:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. június 17. 08:27

HP mérnöki-tudományos rendszer a győri egyetemen

Az asztal alatt is elfér és 200 normál asztali PC-erejével bír a Széchenyi István Egyetem kutató-fejlesztő munkáját segítő számítógép, melyet tegnap adtak át Győrben.

A Széchenyi István Egyetemen végzett kutató-fejlesztő munkákat mostantól egy HP mérnöki-tudományos rendszer is segíti. Az új fejlesztésű berendezés nemcsak teljesítményével, hanem kis méretével és majdnem a hétköznapi asztali számítógépekkel azonos megjelenésével is figyelemre méltó. A gép ma Magyarország legnagyobb kapacitású mérnöki-tudományos rendszere, több mint 1 teraflopos elméleti számítási csúcsteljesítménnyel.

A konfiguráció 6 darab HP BL2x220c blade szerverből áll, ez összesen 12 csomópontot jelent. A számítógépben összesen 24 darab 3 GHz-es négymagos Intel Xeon 5400-as sorozatú (\"Harpertown\") processzor és 208 gigabájt memória található. Az elsődleges háttértárat 6 darab RAID-be kötött, 146 gigabájtos SAS diszk biztosítja, emellett minden szerverben van egy 250 gigabájtos SATA merevlemez is, így az összesített háttértár-kapacitás 4,3 terabájt  -- mondta el a HWSW-nek Haraszti Attilla, a HP üzletfejlesztési menedzsere. A szerverek közti kommunikációt a gigabit Etherneten felül InfiniBand csatolók biztosítják 3 ms-os késleltetés mellett 20 gigabit sávszélességen. A teljes rendszer fogyasztása mindössze 4 kW.

A HP és a Delta Informatika által üzembe állított rendszer elméleti csúcsteljesítménye 1 teraflops feletti, amivel alighanem az ország legerősebb mérnöki-tudományos számítógépe. Összehasonlításképp: az Országos Meteorológiai Szolgálat által 2006-ban üzembe állított SGI Altix rendszer 144 processzorral rendelkezik, teljesítménye 900 gigaflops. A HWSW tudomása szerint eddig ez volt a legnagyobb teljesítményű számítógép Magyarországon.

Az anyagi forrást a Széchenyi István Egyetem sikeres K+F pályázati tevékenysége biztosította, ami egyúttal valódi esélyt ad a mostani nehéz gazdasági helyzetben is a csúcstechnológiai kutatások folytatásához és az oktatás színvonalának emeléséhez. egyetemen.A közbeszerzés keretében vásárolt számítógép ára 22 millió forint volt, s főként mérnöki számítási feladatokat végez majd az A Széchenyi István Egyetemen eddig a Rába számára végeztek mérnöki számításokat, az Audi számára pedig áramlástani vizsgálatokat. A német eutógyár megrendelésére legutóbb például azt modellezték, hogy mennyi hangot generál a visszapillantó tükör 120 km/h-ás sebességnél.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.