Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Magyar Twitter szaknévsor

Dojcsák Dániel, 2009. május 22. 18:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Újabb lökést kaphat a hazai Twitter-láz, a mai napon debütált ugyanis a Twittertop.hu. A mikro-blogging szolgáltatásra épülő adatbázis úgy definiálja magát, mint a "magyar twitter szaknévsor". A szolgáltatás nem is ígér többet, mint hogy jelentkezéses alapon összegyűjti a magyar csiripelőket.

hirdetés

Szaporodnak a magyar csiripek

A Twittertop már a második magyar kezdeményezés, mely a magyar Twitterezőket próbálja meg egy kalap alá gyűjteni. Az első projekt, a Turulcsirip.hu automatikusan keresi meg és válogatja ki a magyar nyelvű üzeneteket, illetve lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy ne a Twitter.com-ról, hanem innen üzengessenek, s ne a globális nagy "timeline"-t kövessék, hanem csak a magyar üzeneteket. Van lehetőség természetesen szűkítésre is, hogy csak a követett felhasználók üzenetei jelenjenek meg, illetve a barátkozós módban az ismerősök mellett azoké is, akik érdekesek lehetnek az adott felhasználónak.

A hiány csupán annyi a turulcsirippel kapcsolatban, hogy annak ellenére, hogy jó lehetőség az ismerkedésre, nem átlátható és nem kereshető az emberi massza, akik használják azt, illetve az éppen passzív felhasználók sem kerülnek elő. A Twittertop ezzel szemben nem magukat az üzenetekkel foglalkozik, hanem a felhasználókat rendezi listába.

Akinek már van Twitter felhasználóneve, csupán annyit kell tennie, hogy ellátogat a Twittertop.hu oldalra, s a regisztráció gombra kattintás után engedélyezi az alkalmazásnak, hogy a Twitter.com oldalról átvegye a felhasználói információkat. Ezt követően az illető neve, beállított fotója és követőinek száma megjelenik a listákban.

Tényleg szaknévsor

Egy ötletes kiegészítés az is, hogy mindenki beállíthat maximum három címkét önmagának, amivel gyakorlatilag csoportokba rendezi önmagát és elősegíti, hogy a hasonló érdeklődésűek megtalálhassák. Szinte azonnal kialakultak olyan csoportok, mint a #blogger, a #media, #újságírás vagy éppen a #fotózás.

A Twittertop megjelenése után néhány órával már több száz felhasználó regisztrált, illetve a hirtelen hatásnak köszönhetően egymásra lelt több ismerős, akik egyébként kapcsolatban állnak, de a Twitteren még elkerülték egymást. Az oldal ars poeticája is az, hogy a "megfelelő címkékkel a nyakadban téged is jobban megtalálnak mások. Ráadásul kényelmessé tesszük az egész feliratkozósdit, bejelentkezés után könnyedén tudsz te is követni bárkit ― vagy éppen leiratkozni róla.

A cikk szerzője is követhető Twitteren az "adoayen" név alatt.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!