Szerző: Bizó Dániel

2009. május 11. 12:11

Gartner: elkerülhetetlen a VoIP mobil elterjedése

Hatalmas fenyegetést jelentenek a VoIP-szolgáltatások a mobil-hangkommunikációs piacra, állapítja meg a Gartner. A piackutató vállalat szerint a mobiloperátorok számára nagyon is valós a veszély, hogy elveszítik árbevételük egy nagy részét. A Gartner ugyanakkor úgy látja, hogy a mobil VoIP széleskörű elterjedéséhez még nem adottak a feltételek. Eközben természetesen a telkók is bevetik minden súlyukat, és igyekeznek ellehetetleníteni a mobil VoIP-ot.

Legújabb elemzésében a Gartner úgy találta, hogy a VoIP komoly fenyegetést jelent a mobilbeszélgetések jelenleg közel 700 milliárd dolláros globális piacára nézve, de csak hosszútávon. Jelenleg ugyanis nem adottak a feltételek a VoIP mobil alkalmazásának széleskörű és gyors elterjedéséhez, és a következő legalább öt év során nem is lesznek, véli a piackutató. Bár a fejlett, megfelelő kapacitásokkal rendelkező 3G-s HSPA-hálózatok technikailag alkalmasak VoIP-hívások bonyolítására, a Gartner szerint a 4G-s hálózatok teljeskörű elterjedéséig nem válnak tömegessé a mobil VoIP-hívások -- ezt a Gartner 2017-re várja.

A Gartner úgy látja, a jelenlegi 3G-s hálózatok inkonzisztens teljesítményt kínálnak a hangszolgáltatásokhoz. Ezt leginkább a korlátozott kapacitások, az adatfröccsökre (burst) optimalizált működés, és a hagyományos 3G hanghívások magától értetődő priorizálása magyarázza. Mindez túlságosan gyakran vezethet problémákhoz a VoIP-hívások hangminősége, vagy a hívás stabilitása terén. A mobilhálózatok alkalmatlansága mellet az okostelefonok penetrációja sem elég magas egyelőre, részesedésük az újonnan eladott mobilkészülékek körében nemrég törte csak át a 10 százalékos határt.

Egy okostelefon birtoklása önmagában ráadásul nem elegendő ahhoz, hogy VoIP-szolgáltatást vegyenek a felhasználók igénybe, ahhoz telepíteniük kell egy alkalmazást. A mobilszolgáltatók láthatóan minden súlyukat bevetik, hogy megakadályozzák a mobil VoIP-alkalmazások elterjedését, kezük elér az alkalmazásfejlesztőkig, mint például a Skype, melynek mobilkliensei többnyire nem támogatják, hogy a Wi-Fi hálózaton kívül a mobilhálózaton keresztül használjuk a VoIP-hívás lehetőségét. Ennél is látványosabb azonban a Microsoft operátorokkal kötött paktuma, melynek értelmében kitiltja majd a mobilalkalmazásoknak megnyitott piacteréről azokat a szoftvereket, melyek ilyennek próbálkoznának.

Akárhogyan is, a Gartner hiszi, hogy összeáll a kirakó, és felépül egy kritikus tömeg, melyt követően villámgyorsan nyer teret majd a VoIP mobil felhasználása. \"Tíz év múlva a mobilhívások több mint fele elejétől a végéig VoIP lesz\" -- véli a Gartner. Sőt, ekkorra már az operátorok is támogatni fogják ezt, hogy még költséghatékonyabbá tegyék hálózatuk üzemeltetését, és így növeljék meg hangkommunikációs kapacitásaikat. A Gartner szerint a VoIP-hívások nagy része más online kommunikációs szolgáltatásokhoz kapcsolódik majd, mint például az e-mail, zárt rendszerű szöveges üzenetek és chat, így a VoIP-forgalom nagy részét kommunikációs és közösségi szolgáltatók fogják kezelni, ezért a Gartner azt tanácsolja, a telkók kezdjék el kidolgozni együttműködési stratégiájukat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról