Szerző: Bodnár Ádám

2001. december 18. 11:56

Bemutató: hp OmniBook XE3 noteszgépek

A Hewlett-Packard az asztali és a hordozható gépek piacán is ismert névnek számít, a legnépszerűbb és legnagyobb gyártók között jegyzik az amerikai céget. Szerkesztőségünk a hp OmniBook XE3 sorozatának két tagját kapta kölcsön.

Az eladási adatokból kiderül, hogy míg az asztali számítógépek iránti kereslet idén csökkent, a hordozható gépek népszerűsége továbbra is töretlenül nőtt. Az elemzők egybehangzó véleménye, hogy pár éven belül a notebookok nagyobb számban kelnek el, mint az asztali konfigurációk. És valóban, egyre többen váltják fel vagy egészítik ki asztali számítógépüket egy hordozható masinával.

A Hewlett-Packard az asztali és a hordozható gépek piacán is ismert névnek számít, a legnépszerűbb és legnagyobb gyártók között jegyzik az amerikai céget. Októberben a hp adta el a legtöbb notebookot a világon, a cég piaci részesedése 28% volt. Magyarországon is jól fogynak a hp készülékek, erről tanúskodik a vállalat nemrégiben közzétett sajtóközleménye, mely szerint az itthoni piacon is a Hewlett-Packard az első számú notebook-gyártó.

Szerkesztőségünk a hp OmniBook XE3 sorozatának két tagját kapta kölcsön a Notebook.hu Kft-től. A gépek -- bár számos paraméterükben eltérnek -- mindketten a középkategóriát képviselik, méretben, teljesítményben és árban egyaránt.

Az OmniBook XE3 F4146WS és az F2394W egyaránt 14,1 hüvelyk átlójú, 1024x768 pixeles felbontású aktív mátrixos TFT kijelzővel rendelkezik és Intel mobil processzorra épül. Azonos a két gép alaplapi lapkakészlete (Intel i440BX) és a grafikus vezérlőjük egyaránt 8 MByte memóriával felvértezett S3 Savage IX. Mivel a két konfiguráció szinte minden egyéb paraméterében eltér, a különbségeket táblázat formájában foglaljuk össze:

KonfigurációF4146WSF2394W
Kijelző14,1" TFT 1024x76814,1" TFT 1024x768
Processzormobil Celeron 850 MHzmobil Pentium III 900 MHz
Chipkészleti440BXi440BX
GrafikaS3 Savage IX 8 MBS3 Savage IX 8 MB
Memória128 MB PC133256 MB PC133
HangchipESS Allegro PCIESS Allegro PCI
Merevlemez10 GB20 GB
Optikai lemezTEAC 24X CDToshiba 8X DVD
ModemESS 56kESS 56k
EthernetnincsAccton 10/100 Mbit PCI
IrDA portnincsvan
PCMCIA aljzat22
USB port22
Soros port11
Párhuzamos port11
TV-csatlakozóvanvan
Akkumulátor3600 mAh lítium-ion5400 mAh lítium-ion

[oldal:Ami tetszett és ami nem]

A számítógépeket magyar nyelvű Windows 98 Second Edition operációs rendszerrel látja el a Hewlett-Packard. Mindkét géphez mellékelik a MusicMatch Jukebox programot, a DVD-vel szerelt F4146WS konfigurációhoz pedig DVD-lejátszó szoftver -- HP DVDExpress -- is jár. A segédprogamok tömkelegén kívül említésre méltó még a McAfee VirusScan 5.02 verziója.

Az OmniBook XE3 sorozat két vizsgált darabjának közös jó tulajdonsága a kitűnő minőségű (magyar) billentyűzet. A gépeknek mind a mérete, mind a tömege (~3,3 kg) lehetővé teszi, hogy ölbe vegyük őket és úgy dolgozzunk velük -- ráadásul mindezt kényelmesen tehetjük.

Szintén tetszett a touchpad, amelynek érdekessége, hogy egy középső görgetőgombbal rendelkezik, hasonlóan egyes egerekhez. A touchpad egy gombbal ki is kapcsolható, illetve a mellékelt szoftver segítségével bekonfigurálható. A kijelző alatt négy shortcut gomb ("One-Touch") található, amelyek alapértelmezésben az Internet Explorert, az Outlook Expresst, a Windows Explorert illetve a gép kezelési útmutatóját nyitják meg. Természetesen a billentyűk által indított alkalmazások tetszés szerint megváltoztathatók.

Bár első hallásra a 14,1 hüvelykes átlójú kijelző kicsinek tűnhet egy 15 vagy 17 inches monitorhoz szokott felhasználóknak, fontos megjegyezni, hogy a folyadékkristályos kijelzők esetében az átló gyakorlatilag a látható képméretet adja meg. Ennek fényében elmondható, hogy egy 14,1 hüvelykes folyadékkristályos kijelző által megjelenített kép rendszerint legalább akkora vagy inkább nagyobb, mint egy 15 inches katódsugárcsöves monitoré.

A hp gépeinek kijelzője egyébként nagyon jól olvasható és minden fényviszonyhoz kellemesen "belőhető". És ha valaki mégis túl kicsinek tartaná a megjelenítőt, a nagyobbik gépet megvásárolhatja 15 hüvelykes kijelzővel is, OmniBook XE3 F2396W néven.

Érdemes kiemelni az F2394W gép házának első élén található billentyűsort illetve LCD kijelzőt. A billentyűk segítségével a CD-lejátszó a gép kikapcsolt állapotában is használható. Bár első látásra a CD-lejátszás innen való irányítása hasznos funkciónak tűnhet, a valóságban nincs sok jelentősége.

Szintén ilyen "palifogó" az aprócska kijelző, amelyről az energiagazdálkodás típusát (bekapcsolt, kikapcsolt, készenléti, hibernált), az akkumulátor töltöttségi szintjét, a dátumot és a pontos időt olvashatjuk le. Kikapcsolt gép és CD-lejátszás esetén a lejátszott szám sorszáma látszik.

[oldal:Teszteredmények és vásárlási tanácsok]

A számítógépek teljesítményét az általunk rendkívüli módon kedvelt SYSmark 2000 programmal vizsgáltuk, amely irodai alkalmazások egész sorának futtatása alapján elég jól érzékelteti a rendszer sebességét. Mivel a programok között számos különféle akalmazás megtalálható, az eredmények alapján pontosan látható, az adott gép alkalmas-e az általunk megkívánt feladatok elvégzésére.

SYSmark 2000

A "fair play" jegyében a Celeron processzoros konfiguráció memóriáját 256 MByte-ra bővítettük. Érdemes megfigyelni, hogy párezer forintos befektetéssel a számítógép teljesítménye jelentősen javult, bár még így is elmarad a mobil Pentium III chippel szerelt géptől.

Quake 3 Arena (demo001)

Természetesen nem maradhatott el a Quake 3 teszt sem. Itt elsősorban a grafikus vezérlő jelenti a szűk keresztmetszetet, és mivel mindkét gépben azonos videokontrollert találni, nem nagy meglepetésre a 3D grafikus teljesítményük is szinte azonos.

Összességében látható, hogy bár a Pentium III processzoros gép minden tesztben jobb eredményt ért el, mint vetélytársa, a pár százalékos nagyságrendű teljesítménykülönbség nem indolkolja az árkülönbséget, amely jóval több, mint 100 ezer forint, azaz az olcsóbb modell árának harmada. Ha valakinek feltétlen szüksége van a DVD-olvasóra vagy a 20 GByte-os merevlemezre, válassza a drágább konfigurációt, azonban ha nincsenek ilyen igényeink, érdemesebb a jóval olcsóbb Celeron processzoros gépet megvásárolni és pár tízezer forintért memóriabővítést és -- szükség esetén -- egy PCMCIA Ethernet-vezérlőt venni hozzá.

A hp OmniBook XE3 F4146WS ára nettó 319 ezer forint, az F2394W modellért pedig nettó 439 ezer forintot kérnek a Notebook.hu Kft. üzletében, az Attila út 117. szám alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról