Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 28. 11:52

Belépő szintű SSD-s tárolóval jelentkezett a Sun

Új taggal gazdagodott a Sun adattárolóinak sora, a Sun Storage 7310 az ősszel piacra dobott, szabványos alkatrészekre és nyílt szoftverre alapozó termékcsalád tagja.

A Sun Microsystems új taggal bővítette a szabványos alkatrészekre és nyílt forrású szoftverre épülő Unified Storage termékcsaládját. A Sun Storage 7000-es sorozat legújabb modellje, a 7310 akár 96 terabájtig bővíthető, ebből 1,2 gigabájt lehet olvasást gyorsító SSD.

A vállalat által tavaly ősszel piacra dobott Unified Storage termékekben a percenként 7200-at pörgő SATA merevlemezek mellett az Intel által kifejlesztett, vállalati felhasználásra szánt szilárdtest-meghajtók is helyet kaphatnak. Az SSD-k afféle gyorsítótár szerepét töltik be ezekben a készülékekben, a lehető legnagyobb olvasási sebesség elérése érdekében tárolják a legsűrűbben elért adatokat, illetve átmenetileg tárolják a kiírtakat, mielőtt azokat a szoftver a diszkekre rögzítené. Ezzel a hibrid megközelítéssel a Sun szerint úgy érhető el nagy teljesítmény, hogy közben a kapacitás zömét olcsó SATA diszkek adják, így az árak nem szabadulnak el.

Az eszközben négy rétegben történik az adatok tárolása. Az első réteg a DRAM cache, a második és a harmadik az olvasást és az írást gyorsító SSD-kből áll, a negyedik pedig magukból a merevlemezekből. Az adatokat a rétegek között a Solaris operációs rendszerből és a ZFS fájlrendszerből álló szoftver mozgatja intelligensen, felismerve az I/O mintákat. Az operációs rendszer biztosítja az adattárolási és -mozgatási funkciókat is, például a klónozást vagy a snapshot-készítést. A ZFS fájlrendszernek hála, ezek számának csak az eszköz kapacitása szab határt.

A Sun Storage 7310 kontrollerje négymagos AMD Opteron processzorra épül és legfeljebb 64 giabájt DRAM cache-t és 600 gigabájtnyi, olvasást gyorsító SSD-t támogat -- a gépbe a nagyobb teljesítmény és megbízhatóság érdekében két kontroller is építhető. A 4 darab GbE porton keresztül akár iSCSI eszközként is csatlakoztatható a 7310. A berendezést elsősorban olyan felhasználási környezetbe pozicionálja a Sun, ahol főleg a sebesség és a megbízhatóság a fontos és nem a nagy kapacitás, a cég fájlszerverként, médiaszervenként vagy éppen adatbázisok futtatásához ajánlja az eszközt.

A Sun Storage 7310 induló listaára 40 ezer dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról