Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 11. 13:36

Csupasz szerverek a HP-tól

Kimondottan nagy teljesítménysűrűségű környezetbe szánja új szervereit a HP. A ProLiant SL sorozatú \"csupasz\" gépeket a cég internetszolgáltatóknak, webes cégeknek, esetleg mérnöki-tudományos környezetbe ajánlja.

A HP ExSO (\"Extreme Scale Out\") architektúrájának alapja az egyszerűség, a szerverek valóban csak a legszükségesebb alkatrészeket tartalmazzák, a helytakarékosság és olcsóság érdekében még házuk sincs.

A ProLiant SL család jelenleg három tagot számlál, a SL160z esetében a 18 memóriafoglalat és a 2 PCI-E bővítőhely, az SL170z esetében a legfeljebb 6 beépíthető 3,5\" SATA vagy SAS merevlemez az egyedi tulajdonság. A ProLiant SL2x170z gyakorlatilag két szerver egy 1U magas egységben, egyenként 2 processzorral, 16 memóriafoglalattal, 1 merevlemezzel és 1 PCI-E bővítőhellyel. A gépek mindegyike Intel Xeon (Nehalem) processzorra épül.

ProLiant SL2x170z

A gépeknek nincs saját házuk, azokat a HP SL6000 keretbe kell beszerelni, egy 2U kivitelű keret két gépet tud befogadni, de az SL2x170z esetében ez négy fizikai szervert jelent. A szerverek osztoznak az SL6000 keretbe épített tápegységeken és a ventilátorokon, hasonlóan a blade szerverekhez. A blade-ekkel szemben a ProLiant SL előnye az olcsóság lehet, illetve hogy a gépeket az SL keret segítségével közvetlenül a 19\" szekrényekbe lehet szerelni, nincs szükség blade keretre. Igaz, ezek a gépek nem adják a blade-ek rugalmasságát, illetve nagy teljesítménysűrűségét.

A takarékosság jegyében akár redundancia nélküli tápellátás is választható, két szerver is osztozhat egy SL6000 keret tápján, de természetesen redundáns kiépítésre is lehetőség van. Az SL6000 keretet és az SL-sorozatú szervereket úgy alakította ki a HP, hogy a tápellátást leszámítva minden port és csatlakozó az előlapra kerüljön, ami egyszerűbbé teszi a szervizelést valamint zavartalanná a légáramlást a gép belsejében és a hátuljában, ami jobb hűtést biztosít -- nagy teljesítménysűrűség esetében ez különösen fontos. 

Két ProLiant SL2x170z egy SL6000 keretben

A gépek júliustól érhetők el a vállalat kínálatában, az árak pedig a megrendelés mennyiségétől függően változhatnak. A HP elsősorban internetszolgáltatók, webes szolgáltatást nyújtó cégek, illetve mérnöki-tudományos konfigurációkat építők érdeklődésére számít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról