:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. június 8. 15:24

Frissült a Google Android

Viszonylag hosszú várakozás után megérkezett a Google Android operációs rendszer fontos mérföldkőnek számító frissítése, a Cupcake kódnévű 1.5-ös verzió. Az androidos készülékeket használók automatikus értesítést kapnak, s egy 30 másodperces letöltés és egy 30 másodperces telepítés után máris használatba vehetik az újításokat.

A teljesség felé

Az InformationWeek amerikai újságírója a megjelenést követően azonnal telepítette a több fontos új funkciót, illetve számos egyéb csiszolást is tartalmazó frissítést, ami szerinte jóval erősebbé, versenyképesebbé tette a platformot. A hiánypótló kiegészítésekkel együtt az operációs rendszer sokkal inkább teljesnek tűnik, mint eddig.

A legjobban, szinte vallásosan várt fejlesztés a szoftveres billentyűzet, ami már a HTC G1 készüléken is hasznos lehet, de a későbbiekben megjelenő, billentyűzet nélküli eszközökön kritikus fontosságú a megléte. A HTC G1 esetén is, az oldalrafordítás és a mobil szétcsúsztatása helyett a rövid szövegek beviteléhez ezen túl a képernyő alján egy qwerty-kiosztású gombsor jelenik meg. Kinézetében és működésében nagyon is hasonlít az iPhone megoldásához, kiegészülve néhány váltógombbal. Az egyik a betűk helyett a számokat és gyakran használt szimbólumokat varázsolja elő, a másik pedig egy e-motikon palettát a smiley-k gyors eléréséhez.

Mint az iPhone

Az egyetlen probléma, hogy a betűk itt is kicsik, a gyors és pontos gépeléshez vagy apró ujjak, egy hegyes segédeszköz vagy sok-sok gyakorlás szükséges. A hosszabb szövegekhez persze továbbra is használható a fizikai billentyűzet, de egy kereséshez, egy gyors sms-hez vagy egy mezőkitöltéshez nem szerencsés, ha nyitogatni kell a telefont.

A második fontos fejlesztés a videofelvételi lehetőség, illetve a YouTube-integráció és természetesen a kettő kombinációjából adódó lehetőségek. A felvevőszoftver egy egygombos felület, ahol a felvétel gombra klikkelve elindul a rögzítés, még egyszer ugyanoda bökve pedig leáll. Annak ellenére, hogy ma már sok belépőszintű készülék is tudja, itt kimaradt a fehéregyensúly mérés, a fókuszállítás, színeffektet illetve egyéb alap videós funkciók beépítése. Az egyetlen dolog, amit be lehet állítani, az a videók felbontása, de annak is csak két értéke van.

YouTube a zsebben

A videó elkészülte után egy gomb megnyomásával lehet az elkészült felvételt megosztani, sőt 3G vagy Wi-Fi hálózaton keresztül akár azonnal YouTube-ra is tölthető a mozi. A beépített YouTube kliensben is található egy link a feltöltéshez, így ki sem kell lépni belőle, ha például valaki egy videóra szeretne \"válaszolni\".

Az integrált YouTube-nézegető a teszt szerint kissé lassan indult el, de cserébe teljes funkcionalitást ad, s a programon belül már szinte azonnal indulnak a címlapi videók, s egyszerűvé vált a keresés is. A nagyfelbontású változatoknál természetesen jóval tovább tart a pufferelés, de már a pici kijelzőn is megéri átváltani. Az egyetlen kérdés az InformationWeek újságírója szerint, hogy vajon miért nem volt képes ezt megcsinálni már eddig minden más mobilgyártó is?

Szól, hogy megérkezett

Hangos keresés

Egyértelműen a legérdekesebb új funkció címet érdemelné a \"hang alapú keresés\". Ugyan már iPhone és Android platformon is elérhető volt eddig is, de élesben a G1-en most mutatkozott be először. A megfelelő gombot négy másodpercig nyomva tartva, a telefon hallgatni kezd, s a keresési paramétereket bediktálva, a Google igyekszik lefordítani a hangot írott szöveggé. A tesztek szerint ez messze nem működik tökéletesen, ráadásul a különböző akcentusok közti eltérésből is adódhatnak vicces félreértések. Teljesen csendes környezetben egészen jól működik, viszont a tévé, rádió, utcai zajok drámaian csökkentik a pontosságot.

Az Android 1.5 továbbá felvértezte magát a sztereó Bluetooth fülhallgatókat is támogató A2DP képességével, így a vezeték nélküli zenehallgatás is lehetővé vált. Igaz ez továbbra is csupán technológiai csábítás, hisz nem túl sokáig bírja az akkumulátor táplálni az éteren keresztül továbbhaladó dallamokat.

A böngésző is jobban pörög

A kiemelt elemek mellett sok apróbb javítás is helyet kapott a Cupcake-ben, többek közt a levelező modul (POP3 bejövő levél értesítés, IMAP levéltörlés javítása), de apró javításokat eszközöltek a zenelejátszóban és a böngészőben is. Ez utóbbiban például egy frissített Webkit böngésző mag jelent meg az új, optimalizált JavaScript-motorral együtt. Engedélyezve lett a másolás/beillesztés és a keresés a böngészőn belül. Lehetséges, hogy ezek apróságoknak tűnnek, de a tesztelő szerint hosszútávú használat során ezek válnak a leglényegesebb pontokká.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.