett órákig elérhetetlen volt az App Store alkalmazás-piactér is. Az aktiválás kötelező, enélkül a telefonnal csak vészhelyzeti hívás kezdeményezhető.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.