Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Az Athlon XP hattyúdala

Barna József, 2003. május 22. 21:25
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A múlt héten ismét, ezúttal utoljára újabb módosításon esett át az Athlon XP platform: az AMD piacra dobta a korábbi változatoknál 66 MHz-cel gyorsabb, 400 MHz-en üzemelő rendszerbuszt használó modelljét. Tesztünkben az Athlon XP 3200+ processzor teljesítményét vizsgáltuk.

Egy évvel ezelőtt talán még az AMD mérnökei sem gondolták volna, hogy a K7 architektúrában még ennyi a tartalék. Annak ellenére, hogy akkoriban sokan -- köztük mi is -- úgy vélték, hogy az elavulófélben lévő Athlon sorozattól már nem várhatunk eget rengető újdonságokat, a legtöbb változtatás éppen az architektúra életciklusának utolsó hónapjaiban került bevezetésre. És még ha ezeket a fejlesztéseket nagyrészt a szükség, a K7-et leváltó nyolcadik generációs processzorok bemutatójának többszöri elhalasztása kényszerítette is ki, az AMD derekasan tartja a versenyt az Intellel. Noha az Athlon sorozat órajele immár közel egy éve alig növekedett -- sőt, a mai napig nem haladta meg a több mint fél éve bemutatott Athlon XP 2800+ 2,25 GHz-es sebességét --, a modellszámot a vállalatnak töretlenül sikerült feljebb tornásznia olyan fejlesztéseknek köszönhetően, mint a gyorsítótár méretének és a rendszerbusz sebességének növelése.

A múlt héten ismét, ám ezúttal utoljára újabb módosításon esett át az Athlon XP platform: az AMD piacra dobta a korábbi változatoknál 66 MHz-cel gyorsabb, 400 MHz-en üzemelő rendszerbuszt használó modelljét. A bejelentésre egy hónappal azt követően került sor, hogy az elsőszámú vetélytársnak számító Intel bemutatta a szintén gyorsabb front side buszt igénylő Pentium 4 processzorát. Az Athlon XP 3200+ a megnövelt méretű, 512 kbyte másodszintű gyorsítótárral ellátott, 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott Barton magra épül. A lapka tulajdonságait az alábbi táblázatban foglaltuk össze (a 3000+ modellel összevetve):

3000+ 3200+
Rendszerbusz:333 MHz400 MHz
Szorzó:13x11x
Órajel:2167 MHz2200 MHz
Tápfeszültség:1,65 V1,65 V
Max. disszipáció:74,3 W76,8 W
Max. hőmérséklet:85 C85 C
Sorozatszám:AXDA3000DVK4DAXDA3200DVK4E

A bejelentés előtt szárnyra kapott pletykák szerint nem csupán a 3200+ modellszámot viselő processzornak kellett volna most megjelennie, hanem egy alacsonyabb órajelen futó változatnak is. Az AMD honlapján található dokumentum is arról tanúskodik, hogy léteznie illene egy másik, szintén 400 MHz-es rendszerbuszt igénylő processzornak is, amely a 3000+ modellszámot viseli és 2,1 GHz-en üzemel, azonban ez valamilyen oknál fogva mégsem került piacra. Ennek kapcsán megkérdeztük az AMD képviselőit: várható-e e modell bevezetése, illetőleg tervezik-e a 400 MHz-es busz kiterjesztését az alacsonyabb órajelen üzemelő változatokra is; ám csupán egy rendkívül diplomatikus és kevéssé informatív választ kaptunk. Mint elmondták: kizárólag egyetlen modell használ 400 MHz-es buszt, az Athlon XP 3200+, és a jelenlegi tervek szerint ez így is marad, noha a felhasználók visszajelzéseitől függően módosulhatnak a terméktervek.

Az azonban bizonyosnak tűnik, hogy az Athlon XP 3200+-nál gyorsabb hetedik generációs Athlon már nem jelenik meg. Noha az Athlon XP lapkákat 2004-ben még forgalmazni fogja a vállalat, a szeptemberben megjelenő nyolcadik generációs Athlon 64 mellett már csak az alsó árkategóriában marad számukra hely, és Athlon XP processzorok biztosan nem készülnek már a várhatóan a jövő év elején bevezetésre kerülő 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.