:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 25. 12:11

Mitac: kapcsold a negyedik sebességet

A Pentium 4 kapcsán először forult elő, hogy egy processzor asztali változata köré épített hordozható számítógépek előbb láttak napvilágot, mint a mobil változatra épülő gépek. Szerkesztőségünkben a világ első Pentium 4 processzoros notebookja vendégeskedett.

Az informatikai kiadások drasztikus csökkenése nyomán tavaly rendkívüli népszerűségre tettek szert az olcsó, asztali processzorral szerelt notebookok. Az Intel chipek mobil változata adott esetben háromszor annyiba is kerülhet, mint az asztali verzió és a két lapka közötti egyedüli jelentős különbség az energiatakarékos funkciók megléte. Számos notebookgyártó ismerte fel az asztali processzoros számítógépekben rejlő piaci lehetőségeket, először csak a kisebb gyártók jelentkeztek a piacon ilyen modellekkel, később már az olyan tradícionális gyártók, mint a Toshiba is beálltak a sorba.

A Pentium 4 kapcsán először forult elő, hogy a processzor asztali változata köré épített hordozható számítógépek előbb láttak napvilágot, mint a mobil változatra épülő gépek. Ennek oka, hogy az Intel egészen márciusig várt a mobil Pentium 4 piaci bevezetésével, másrészt pedig a január óta kapható Northwood magos lapkák 0,13 mikronos csíkszélességük miatt a korábbinál lényegesen kevesebb áramot vesznek fel és hőt adnak le, azaz kis méretű gépekben is viszonylag jól használhatók.

A világ első Pentium 4-alapú notebookját a tajvani Mitac dobta piacra, a konfiguráció hivatalos bejelentésére január 29-én került sor. Szerkesztőségünkben ez a számítógép, a Mitac MiNote 8170 vendégeskedett.

Az ezüstszínű ház fizikai méretei már első látásra is észrevétetik a felhasználóval, hogy nem mindennapi teljesítményű számítógéppel van dolga. Bár a MiNote 8170 tömege akkumulátorral együtt sem haladja meg a 3 kilogrammot, a ház 41 milliméteres vastagsága mindenképpen robosztus külsőt kölcsönöz neki. A kék színű fedelet felhajtva a vastagság egyébként 36 milliméterre csökken.

A gépre nézve ami elsőként feltűnik, az a szellőzőnyílások száma. A ventilátor számára kialakított légrésen kívül még összesen négy szellőző található a gépben. Természetesen szükség is van rájuk, hiszen a Pentium 4 processzor -- hiába 0,13 mikronos csíkszélességű -- azért meglehetősen sok hőt termel, amit el kell vezetni. A processzort egyébként hőcsöves hűtéssel látták el, ami viszonylag csendes és a ventilátor is csak ritkán kapcsol be, igaz, ekkor elég nagy zajt csap. Érdekes, hogy a merevlemez számomra furcsa módon nagyon melegetett.

A gépben 6000 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor található amely egy feltöltéssel közel 2 órán keresztül képes működtetni a rendszert.

[oldal:Benyomások, teszteredmények, konklúzió]

A némileg szokatlan vastagságot leszámítva a Mitac gépet kellemes használni. A billentyűzete elég nagy a kényelmes és gyors gépeléshez, és a visszajelző LED-ek is jól látható helyre kerültek. A billentyűzet felett a bekapcsoló gomb található, mellette pedig öt speciális billentyű, amelyeket a kedvenc programjaink indítására használhatunk. A gombokat a mellékelt segédprogram segítségével konfigurálhatjuk.

Sajnos a touchpaddel kellemetlenek a tapasztalataim. Bár a tervezők a felhasználó kényelme érdekében még scroll gombokat is beépítettek a bal és jobb "egérgomb" közé, a billentyűk nagyon nehezen járnak, vagyis túl nagy erő kell a lenyomásukhoz. Ezért a számítógépet aztán egy USB-s egérrel használtam.

A Mitac MiNote gyári specifikációi szerint legfeljebb 2,2 GHz-en működő Pentium 4 processzort képes fogadni, az általunk kipróbált gépben is ilyen lapka működött. Az Intel i845 alaplapi chipsetre épülő konfigurációban 512 Mbyte PC133 SDRAM található, a grafikáról Ati Mobility Radeon (M6-M/D) videochip gondoskodott, amely 16 Mbyte DDR SDRAM memóiával gazdálkodhatott. Az általunk tesztelt számítógépen 20 Gbyte kapacitású IBM merevlemez volt, illetve egy Sony DVD-ROM/CD-RW kombó meghajtó.

A gép bővítőcsatlakozói semmiféle meglepetéssel nem szolgálnak: a szokásos PC-kártya foglalaton, párhuzamos porton, USB aljzatokon, FireWire csatlakozón és TV-kimeneten kívül csak egy D-SUB monitorcsatlakozót találunk. A kommunikációs lehetőségeket beépített Realtek RTL8139 Ethernet-vezérlő, PCTEL 56k modem és egy infravörös port biztosítja.

A Mitac MiNote 8170 gépet 14,1 hüvelyk átlójú aktív mátrixos TFT LCD kijelzővel szerelték fel, amely legfeljebb 1024x768 pixeles felbontásban képes működni. A kijelző erőssége, hogy még legalacsonyabb fényességi fokozaton is igen jól olvasható, az akkumulátor kímélése érdekében érdemes így használni. Sajnos az LCD-n két pixelhibát is felfedeztem, de jelenlétük szerencsére egyáltalán nem zavaró, igazából csak keresve lehet megtalálni őket.

Természetesen a beépített Mobility Radeon videochip többkijelzős megjelenítést is támogat, úgyhogy a képet nem csak a számítógép kijelzőjén, hanem TV-n vagy másik monitoron is élvezhetjük. A hangot a southbridge chipbe integrált AC'97 audiokontroller biztosítja. Bár a notebookot beépített mikrofonnal és sztereó hangszóróval is ellátták, az előlapon mikrofon- és fejhallgató-csatlakozó is található egy hangerőszabályozó mellett.

Teszteredmények*

PCmark 2002 CPU5313 pont
PCmark 2002 memória3457 pont
PCmark 2002 HDD338 pont
3Dmark 2001 SE 1024x768x321940 pont
Quake3 demo001 fastest136,8 fps
Quake3 demo001 fast125,4 fps
Quake3 demo001 normal101,3 fps
Quake3 demo001 high quality68,1 fps
Video 2000 MPEG2 kódolás41,6 fps

* Windows 2000 SP2, DirectX 8.1, ATi driver 5.13.01.3293, Intel Application Accelerator 2.0

Sajnos a 2,2 GHz-es Pentium 4 proceszor teljesítményét jelentősen visszafogja a PC133 SDRAM, a nagyobb felbontásokban nyújtott grafikus teljesítmény pedig a 16 MByte videomemóriának esik áldozatául. Ezért hiába a bivalyerős CPU, a számítógép grafikus alkalmazásokban -- például játékokban -- meglehetősen visszafogottan muzsikál. Azonban ha valaki nem akar ilyen programokat futtatni és mégis szüksége van a nyers számítási teljesítményre, jól járhat a MiNote 8170-nel.

A Mitac MiNote 8170 számítógépek a Notebook.hu Kft. üzletében kaphatóak. Az árak -- kiépítéstől függően -- nettó 359-799 ezer forint között alakulnak.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.