:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 12. 14:52

A rendszergazdák harmada rendszeresen betekint bizalmas céges információkba

Az informatikai biztonsággal foglalkozó Cyber-Ark felmérése szerint a rendszergazdák több mint harmada élt már vissza jogosultságaival és tekintett be bizalmas vállalat információkba személyes célból.

A Cyber-Ark az Infosecurity Europe 2009 és az RSA Security 2009 rendezvényen több mint 400 rendszergazdát faggatott, akiknek 35 százaléka vallotta be, hogy már visszaélt kivételezett helyzetével és olyan bizalmas személyes vagy vállalati információt használt fel magáncélra, amelyhez nem lett volna joga hozzáférni. A megkérdezettek leginkább a dolgozók személyes adataira és fizetésére, ügyféladatokra, cégfelvásárlásokkal és összeolvadásokkal kapcsolatos tervekre, marketing-információkra, valamint a leépítésre váró alkalmazottak névsorára kíváncsiak.

Egyre több vállalat alkalmaz különféle módszereket az emelt jogosultságú felhasználók tevékenységének követésére, a megkérdezett rendszergazdák több mint 70 százaléka ezek közé tartozik. Ugyanakkor a válaszadók közel háromnegyede állította, meg tudja kerülni ezeket az intézkedéseket, vagyis anélkül tudnak érzékeny adatok között kutakodni, azokat lemásolni vagy elküldeni, hogy ennek a tevékenységnek bárhol nyoma maradna.

A bizalmas adatok szivárgásával kapcsolatos jelenlegi gyakorlatok gyengeségét mutatja, hogy a válaszadók több mint harmada gondolja azt, cégétől kikerült már érzékeny információ és ez a versenytársak kezébe jutott. A cégek ötödénél fordult már elő belső szabotázs vagy az informatikai házirend szándékos megsértése -- derül ki a felmérésből.

A válaszadók jelentős része bevallotta, elbocsátása esetén tízből négy rendszergazda magával  vinne a cégtől bizalmas információkat, a legtöbben ügyféladatokat, az e-mail szerver beállításához szükséges jelszavakat, a vezetők jelszavait, kutatás-fejlesztési terveket és pénzügyi jelentéseket zsákmányolnának. A Cyber-Ark egy évvel korábban is elvégezte ugyanezt a felmérést, akkor a válaszadók zöme csak a vezetők jelszavait és az ügyfél-adatbázist tulajdonította volna el, a mostani felmérés alapján azonban mindent vinnének, amit csak tudnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.