Szerző: Bizó Dániel

2009. június 2. 16:59

SSD-re vált szervereiben a Baidu

A webes kereséseket teljes egészében SSD-k haszálatával tervezi kiszolgálni a Baidu. A világ második legnagyobb forgalmú keresője hosszas vizsgálódást követően döntött úgy, a flash memóriára épülő tárolók kínálják az optimális megoldást a hatalmas terhelés lekezelésére.

A webes szolgáltatások egyik tipikus kulcseleme a sebesség, vagyis hogy a felhasználók minél gyorsabban elvégezzék azt, amit szeretnének és a lehető legkevesebb időt kelljen várakozással pazarolniuk. A webes keresőmotorok számára a lekérdezések lefutási ideje és a weblapok kiszolgálásának gyorsasága sikerességük esszenciája, a gyorsabb működés egyúttal versenyelőnyt is jelenthet.

Hatalmas terhelés, lassú merevlemezek

A kínai keresőpiacot a Baidu dominálja, részesedése az első negyedévben 74,1 százalékra szökött az iResearch Consulting kutatása szerint, toronymagasan megelőzve a Google-t. Ez azt jelenti, hogy három hónap alatt 32,8 milliárd lekérdezést szolgált ki rendszere, ami másodpercenként átlagosan több mint 4200 lekérést jelent -- a csúcsidőszakokban a terhelés könnyedén felülmúlhatja a másodpercenkénti 10 ezer lekérést is. Ez a szám ráadásul folyamatosan növekszik a kínai internetpenetráció és az online töltött idő növekedésével, valamint a cég japán piaci terjeszkedésével párhuzamosan. A kutatócég továbbá jelezte, hogy az olyan események, mint a sertésinfluenza kitörése, tovább fokozhatják a netezők információ utáni éhségét.

A keresési volumen meredek növekedésével lépést tartani egyet jelent a mögöttes IT-infrastruktúra szakadatlan fejlesztésével. A keresések tipikusan memória- és I/O-intenzív feladatok, ahol nem a processzorok számítási teljesítménye, hanem a keresett, és valahol eltárolt adatok elérésének gyorsasága határozza meg  a sebességet. Mivel ezek az egymást követő elérések lényegében véletlenszerűek, a merevlemezek idejük jelentős részét pozicionálással töltik, és nem tudják szekvenciális olvasási sebességüket kiaknázni.

Emiatt a leggyorsabb merevlemezek műveleti sebessége is rendkívül alacsony, tipikusan kevesebb mint 200 olvasás másodpercenként, miközben egyetlen modern processzormag akár 20 ezret is lekezelhet. Ez a két nagyságrendbeli különbség azt jelenti, hogy az olyan lemezintenzív, OLTP-szerű környezetben, mint amilyenek a webes keresések is, hatalmas tárolótömböket kell a cégeknek alkalmazniuk ahhoz, hogy a megfelelő válaszidőkkel szolgálják ki a felhasználókat. Egy nyolcfoglalatos Xeon MP rendszer teljes kihajtásához a tranzakcionális adatbázisok alatti teljesítmény sztenderd benchmarkjaként elfogadott TPC-C alatt közel 2 ezer merevlemezt alkalmazó tárolórendszerre van szükség, mely a teljes installáció költségének nagyjából kétharmadát adja.

Minden keresés SSD-ken fut le

A NAND flash chipekből felépülő SSD-k azonban villámgyorsan képesek elérni a rajtuk tárolt adatokat, mivel nem lép fel a mechanika jelentette jelentős késlekedés, ráadásul magas szintű párhuzamosság érhető megfelelő tervezéssel.  Ennek eredményeként másodpercenként akár több mint 30 ezer IOPS-ot tud végrehajtani egy korszerű SSD, vagyis akár 100 merevlemezt is kiválthat teljesítményben.

Ez magyarázza, hogy a Baidu megvizsgálta a tárolótechnológiák jelenét és jövőjét, és úgy döntött, még idén SSD-kre vált az összes webes kereséseket kiszolgáló szerverében, és egyéb keresőszervereinek nagy részében is SSD-ket fog alkalmazni, árulta el a Nikkei Electronics számára Szoeda Takehito, a Baidu Japan marketingvezetője. \"A keresőmotorok által kezelt adattömeg roppant mértékben emelkedett, és az egységnyi idő alatt feldolgozandó adatok mennyisége továbbra is rémisztő ütemben növekszik\" -- mondat Szoeda. \"Fontolóra vettük, vajon [a merevlemezes tárolók megnövelt mérete a legjobb-e a jövőben. Világossá vált, hogy az SSD-k, a HDD-knél több tízszer nagyobb IO-teljesítménnyel, nagyon biztatóak\".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról