Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Az informatika fejlődése a sci-fi irodalom szemszögéből

Budai Péter, 2004. augusztus 18. 09:50
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A tudományos-fantasztikus művek jelentős része foglalkozik a technológia fejlődésével, és emiatt érdemes megvizsgálni, hogy az akár száz évvel ezelőtt élő írók hogyan vélekedtek korunk műszaki fejlettségéről, illetve napjaink alkotóinak milyen ötletei vannak jövőnkre nézve.

"A lehetséges határait csak egyetlen módon fedezhetjük fel, ha megkockáztatjuk, hogy kevéssel túl is haladunk rajta, a lehetetlenbe." -- Arthur C. Clarke

A tudományos-fantasztikus irodalom (Science Fiction, Sci-Fi, SF) már több mint egy évszázada folyamatosan ontja magából az újabbnál újabb ötleteket, és gyakran előfordul, hogy ezek az elképzelések az idő múlásával valóra is válnak. A sci-fi művek jelentős része foglalkozik a technológia fejlődésével, és emiatt érdemes megvizsgálni, hogy az akár száz évvel ezelőtt élő írók hogyan vélekedtek korunk műszaki fejlettségéről, illetve napjaink alkotóinak milyen ötletei vannak jövőnkre nézve.

Nehéz eldönteni, hogy milyen mértékben inspirálják a különféle tudományok szakembereit a tudományos-fantasztikus regények, és milyen mértékben hat a tényleges technikai fejlődés a kitalált történetekre és világaikra, mégis megfigyelhető, hogy szinte tökéletes szimbiózisban él egymás mellett ez a két szakma. Nyilvánvaló, hogy az alkotás pillanatában az író ismeri saját korának lehetőségeit, és ezt felhasználhatja újabb gondolatok létrehozására, de az sem zárható ki, hogy a tudományban ténykedő emberek ötleteket merítenek a leginkább szórakoztatás és gondolkodtatás céljából készített művekből.

Ebből következik, hogy azok az írók, akik kevésbé mertek elrugaszkodni az általuk is ismert realitástól, gyakran pontosabb képet adnak a közeljövőről, ám ugyanakkor kevesebbet tesznek hozzá a tudomány fejlődéséhez. A nagy álmodozók viszont legtöbbször helytelenül mérik fel, hogy mikorra lesz a tudomány az általuk leírt szinten, és habár hatalmas ötletekkel találkozhatunk könyveikben, kérdéses, hogy azok valaha is megvalósulnak-e. Azonban éppen ezek az írók inspirálják igazán a fiatalokat arra, hogy megpróbálják elérni azt a fejlettségi szintet, amiről jelenleg csak olvasni lehet, sőt ezek a klasszikus művek azok, amik a mai science-fiction irodalmat a tudomány fejlődésén kívül mozgatják. Emiatt az sem meglepő, hogy egyes esetekben a tudományos-fantasztikus írók egymást túllicitálva, már eleve mások által kitalált világokból merítenek ihletet újabb grandiózus elképzeléseikhez, ami ezáltal egyre távolabb kerül a ma ismert tudománytól, és a megvalósíthatóság lehetőségétől.

A science-fiction író lényegében olyan, mint egy minden kötöttségtől mentes tudós -- természetesen ha leszámítjuk azt az apró tényt, hogy az író eleinte kénytelen úgy alakítani műveit, hogy arra igény jelentkezzen, sokan elolvassák, és ezáltal megéljen. A tudományok többsége alapkoncepciónak tekinti, hogy kizárólag a rendelkezésre álló, bizonyított állításokra építve lehetséges újabb állítások és elméletek felállítása. Ennek következtében ritkán engedhetik el fantáziájukat munkájuk végzése során, nehezen szakadnak el a jelen technikai lehetőségeitől, és nem minden esetben képesek radikálisan új utakra lépni. Ezzel szemben a tudományos-fantasztikus író csaponghat, fittyet hányhat a létező, és már többnyire bizonyított tudományos állításokra. Ki tudja, hogy a több ezer év alatt fejlődő tudomány mely részei tartalmaznak alapvető hibákat és tévedéseket -- különösen a természet és a világegyetem megfigyelésével kapcsolatban? Vannak még napjainkban olyan kérdések, melyek a megfelelő ismeretanyag hiányában nem alkalmasak arra, hogy tudományos irányból közelítsük meg őket, és egyértelmű magyarázatot adjunk rájuk -- ezek azok a területek, amiknek megoldására tudósok ezrei keresik a magyarázatot, miközben könyvek tucatjai jelennek meg olyan történetekkel, ahol már réges-rég lezárták ezeket a témákat, és azok következményeiről, utóhatásairól írnak.

Jelen cikk a sci-fi irodalom informatikával kapcsolatos gondolataival foglalkozik, de természetesen nem vállalkozik valamennyi alkotás és író gondolatainak feltárására; helyette inkább a populárisabb írók és műveik, valamint néhány, önkényesen kiválasztott könyv kerül terítékre.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.