:

Szerző: Bizó Dániel

2009. május 18. 11:43

Via Nano processzoros webszerver a Delltől

A Fortuna kódnévre hallgató termék, melynek létezését korábban a VIA is megerősítette, néhány hét múlva éri el az első vevőket. A Dell a nagyhalakra utazik.

A Dell kiemelt ügyfelei számára három hét múlva kezdi meg az XS11-VX8 jelölésű szerverek szállítását, melyek elsősorban a hatalmas adatközpontokat üzemeltető hosztingcégeket célozzák meg. A Fortunával a Dell nem kíván egy általános célú kiszolgálót létrehozni, ellenkezőleg, kifejezetten a webhoszting szegmensét célozzák meg, azon belül is a legnagyobb vevőket, melyek nem néhány tucat, hanem több ezer szerver vásárlásában gondolkodnak egy bővítés esetén. 

A terméket kifejezetten a Dell két évvel ezelőtti stratégiai átszervezése során létrehozott Data Center Solutions Group számára fejlesztette ki a Dell, ami egyúttal a cégen belül végbement gyökeres változást is jelzi. A Dell technológiailag mindig is követőként viselkedett, és kizárólag bizonyított, mások által már a piacon kitesztelt megoldásokat vett át, melyekből garantálnak képes volt hatalmas mennyiségeket értékesíteni, így magas költséghatékonyságot elérni a méretgazdaságossági hatás révén -- a Dell többek rendkívül későn vette fel kínálatába az AMD Opteron processzorokra épülő szervereket, amivel rengeteg teret vesztett a HP-val szemben. A direkt értékesítési modell bajnoka ezúttal termékoldali innovátorként jelentkezik, vállalva az úttörők szerepével járó költségeket és kockázatokat.

A Dell szerint a Fortuna ötletét a webhoszting-szolgáltatást kínáló cégektől érkezett visszajelzések adták. Ezek a nagy adatközpontok bár hatalmas terhelést kapnak, valójában ez rengeteg apró feladatból épül fel, többségükben egy kis adatbázist, valamilyen dinamikus tartalomgeneráló motort és egy webszerver megmozgató lekérésekből, kisebb részben írásokból. A nagy hosztingcégeknél ügyfelek ezrei egyenként minimális terhelést jelentő, egyszerű igényeket megfogalmazó kiszolgálókat bérelnek. Ebből kifolyólag ezekkel szemben a hosztingcéknek nincs más igénye, minthogy minél kevesebbet fogyasszanak, és a lehető legkisebb helyet foglalják el -- és olcsó is legyen.

Az elsősorban olcsó PC-k számára kifejlesztett VIA Nano chipjére épülő platform megfelel a kívánalmaknak. Az Isaiah kódnéven kifejlesztett Nano egy korszerű, soronkívüli végrehajtású szuperskalár mikroarchitektúrával rendelkező, 64 bites processzor, melynek megalkotásakor kiemelt szempont volt az alacsony fogyasztás és hatékony felépítés. A Nano többek közt az Intel-VT megoldással kompatibilis hardveres támogatást kínál virtualizációhoz, valamint hardveresen támogatja az AES, SHA-1 és SHA-256 titkosítási algoritmusokat (ami többek HTTPS/SSL kulcsgeneráláskor hasznos) így bár elsősorban kliensoldali alkalmazásra tervezték, a Nano valójában megfelelő alacsony számítási igényű, kisterhelésű szerverfeladatok ellátására is, mint amilyenek a KKV-k és magánszemélyek többségének weboldalai.

[+] A VIA Nano architektúrája madártávlatból

Egyetlen Fortuna Nano-szerver kevesebb mint 30 watt energiát vesz fel teljes terhelés esetén is, míg terheletlenül 15 watt körülire süllyed vissza a fogyasztás. A fogyasztás kiemelt jelentőségét jelzi, hogy a Fortuna Nano U2250, vagyis ultraalacsony feszültséget használó, 1,3 gigahertzes chipeket használ. A processzoron megtakarított minden egyes watt rendszerszinten és az egész adatközpontba is tovagyűrűzik,  csökkentve a tápegység, a ventilátorok és a klímarendszer jelentette energiapazarlást. Ami a kompakt méreteket illeti, a Dell 12 ilyen szervert zsúfol egy 2U magas, rackelhető házba, vagyis egy szekrénybe akár 240, fizikailag önálló webszerver sűríthető be. A Dell szerint a Fortuna nem csak új alkalmazásokhoz, de a korábbi, elavult és energiapazarló szerverek lecserélésére is kiváló akár hét az egyhez arányú fizikai konszolidáció mellett -- 20 darab racket például hárommal lehet felváltani.

A Dell néhány héten belül megkezdi kiemelt ügyfelei részére az XS11-VX8 szerverek szállításait, melyek tipikus ára az Egyesült Államokban 400 dollár körüli, így egy 2U rendszer listára 5000 dollár körül lehet. Hasonló ötlettől vezérelve a Super Micro Intel Atom processzorra épülő rackszervert készített, melynek alaplapja, az Atom integrált X7SLA sorozat külön is megvásárolható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.