:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 25. 09:31

Az IBM Power System gépeibe is megérkeztek az SSD-k

Szilárdtest-meghajtókkal (SSD) is szállítja Power System szervereit az IBM, a vállalat szerint a legsűrűbben elért adatok átmozgatásával bizonyos tranzakciókezelési feladatok esetén akár nyolcszoros teljesítménynövekedés is elérhető.

Teljesítményigényes környezetben nem ritka, hogy a vállalatok több tucat merevlemezt használnak párhuzamosan annak érdekében, hogy a lehető legtöbb fej dolgozhasson egyszerre -- így érhető el a legtöbb I/O-művelet adott idő alatt. A flash meghajtók jóval gyorsabbak a tányérokat pörgető társaiknál, egy SSD teljesítménye több tucat merevlemezével ér fel, így használatukkal hely és energia is megtakarítható. A takarékosság ára az ár, egy SSD-ért több mint tízezer dollárt számláz az IBM.

Data Balancer

A Nagy Kéknél úgy látják, a legtöbb felhasználó vegyesen használ majd SSD-ket és hagyományos merevlemezeket a szerverekben, ezért olyan szoftvereszközöket bocsát az ügyfelek rendelkezésére, amelyek segítségével a rendszergazdák megtalálhatják a legsűrűbben elért adatokat, majd a lehető legnagyobb teljesítmény elérése érdekében átmigrálhatják őket a merevlemezekről az SSD-kre.

A legsűrűbben használt adatokat kiszűrő és automatikusan az SSD-kre migráló Data Balancer szoftver AIX 5.3, AIX 6.1 és i/OS 6.1 operációs rendszeren működik, de az algoritmus várhatóan a jövőben az operációs rendszerek részévé válik. Az SSD-k nagyobb teljesítményéből fakadó előnyök a Power System szervereken futó bármilyen operációs rendszer alatt kihasználhatók, beleértve a SUSE Linux Enterprise Server 10 SP2-t, illetve a Red Hat Enterprise Linux 4.7-et és 5.2-t, vagy újabb változatokat.

128 gigabájt helyett csak 69

A flash memóriákkal kapcsolatos egyik jellemző aggodalom a fáradással kapcsolatos. A technológia sajátossága, hogy a memóriacellák csak korlátozott számban írhatók, ezután elfáradnak, tartalmukat ugyan megőrzik, de már nem lehet őket módosítani vagy törölni. A korszerű flash memóriáknál egy cellát már több milliószor lehet újraírni fáradás nélkül, de az élettartam maximalizálása érdekében a gyártók a flash meghajtók a névlegesnél nagyobb kapacitásúak, így ha a cellák elkezdenek elfáradni, rendelkezésre áll \"tartalék\" terület.

Az IBM az STEC 128 gigabájtos Zeus-IOP flash meghajtóit építi be a Power System szervereibe, azonban a 2,5 hüvelykes kivitelű egységek kapacitását a fenti okok miatt 69 gigabájtban korlátozza. A 3 Gbps SAS interfésszel rendelkező meghajtókra 220 MBps olvasási és 122 MBps írási sebességet és másodpercenként 28 ezer I/O műveleti teljesítményt ad meg az IBM, utóbbi több mint nyolcvanszorosa egy percenkénti 15 ezres fordulaton pörgő SAS diszkének.

Az IBM System x blade szervereiben már korábban elérhetővé tette az SSD-ket, most az x86-alapú termékvonal minden tagja rendelhető 2,5 vagy 2,5 hüvelykes, 50 gigabájt kapacitású, SATA felületű szilárdtest-meghajtókkal. A tárolóeszközök legnagyobb gyártója, az EMC tavaly január óta szállítja csúcskategóriás Symmetrix rendszereit SSD-vel, amelyeket szintén az STEC gyárt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.