Szerző: Koi Tamás

2009. május 18. 10:10

Olcsó műholdas internettel látná el a vidéket az EU

Két szolgáltatót, az Immarsat Venturest és a Solaris Mobile-t választotta ki az Európai Bizottság egy új, pár éven belül induló, egész Európát lefedő műholdas internetszolgáltatás létrehozására. A vállalatok elsősorban a vidéki és elmaradottabb térségekben szolgáltathatnak majd olyan műholdas internetet, melyhez olcsóbb eszközökkel is lehet majd kapcsolódni.

A műholdas interneteléréshez szükséges rendszert két éven belül üzemelné be a két társaság, így 2011-re több millió európai érhetné el olyan területekről az internetet, ahová eddig semmilyen technológiával -- sem vezetékes megoldással, sem pedig mobil adatkommunikációval -- nem jutott el a hálózat. Az Immarsat és a Solaris Mobile egy erre a célra kialakított, exkluzív rádióspektrum használati jogát nyerte el, melyen keresztül a műholdas internet mellett televíziócsatornákat, rádióadókat és vészhelyzeti jelet is sugározhatnak majd.

Habár a műholdas kommunikációs szolgáltatások eddig is szerepeltek jó néhány telekommunikációs multi választékában, a nagyfrekvenciás szükséges berendezések és a szolgáltatás magas ára miatt a rendszer lakossági felhasználása mindeddig nem számított életképes alternatívának. Bár a pontos részletek nem ismertek, a két cég éppen a lényegesen alacsonyabb áron nyújtható szolgáltatás és a nagy földrajzi lefedettség miatt nyert az Unió pályázatán.

\"A mobil szatellit szolgáltatásokban hatalmas lehetőség rejlik: segítségével a vidéken, illetve a ritkábban lakott területeken élő európaiak is elérhetik az új kommunikációs formákat. Ezért különösen örülök annak, hogy végre elhárult minden akadály a páneurópai műholdas szolgáltatás elől\" -- nyilatkozta a a pályázat eredményhirdetése után Viviane Reding távközlési biztos. 

A biztos állásfoglalásában felhívta a tagállamok illetékes testületeinek figyelmét, hogy mielőbb tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az új műholdas szolgáltatás kereskedelmi értékesítése időben megindulhasson mind a 27 nemzetállamban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.