Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 12. 15:23

Látványos gyorsulást ígér az Exchange Server 2010

A héten Los Angelesben zajló Microsoft TechEd konferencián számos új részlet látott napvilágot az év végére ígért Exchange Server 2010-ről. A redmondiak azt ígérik, az új kommunikációs szerver jóval gyorsabb lesz az elődöknél. Az Exchange Server 2007 második javítócsomagjáról is szállingóznak már információk.

Az Exchange Server 2010 továbbra is a Jet adatbázismotort használja, pedig ennek lecserélése az SQL Serverre már évekkel ezelőtt szóba került. A Microsoft mérnökei azonban időközben annyira felturbózták a Jetet, hogy végül szükségtelenné vált a csere.

Gyorsabb

A TechEden tegnap elhangzottak szerint az Exchange Server 2010 a korábbiaknál egyenletesebben írja és olvassa az adatokat, ennek eredményeképp az I/O sebesség akár 70 százalékkal nagyobb lehet az Exchange Server 2007-énél és közel kétszeresen múlja felül az Exchange Server 2003-at.A postafiókok kezelésében végrehajtott változtatások lehetővé teszik, hogy egy mappa (folder) akár 100 ezer levelet is tartalmazhasson, szemben a korábbi 20 ezres korláttal. 

Az Exchange Server 2010 továbbra is öt szerepkört vehet fel, fontos változás azonban hogy a Mailbox Serverről több funkció átkerült a Client Access Serverre, ennek köszönhetően a Mailbox Server akár 120 ezer egyidejű kapcsolat kiszolgálását is végezheti, tízszer annyit mint az Exchange Server 2007-ben. Meghibásodás esetén a Mailbox Serverek most már 30 másodperc alatt képesek átterhelődni másik gépre, a korábbi Exchange esetében ez két percet vett igénybe legalább.

A nagyobb teljesítmény ára nagyobb hardverigény. A Client Access Serverként üzemelő Exchange-szerverek legalább 8 processzormagot és 8, de inkább 16 gigbájt memóriát igényelnek majd.A kisebb cégek akár egyetlen szerverre is tehetik az összes Exchange Server szerepkört, de a Microsoft inkább a horizontális skálázást ajánlja -- a lehetőség mindenesetre adott akár 16 processzormag használatára is.

Az Exchange Server 2010 nyilvános bétája már április közepe óta elérhető, a végleges termék pedig még az év vége előtt piacra kerül, alighanem egyszerre mutatják be a Windows 7-tel és a Windows Server 2008 R2-vel.

Az Exchange Server 2007 SP2 kövezi ki az utat a 2010 számára

Az Exchange Server 2010-zel kapcsolatos újdonságok mellett a Microsoft ismertette, milyen funkciók várhatók az  Exchange Server 2007 ősszel érkező második javítócsomagjában. A redmondi cég szerint az Exchange Server 2007 SP2 megkönnyíti majd az átállást Exchange Server 2010-re, ezért mindenképp ajánlott a telepítése azoknak a felhasználóknak, akik később a 2010-es verzióra szeretnének migrálni. A 2010-es verzióval való együttműködéshez nélkülözhetetlen is a 2007 SP2, enélkül a két termék nem tud szót érteni egymással.

Az SP2-be bekerültek az auditálást megkönnyítő fejlesztések, megjelent egy külön tárház (repository) az audit logok számára. A rendszergazdák életét teszi kényelmesebbé az SP2-ben debütáló új PowerShell programok, amelyekkel az Exchange Server szervezeti beállításait lehet módosítani, illetve a kvótákat is be lehet állítani. További újdonság, hogy az Exchange Management konzolból már diagnosztikai logokat is el lehet érni. A Volume Snapshot Backup segítségével a Windows Server 2008-ból indított mentésekkel együtt menthető az Exchange is, ezt a szolgáltatást eddig csak utólag telepített bővítményekkel lehetett elérni.

Az egyik legérdekesebb újdonság az Active Directory sémák kezelésével kapcsolatos. Az Exchange Server 2007 SP2-ben várhatóan megjelenik az automatikus sémabővítés, vagyis ha az Active Directory olyan objektumtípusra vagy -tulajdonságra hivatkozik, amely nincs benne a sémában, akkor az Exchange Server automatikusan bővíti a sémát. Erről a képességről azonban egyelőre kevés részletet tudni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról