Szerző: Bizó Dániel

2009. június 16. 18:42

Most érdemes frissíteni a UNIX-parkokat

Válság, késlekedő vagy törölt termékfrissítések, tulajdonosváltás és felvásárlás előtti viharok -- mindezek együttesen sújtják a kritikus rendszerek szállítóit. Mindez nem jelent mást, minthogy hatalmas nyomás nehezedik az HP-n, az IBM-en és a Sun Microsystemsen is, de meg lehet futtatni a Fujitsut is, hogy minden korábbinál kedvezőbb árat próbáljunk meg kicsikarni.

Valóban közhelyes bölcsesség, de attól még igaz: akinek pénze és esze is van, az maga javára fordítja a nehéz időket. Az okos cég akkor lépi meg befektetéseit, mikor a többség erre nem hajlandó vagy nem képes, így olyan előnyre tehet szert, melyre békeidőben egyébként nem nyílna lehetősége. A válság azonban nem csak a versenytársakat sújtja, hanem a nekünk beszállítókat is, melyekre hatalmas nyomás nehezedhet a hirtelen elrendelt költségstoppok okán -- mindez még vonzóbbá teszi a válság alatti befektetést.

A perfect storm, ahogyan a művelt brit mondaná

Különösen igaz ez az üzletileg kritikus rendszerek esetében, melyek gyártóit különös erővel sújtja a válság, hiszen ügyfeleik jelentős részét azok a pénzügyi vállalatok tették ki, melyek a krízis kitörésének epicentrumában voltak, de a többi szektorban is a rengeteg beszerzés elhalasztása vagy törlése mellett döntöttek. Olyannyira, hogy a globális szervereladások az IDC adatai alapján ötéves mélypontra zuhantak. Mindez a kisméretű és nem éppen kiegyensúlyozott magyar piacon hatványozottan jelentkezett az első negyedévben, mikor elérték az országot az Egyesült Államokból megindult rengéshullámok.

Olyannyira, hogy a HWSW ismeretei szerint a piacot teljes egészében uraló HP, IBM és Sun üzletileg kritikus rendszerekből (Integrity, Power, Enterprise/Sun Fire) származó forgalma összességében kétharmadával esett vissza éves, és közel megfeleződött negyedéves szinten. Bár a gyártók közt jelentős eltérés van abban, mekkora esést könyvelhettek el, lényegében egyikük mosolya sem lehet őszinte, hacsak nem a káröröm ütközik ki rajta.

A kereslet brutális visszaesését tetézi, hogy lényegében egyik gyártó sem tud semmi lényegi újdonsággal előrukkolni. Az Integrity szerverek korábban tervezett évközbeni drasztikus megújulása, mely a jelenleginél legalább kétszer nagyobb teljesítményű, így hatékonyabb dobozokat eredményezett volna, jövőre csúszott, de a Power-vonalnál sincs érdemi változás a Power7 homályos jövőévi megjelenéséig, a Power6+ úgy tűnik, végül egy érdektelen steppinggé degradálódott, a Sun pedig éppen mostanában törölte következő generációs UltraSPARC Rock processzorát és az arra épülő szervereit, mivel a chip nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Megéri

Itt vannak tehát a hazai szállítók, melyek traumatikus sokkot kaptak a kereslet visszaesésétől, ugyanakkor hatásos ellenszer nélkül néznek szembe a kihívással. Mindeközben az Oracle bejelentette a Sun Microsystems felvásárlását, aminek hatására politikai okokból a lehető legjobb eladási számokat kellene a Sunnak produkálnia annak érdekében, hogy minél jobb pozícióba kerüljön az majdan egyesült új vállalat menedzsmentjében. Ez az igyekezet, mely akár rúgkapálózássá fajulhat, szintén az árak letörése felé hat -- ahogyan a Siemens kiszállása is, hiszen a Fujitsunak most a japán vezetés és az ügyfelek előtt is igyekeznie kell, hogy bizalmat szerezzen.

Ezen tényezők eredője pedig arra mutat, hogy a kritikus rendelkezésre állású, magas megbízhatóságú szervereket különösen erős kedvezményekkel szerezhetjük be, ami nem feltétlenül a számla végösszegében, hanem a pénzünkért kapott hardverekben, szoftverekben és szolgáltatásokban nyilvánulhat meg leginkább. Mindez remek lehetőséget ad arra, hogy a sok cégnél egy évtizeden át görgetett, nagyrészt elavult UNIX-gépparkot költséghatékonyan modernizálni lehessen, és a mai szemmel alacsony hatékonyságú szerverek nagy részét kevesebb, de erőteljesebb gépre konszolidálni -- hogy milyen technikával, legyen szó valamilyen particionálásról, virtualizációról, operációs rendszer vagy alkalmazáskonszolidációról, az ebből a szempontból implementációs részletkérdés.

Az energia-, az üzemeltetési és támogatási költségeken realizált megtakarítás lényegében azonnal jelentkezik, és előfinanszírozással együtt azonnal megtérülhet a befektetés, mely ráadásul egy korszerűbb, a külső és belső felhasználók számára egyaránt érzékelhetően válaszképesebb rendszert eredményezhet. Megfelelően méretezett vasakkal ráadásul a UNIX-on futó feladatok mellé linuxos alkalmazásokat, az Integrityk esetében pedig Windowst is konszolidálhatunk teljesen izolált környezetekbe, még jobban kihasználva a megvásárolt szervererőforrásokat, és esetlegesen magasabb szintű rendelkezésre állást is biztosítva a legtöbb x86-os tömegszerverhez képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról