Szerző: Dojcsák Dániel

2008. december 23. 08:58

Magyarul is elindult a Google News

Mától magyar nyelven is elérhetővé teszi népszerű hírgyűjtő szolgáltatását a Google, ami a hazai online sajtó több száz forrásából táplálkozva, a jól ismert automatikus algoritmusok által válogatja majd az írásokat.

[HWSW] Mától magyar nyelven is elérhetővé teszi népszerű hírgyűjtő szolgáltatását a Google, ami a hazai online sajtó több száz forrásából táplálkozva, a jól ismert automatikus algoritmusok által válogatja majd az írásokat.

Kétszáz magyar oldalt szemléz

A Google News szolgáltatás 2002 januárjában indult kísérleti jelleggel, majd 2006-ban kapott végleges cimkét, s azóta már 43 régióban, illetve 24 nyelven elérhető. Nem ígér bonyolult dolgot, csak annyit, hogy összegyűjti a vizsgált médiumok elmúlt 30 napban megjelent híreit, majd tematikusan csoportosítja őket, ezáltal egy virtuális címlapot generálva, illetve lehetőséget adva bárki számára az egyszerű hírfigyelésre.

Az angol nyelvű változat körülbelül 4500 site-ot szemléz, míg a most induló magyar kiadás mindösszesen 200-at. Az előzetes információk szerint a hírügynökségekkel külön szerződést kötött a Google, míg a híroldalakat egyoldalúan szemlézi. A Google Hírek a szemlézett oldalak anyagaiból csak az első 200 kataktert jeleníti meg, de kattintás után a felhasználók az eredeti megjelenési helyen találják magukat. A Google nem kizárólag az ingyenes, de az előfizetést igénylő lapokat is képes szemlézni, ezeket a találati listában külön jelzi -- jogosulatlan hozzáférés azonban a News segítségével sem lehetséges.

Az alaposabb információkra vágyók, illetve a médiaipari dolgozók életét könnyíti meg, hogy az algoritmus képes csoportosítani a híreket egyes témák szerint, hiszen a Google szövegbányász moduljai felismerik az összefüggéseket és fogalmi láncolatokat. Így egy kattintással listázható egy adott témában az összes megjelenés a szemlézett lapokról. Sőt, egy keresést követően a találati listában látszik, hogy egy adott témáról hány forrás írt valamilyen formában.

"Nagyon örülök neki, hogy mostantól már a hazai hírforrások között, magyarul is kutakodhatnak és böngészhetnek felhasználóink, így egy-egy őket érdeklő eseményt alaposabban és egyszerűbben körbejárhatnak, mint korábban" -- mondta Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi képviselője. "A Google Hírek könnyebben hozzáférhetővé és kereshetővé teszi a híranyagokat, várhatóan több internetező fogja megtalálni és elolvasni ezeket. Ráadásul az olvasók olyan oldalakra is eljuthatnak, amelyekről korábban még sosem hallottak, így a kisebb marketing-költségvetéssel rendelkező, ismeretlenebb, de releváns lapok is számos új látogatót szerezhetnek.”

Sokan még mindig címlapokról tájékozódnak

Ahogyan a belső folyamatai, úgy a News kezelőfelülete is szinte megegyezik a Google keresőjével. Kulcsszavak alapján, kapcsolókkal kiegészítve lehet hírek után kutatni, a Hírkereső-típusú oldalakkal ellentétben itt nincs emberi beavatkozás, kizárólag az automata Google-kereső roboton illetve a hirdetési rendszer lelkét is adó szövegbányász algoritmuson múlik, hogy melyik hírek kerülnek előre. Ahogyan a PageRank esetében, itt is csak tippelni lehet, hogy a megjelenés ideje, a visszahivatkozások száma és a szövegrelevancia lehet a rangsorolás alapja.

A Magyarországon klasszikusan erős hírkereső oldalak számára konkurenciát jelenthet a lokalizált News, bár független szakértők szerint a konzervatív internetezési szokások miatt csupán egy vékony réteg lesz az, aki számára ez új lehetőséget jelent majd. A weben valóban otthonosan mozgó felhasználók közül sokan RSS-t használnak, a laikus internetezők nagy része pedig még mindig címlapokról tájékozódik. Az viszont kétségtelen, hogy a tematikus hírkeresésben egy erős eszköz jelenik meg a magyar nyelvű online sajtó területén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról