:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 19. 17:36

Bemutatta új adatmentési és –visszaállítási termékeit az EMC

A floridai Orlandóban zajló EMC World partnerkonferencián debütált a heterogén nagyvállalati informatikai környezetekbe szánt NetWorker mentési és visszaállítási szoftver új verziója, amely az Avamarral történt integrációnak köszönhetően már forrás-alapú deduplikációt is végez, csökkentve a tárolandó adatok mennyiségét és a mentéshez szükséges hálózati sávszélességet. A vállalat frissítette diszkkönyvtárait is.

Deduplikáció a NetWorkerben

A deduplikáció a redundáns adatok kiszűrésével csökkenti a tárolt információ mennyiségét. Az EMC Avamar ún. forrásalapú deduplikációt valósít meg, ami azt jelenti, hogy a redundáns adatokat rögtön a forrásuknál kiszűri, így a mentés nem csak a kapacitással, hanem a hálózati sávszélességgel is takarékosan bánik, ellentétben a célalapú deduplikációval, amikor a redundáns adatok kiszűrése és törlése utólag, a mentett adatokon történik.

Az Avamar legújabb változata a VMware-alapú környezetek mellett együttműködik az Oracle adatbázisokkal, a Microsoft SharePoint Serverrel, az Exchange Serverrel, az SQL Serverrel, illetve az IBM Lotus Dominóval is. A vállalat állítása szerint adatbázisok (Oracle, SQL Server) mentésekor az új NetWorker segítségével akár 98 százalékkal kevesebb mentési kapacitás is elég lehet, a szükséges hálózati sávszélesség pedig tizedére csökkenhet.

A tavalyi EMC Worldön mutatkozott be a NetWorker mentési szoftver új változata kimondottan középvállalatok számára. A NetWorker Fast Start lényege, hogy a vevők a nagyvállalati NetWorker összes funkcióját használhatják egy egyszerűsített licenckonstrukció keretében, amelyet később teljes nagyvállalati licencre bővíthetnek fel, ha a vállalatuk növekedik. A mostani bejelentés szerint Fast Start licencelés alatt újabb képességek váltak elérhetővé.

Frissített diszkkönyvtárak

Éppen a tavalyi EMC Worldön mutatkozott be a vállalat 1500-as és 3000-es sorozatú diszkkönyvtára, amelyek most új (v1.1) szoftvert kaptak. A vállalat állítása szerint a fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen javult a replikációs teljesítmény, az EMC Data Protection Advisor integrációjának köszönhetően pedig új monitorozási és jelenési képességekkel gazdagodtak az eszközök, a rendszergazdák örömére. Újdonság még az OpenStorage API támogatása Symantec Veritas NetBackup alatt, illetve az Oracle RMAN API támogatása, utóbbi a vállalat szerint jelentősen javít a deduplikáció hatékonyságán.

Az EMC Disk Library 3D 1500 a kisebb cégek, a 3D 3000 pedig a középvállalatok számára tervezett megoldás, előbbi maximális kapacitása 36 terabájt, utóbbié pedig 148 terabájt. Mindkét lemeztömbben 1 terabájtos SATA diszkek felelnek az adatok tárolásáért, a védelemről RAID 6 gondoskodik. Az eszközöket leginkább LAN-on keresztüli adatmentésre (NFS, CIFS) ajánlják, de opcionális Fibre Channel portokon keresztül akár SAN hálózathoz is csatlakoztathatók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.