Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Intel Pentium 4: új processzor, új chipkészlet, gyorsabb busz

Bodnár Ádám, 2003. április 23. 12:56
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A 800 MHz-es front side busszal működő 3 GHz-es Pentium 4 processzorhoz az Intel teljesen új chipkészletet is kiadott, amely már kétcsatornás DDR400 memóriavezérlővel rendelkezik. Tesztünkben többek között arra kerestük a választ, vajon mekkora teljesítménynövekedést eredményez a gyorsabb front side busz.

hirdetés
A Pentium 4 mintegy két és fél évvel ezelőtt debütált a piacon és fejlődése újabb fontos állomáshoz érkezett, ugyanis 50 százalékkal növekedett a front side busz órajele, ezzel 4,2 Gbyte/sec-ről 6,4 Gbyte/sec-re nőtt az adatáteresztő képessége. Az új, 3 GHz-es Pentium 4 processzor a front side busz órajelét leszámítva nem különbözik a korábbi csúcsváltozattól, a 3,06 GHz-es kiviteltől.

A chip továbbra is a 0,13 mikronos csíkszélességű Northwood magra épül, 512 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz és támogatja a Hyper-Threading technológiát. A 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott Northwood magos Pentium 4 legmagasabb órajelű változatai hőleadás tekintetében már-már feszegetni látszanak egy asztali gép fizikai korlátait, az Intelnek új fegyvert kellett bevetnie a teljesítmény növelése érdekében, ez pedig a megnövelt órajelű front side busz. Tesztünkben többek között arra kerestük a választ, vajon mekkora teljesítménynövekedést eredményez a gyorsabb front side busz.

A 800 MHz-es front side busszal működő 3 GHz-es Pentium 4 processzorhoz az Intel teljesen új chipkészletet is kiadott, amely számos figyelemreméltó tulajdonsággal rendelkezik elődeihez képest: a korábban Canterwood kódnéven ismert i875P kétcsatornás DDR400 memóriavezérlővel rendelkezik, együttműködik az AGP8X eszközökkel, illetve natív támogatást biztosít a Serial ATA merevlemezekhez. Az i875P alapesetben az ICH5-R southbridge chipet tartalmazza, amelyet Serial ATA RAID-vezérlővel szereltek fel, de az alaplapgyártók igény esetén választhatják a RAID nélküli változatot is.

A 800 MHz-es Pentium 4 front side busz elméleti legnagyobb adatáteresztő képessége 6,4 Gbyte/sec. Természetesen ahhoz, hogy a megnövekedett sávszélesség a rendszer teljesítményén is érezhető legyen, olyan memóriát kell a chipkészlethez kapcsolni, amely ki tudja elégíteni a processzor adatétvágyát. Az Intel az asztali gépek piacán korábban a Rambus DRAM-ot favorizálta, azonban a jelenlegi leggyorsabb szabványú, 1066 MHz-es RDRAM-ok csupán 2,1 Gbyte/sec sávszélességet biztosítanak. Kétcsatornás memóriavezérlő esetén az adatáteresztő képesség elméleti maximuma 4,2 Gbyte/sec.

Nyilvánvaló, hogy az új Pentium 4 adatéhségét Rambus DRAM használatával már nem lehetett csillapítani, ezért fordult az Intel az egyre népszerűbb DDR SDRAM felé, amely a vállalat középkategóriás, tömegpiacra szánt termékeiben, valamint a szerverekben is bizonyított már. A világ legnagyobb félvezetőgyártója már többször is hangsúlyozta, hogy a DDR400 SDRAM-ot csupán átmeneti megoldásként tudja elképzelni a DDR-II SDRAM memóriák tömeges megjelenése előtt, ezért is furcsa, hogy a cég új lapkakészleteiben teljes mellszélességgel támogatott e szabvány.

Az i875P chipkészlet kétcsatornás memóriavezérlőt kapott és DDR266/333/400 SDRAM-ot támogat, így DDR400 modulok alkalmazása esetén az elérhető legnagyobb elméleti sávszélesség 6,4 Gbyte/sec, azaz épp ugyanannyi, amelyet a processzor front side busza még képes megemészteni. A memóriavezérlő kapcsán szólnunk kell a Performance Acceleration Technologyról. Az Intel szerint a PAT segítségével 2 órajelciklussal csökkenthető a memóriahozzáférések késleltetése. Ez a funkció az i875P és i865 chipkészletekben egyaránt jelen van, azonban csak az i875P esetében van aktiválva.

Egyelőre nem tudni, hogy a PAT pontosan mennyivel növeli a teljesítményt, vagy hogy az i865 esetében van-e mód az előcsalogatására, a válaszokra azonban csak május végéig kell várnunk, ekkor kerül piacra ugyanis az i865 chipkészlet, illetve ekkor jelennek meg a 2,4 GHz-es, 2,6 GHz-es és 2,8 GHz-es órajelű, 800 MHz-es front side busszal működő Pentium 4 processzorok is, amelyek mindannyian támogatják a Hyper-Threading technológiát.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.