Szerző: Koi Tamás

2009. május 15. 17:11

Sokkal jobb mobilos fotók készülhetnek a Samsung új technológiájával

Egy mindössze néhány milliméter átmérőjű, köralakú zárszerkezetet építene a nagyfelbontású képérzékelővel ellátott mobiltelefonokba a Samsung. A gyártó szerint az új technológia révén kevesebb lenne a bemozdult, életlen fotó.

Mióta a mobilok piacán is javában zajlik a megapixelháború, a telefonokba épített fényképezőgépekkel is készíthetők nagyfelbontású felvételek, ezek minősége azonban -- hiába az akár 5-8 megapixeles képérzékelő -- többnyire meg sem közelíti a digitális fényképezőgépekkel elérhető szintet. A Samsung mérnökei szerint sokat javulhatna a képek minősége, ha a mobiltelefonokban is megjelennének a fényképezőgépeknél már régóta használt zárszerkezetek.

A Samsung miniatűr -- mindössze 2,2 milliméter átmérőjű -- mikro-elektromechanikus zárszerkezete (MEMS) 36 darab háromszögalakú zárlamellából áll, melyek tízfokos szöget bezárva egy teljes kört alkotnak. A zárszerkezet egy üvegszubsztrátum alapra kerül fel, melyre átlátszó vezető anyagot, indium-ón-oxidot visznek fel. Erre a zárlamellák elektrosztatikus feszültség hatására teljesen rásimulnak, így kitakarva a fényt az érzékelő elől.

A mobiltelefonokba épített digitális kamerák egyik lényeges képalkotási problémája éppen a zárszerkezet hiányából adódik: mivel a mobilokban a mechanika relatíve nagy mérete miatt jelenleg nem tudnak alkalmazni időzárat, ezért különösen a nagy képérzékelők esetében előfordulhat, hogy az adatok lassú kiolvasása miatt a végleges kép valójában nem egy pillanatfelvétel, hanem átlagolt eredmény lesz, ez pedig gyorsan mozgó tárgyaknál bemozduláshoz vezethet.

A fejlesztés eredményeként tehát élesebb nagy felbontású képeket lehetne készíteni a kamerás mobilokkal, ráadásul a felhasználók a záridő beállításával egy a digitális fényképezőgépeknél már meglévő kreatív eszközt kaphatnának a kezükbe -- vélik a Samsungnál. A koreai gyártó az év végére ígér újabb részleteket a technológiáról, illetve annak lehetséges piaci bevezetéséről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról