Szerző: Koi Tamás

2009. június 18. 12:24

Mégsem kizárt, hogy 2011-ig lehet XP-re downgradelni Windows 7-ről

Nem kell aggódniuk azoknak a cégeknek, akik nemhogy a Windows 7, de még a Vista bevezetésére sincsenek felkészülve, vagy éppen ki akarják hagyni a Vistára frissítés fázisát új számítógéppark vagy új számítógépek vásárlása esetén. Tegnap még arról szóltak a hírek, hogy a Windows 7 megjelenése után legfeljebb fél évig kérhetők ezek a gépek Windows XP-vel, a Microsoft azonban meggondolta magát és új határidőt állított fel, ezzel további haladékot adva a cégeknek az átállásra.

Az eredeti tervek szerint a Windows 7 Professional és Ultimate változatról a felhasználók visszatérhettek volna Windows XP-re, azonban ez a lehetőség csak az új operációs rendszer megjelenésétől számított 6 hónapig állt volna rendelkezésre, ezt követően csak Vistára lehetett volna downgrade-elni. A Windows 7 világszerte október 22-én kerül forgalomba, ezek szerint a vásárlók 2010 áprilisának végéig válthatnak vissza Windows XP-re.

A cégek ezért ha nem akartak volna kétféle operációs rendszert üzemeltetni, a Windows 7 megjelenését követő 6 hónapban kellett volna megvásárolniuk az összes PC-t, amit a Windows 7 bevezetése előtt használni szeretnének, vagy olyan mennyiségi licencszerződést kellett volna kötniük a Microsofttal, amely megengedi a downgrade-et. További megoldást jelenthet a számítógépeket Windows Vista Business-szel vagy Ultimate-tel vásárolni, majd downgrade-elni Windows XP-re, ezt később upgrade licenccel lehet Windows 7-re cserélni. Windows XP-ről azonban közvetlenül nem lehet Windows 7-re frissíteni, csak Vistáról -- a helyzet összességében szoftverlicencelési rémálmot jelenthetett volna egyes vállalatok számára.

A Microsoftnál a jelek szerint utólag rájöttek, hogy a licencelési rendszer ebben a formában komoly buktatókat rejt magában, így órákkal azután, hogy neves elemzők élesen bírálták az új downgrade-gyakorlatot, változtattak a feltételeken. A ComputerWorld megkeresésére a Microsoft egyik szóvivője e-mailben elmondta, hogy az új feltételek szerint a Windows 7 Professional és Ultimate felhasználók legfeljebb nem 6, hanem 18 hónappal a Windows 7 megjelenése után kérhetnek downgrade-et. Ez az intervallum abban az esetben lehet csak rövidebb, ha ennél előbb jelenik meg az operációs rendszer első javítócsomagja.

Elemzők szerint mindez összességében átgondoltabb licencpolitikáról árulkodik, Michael Silver, a Gartner szakértője azonban úgy látja, szerencsésebb lett volna megfordítani a feltételeket és a később bekövetkező eseményhez szabni az XP downgrade határidejét (azaz legalább a Windows 7 megjelenésétől számított 18 hónap, legkésőbb az SP1 megjelenési dátuma). A jelenlegi rendszerrel bár nem kizárt, hogy a downgrade-re még 2011-ben is lehetőség lesz, valójában ennek kicsi a valószínűsége, az eddigi gyakorlat alapján jóval valószínűbb ugyanis, hogy a Windows 7 SP1 még jövőre elkészül.

A Windows Vista első javítócsomagja az operációs rendszer megjelenését követő 14 hónapon belül érkezett meg, a Windows XP első javítócsomagjára csak tíz hónapot kellett várni, míg a Windows 2000 SP1 csupán fél évvel követte az operációs rendszert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról