Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 27. 16:46

Virtualizáció teszi XP-kompatibilissé a Windows 7-et

A Microsoft virtualizáció segítségével könnyítené meg az átállást Windows XP-ről Windows 7-re. Az új asztali operációs rendszer Professional, Enterprise és Ultimate változatában helyet kapó \"Windows XP Mode\" lehetővé teszi Windows XP-re fejlesztett alkalmazások változtatás nélküli futtatását egy elszigetelt környezetben, így az alkalmazáskompatibilitási problémák nem akadályozzák az áttérést az új Windowsra.

Az XPM lényegében ugyanúgy működik, mintha a Windows 7-et futtató PC-n egy virtualizált környezetben futna egy Windows XP SP3, amelyre feltelepíthető az adott alkalmazás. Ami nagy különbség, hogy az alkalmazás ugyan a virtualizált Windows XP-re települ, de a gazda operációs rendszerből, azaz a Windows 7-ből ugyanúgy indítható mint bármilyen más program. Így a felhasználók egyetlen asztali környezetből futtathatják a Windows XP-t igénylő alkalmazásaikat a Windows 7-en natívan működő programokkal.

A Dimensional Research által nemrégiben elvégzett, mintegy 1100 informatikai vezető bevonásával végzett felmérés szerint a vállalatok számára az új Windows bevezetését esetlegesen akadályozó egyik legfontosabb tényező az alkalmazáskompatibilitás. A Windows 7 a Vista leszármazottja, kompatibilis az elődjével, az XPM-nek köszönhetően pedig a Windows XP-vel is biztosított a szinte 100 százalékos kompatibilitás, így gyakorlatilag nem lesz olyan, jelenleg is használatban levő windowsos szoftver, amely ne futna Windows 7-en.

Két Word egymás mellett (Forrás: Windows Supersite)

A virtualizáció jól használható alkalmazáskompatibilitási problémák legyőzéséhez. Vállalati környezetben az XPM hatalmas előnye a VMware-en vagy más hypervisoron virtualizált Windows XP-vel szemben, hogy az XPM működése központilag adminisztrálható Active Directory és csoportházirendek segítségével. Emellett az sem elhanyagolható tényező, hogy az XPM önmagában tartalmaz egy teljes értékű Windows XP SP3 licencet, így azért nem kell külön fizetni.

Az ingyenesen letölthető kiegészítő a következő generációs Virtual PC-re (Virtual PC 7, VPC) és a Remote Desktop Protocolra (RDP) épül és hardveres virtualizációs támogatással felvértezett processzort (Intel VT, AMD V) igényel. A Windows XP Mode bétaváltozata várhatóan a héten jelenik meg, a végleges verziót pedig a Windows 7 megjelenése körül teszi elérhetővé majd a Microsoft. Redmond már ezen a héten kiadja a Windows 7 megjelenésre szánt változatát (RC) a TechNet- és MSDN-előfizetők számára, a nagyközönség pedig május 5-étől férhet hozzá.

A Microsoft közben ingyenes kompatibilitási tesztelést aján a fejlesztőcégeknek. A májusi TechEd Conference & Expo rendezvényen a \"Windows 7 Bring Your Own Apps Lab\" keretében a cég ingyenes tanácsadást biztosít azoknak a fejlesztőknek, akik elhozzák és tesztelik alkalmazásukat az új operációs rendszeren.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.