Szerző: Bányai György

2009. június 5. 14:35

Kipróbáltuk az Acer ION-alapú nettopját

Az Acer az első gyártó, mely az NVIDIA ION platformját alkalmazta legújabb nettopjában. A gép szerkesztőségükbe látogatott, természetesen azonnal kipróbáltuk, és bár az Atom processzorral, valamint az NVIDIA GeForce 9400M videochippel egybegyúrt lapkakészlet,3D-játékok futtatását és folyamatos HD-videolejátszást is lehetővé teszi, utóbbi esetben magas lécet kell megugrania a lejátszóprogramnak is.

Az NVIDIA ION platformját szívként alkalmazó termékek piaci bemutatkozásának ideje elérkezett, sorra jelentik be a gyártók az ezt alkalmazó netbookokat, nettopokat, de még Mini-ITX szabványú alaplapokra is van már példa. Ha a legalapvetőbb feladatokat bízzuk a gépre, az Intel Atom processzorának teljesítménye épp elegendő, azonban ha a levelezés, böngészés, szövegszerkesztés, táblázatkezelés  köréből kimerészkedünk, igen komoly korlátokkal találhatjuk szemben magunkat. Természetesen a multimédiás területre gondoltunk, ahol egy szürke netbook már hamar elvérzik. HD-videók folyamatos lejátszásáról a chipsetbe integrált Intel videovezérlőt alkalmazó netbookok tulajdonosai nem is álmodhatnak.

A nettopok esetében a képfrissítés elégtelen sebessége a netbookokhoz képest hamarabb jelentkezik, mivel hozzájuk aligha kapcsol valaki 1024x600 pixeles felbontású monitort. Az ION-alapú gépek számára már gond nélkül használhatunk nagyobb kijelzőt, a DirectX 10 támogatása mellett a teljes 1080p HD-vidók lejátszásának ígéretével. Az ION platform mindemellett a Windows XP-nél távolabb is lát, az AspireRevo például hozzánk Windows Vista operációs rendszerrel érkezett, mely a futás során nem nélkülözte a plusz lehetőségeit, effektjeit a megjelenítés terén.

HDMI, eSATA

Az Acer AspireRevo fura formájú lapos gép. A paralelogramma alakú, mattfehér és lakkfekete színkombinációjú gépház mellé saját, stílusban passzoló billentyűzet és egér is jár. A géphez 65 wattos tápegységet csomagol az Acer, amely alig nagyobb mint a gyártó Aspire One netbookjának 30 wattos tápja. Az ApireRevóban egymagos, 1,6 gigahertzes Intel Atom 230 processzor dolgozik az ION GeForce 9400M videochipjével, a rendszert kétcsatornás vezérlőre kötött, 2 gigabájtnyi 800 megahertzes memória és 160 gigabájtos merevlemez táplálja.

Az AspireRevo álló használatra termett. A gép talpa átlátszó műanyag és leginkább egy tálcára emlékeztet, feladatára azonban tökéletesen alkalmas, az erre kiképzett mélyedésbe pattintva a Revo stabilan áll benne, ráadásul a billentyűzet vezetéke is elfér a pereme alatt. A nettop a géptető egyik sarkában jókora bekapcsológombot tart, mely alatt fehér LED világít. Remélhetőleg ez a vakító kék LED-ek korának végét jelenti.

A gépház oldalait körbejárva rengeteg csatlakozót találunk, természetesen leginkább a hátoldalra és az előlapra csoportosítva. A felénk eső oldalon hang ki- és bemeneteket, xD-t is fogadni képes multiformátumú kártyaolvasót és egy eSATA-kaput láthatunk, hátul ezeket VGA- és HDMI-kimenet, négy USB-port és LAN-aljzat egészíti ki. A billentyűzet és az egér az USB-csatlakozási pontokból kettőt is elvesz, de a veszteséget a tetőn található és a bekapcsológomb alatti, saját fedéllel rejtett portok pótolják.

Ionizáljunk!

A gép bekapcsoláskor jól megpörgeti a ventilátorát, ehhez hasonlatos hangerőt és fordulatszámot ezután még terhelt üzem során tapasztalhatunk, ha közel hajolunk a szellőzőnyíláshoz, maximum  halk fújást hallhatunk, mely még 3D-játékok futtatása során sem emelkedett igazán hallható magasságokba. A gép fogyasztása kellemes jellemző, arányban áll a csendes üzemével és a csekély melegedésével, a üresjáratban 21-23 wattot mértünk, de a mutató akkor sem kúszott 30 watt fölé, ha a meghajtottuk a gépet, a Crysis alatt pedig azért kellett rendesen számolnia.

Megnéztük, hogy a nettop miképp viseli a 3D-s játékok futtatását, a próbához a Crysis demóváltozatát választottuk. A játék gondmentesen települt a merevlemezre, ám játszani csak 800x600 képpontos felbontásban lehetett vele, ennél magasabb felbontást nem választhattunk ki, pontosabban a kiválasztás után is maradt az eredeti 800x600-as beállítás. Az alacsony felbontáshoz alacsony részletességet kellett társítani, ám ettől eltekintve a folyamatos képfrissítés mellett már megfelelő volt a játékélmény. A gép mindeközben sem melegedett sokkal a kézmeleg hőmérséklet fölé, ráadásul zajossá sem vált.

A nettop a tapasztaltakra alapozva játékok futatására csak korlátozottan használható, igaz közelítés kérdése, de ebben a kategóriában nem várható el, hogy a processzor és a grafikus mag azt a szintet hozza, mint korunk csúcstermékei. Ezért inkább arról van szó, hogy amíg egy Intel-vezérlővel ellátott nettop esetében a játszhatóságért 6-7 évvel korábbra kellett a 3D-s tételek között az időben visszanyúlni, addig ez az ION esetében 3-4 évre csökkent. 

HD-videó, csak megfelelő lejátszóval

Az AspireRevo HD-videókat is képes elénk tárni, igaz ehhez olyan lejátszóra van szüksége, mely használja a videochip által kínált hardveres gyorsítást, erre például a PowerDVD 9 is alkalmas. lyenkor akár 1080p felbontású videókkal is megbirkózik az ION, a processzorterhelés távolról sem 100 százalékos, hirtelen csúcsoktól eltekintve még az 50 százalékot sem érte el, jellemzően 30 százalékalatt maradt. A gép a folyamatos lejátszást 1680x1050 képpontos felbontás mellett monitoron és a HDMI-kaput használva 1920x1080 pixelben a HD-tévéken is képes nyújtani, ezért az íróasztalon és a tévé mellett is állandó helyre lelhet.

A komoly gondokat nem a filmek lejátszása jelenti, hanem a webes tartalmaké, a nagyfelbontású YouTube-videók például csak diavetítésként nézhetők meg, megfelelő képfrissítési sebességre sajnos képtelen az 1,6 GHz-es Atom -- ezen az Adobe Flash későbbi, a videolejátszás hardveres gyorsítást támogató változata segíthet. A vékony gépházban optikai meghajtót nem kapunk, ezt épp a HD-videók lejátszására alkalmas részegységek miatt hiányoljuk igazán, lehet, hogy jobb döntés lett volna drágábban ugyan, de a Revót vastagabb burkolattal és az az alá már beférő Blu-ray meghajtóval szállítani.

Nincs benne kijelző és nincs akksija

Az Acer AspireRevo szerethető masina, nem jelent számára problémát a netezés, az irodai alkalmazások futtatása, illetve a HD-filmek lejátszása sem, bár ehhez feltétlen szükséges, hogy a videókat a hardveres gyorsítást támogató szoftverrel játtszuk le. A 7.1 csatornás hangrendszer fülhallgatón keresztül is elfogadható zajszint mellett közvetíti a hangokat. A géppel játszani is lehet, egy pár évvel visszanyúlva az időben már 3D-s játékok közül is válogathatunk.

Az ár természetesen egy nettop esetében nagyon fontos kérdés:.az AspireRevo legolcsóbb, 8 gigabájtos SSD-vel szerelt Linux operációs rendszerrel szállított változata 60 ezer forintba fog kerülni, ennél a nálunk járt tesztpéldány a 120 gigabájtos merevlemezzel és a Vistával csak drágább lehet, de pontos számot a cég nem közölt. Az ION-köré épülő netbookok is érkezőfélben vannak, ezért érdemes meggondolni, hogy mennyit érhet azok kijelzője, illetve szünetmentes tápként is felfogható akkumulátora, melyeket egy nettop csak külön, plusz pénzért tudhat maga mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról