Szerző: Bizó Dániel

2009. május 20. 17:58

Üzleti intelligencia villámgyors kulcsszavas keresésekkel - Explorer az SAP-tól

Az SAP bejelentette múlt héten a Business Objects felvásárlásának következő gyümölcsét, az Explorert, melyet korábban Polestar néven fejlesztett. A vállalat szerint a szoftver az avkizíció óta a legjelentőseb üzleti intellgencia termék az SAP kínálatában, és ötvözi a Business Objects keresési és navigációs képességeit az SAP NetWeaver Busienss Warehouse Accelerator szoftverrel.

A nevéből sejthetően az Explorer célja, hogy nagy mennyiségű adatot gyorsan át lehessen fésülni vele. Az Explorerrel egyszerű kulcsszavas kereséseket is indíthatunk akár, melyekkel az üzleti intelligencia rendszerben található adatok közt kutakodjunk. A szoftverrel az SAP azt ígéri, hogy felhasználók egyfajta önkiszolgáló adatgyűjtést és elemzést végezhetnek előre nem strukturált lekérdezések nélkül, melyek behatárolják az alkalmazottak és vezetők mozgásterét, és a meglévő adatok nagy részét nem dolgozza fel.

Az Explorer felhasználói szempontból leginkább a webes kereséshez hasonlít, ahol többnyire számokból és rövid szöveges információkból épülnek fel a válaszok. A találatokat segítik, hogy a keresés a metaadatok segítségével és az adatok többnyire strukturált tárolása segítségével jó eséllyel releváns találatokat ad, sokkal inkább, mint a weben. A megközelítés újszerűnek ha az üzleti intelligencia világában, ahol korábban előre fel kellett építeni a riportokat, modellezéseket, amihez a speciális szakértelem mellett az adat lelőhelyének ismerete is kellett. Az Explorer lényegében szabadságot kíván adni a Business Objects felhasználóinak, ezt pedig automatizált kimutatásokkal, grafikongenerálással igyekszik segíteni.

Az Explorer felülete

Technikailag az Explorer az SAP NetWeaver Business Warehouse adattárház környezetben kutakodik, melyet később a tervek szerint kiterjeszt a vállalat a cégnél található összes információra, legyen szó adatbázisokról, alkalmazásokról vagy a Business Objects Text Analysis által feldolgozott strukturálatlan dokumentumokról. Az Explorer SAP BusinessObjects XI 3.1 platformot követel meg. A SAP bejelentésével egy időben a HP előre konfigurált csomagot jelentett be, melyben blade-rendszerre telepítve érkezik az Explorer és Business Warehouse Accelerator, mely a gyors válaszadás érdekében a memóriában dolgozza fel a lekérdezéseket. Az Explorer várhatóan június 15-én érkezik, részletek a szoftverek vagy a HP hardverek árazásáról akkor várhatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról