Szerző: Ady Krisztián

2001. május 5. 19:42

Cambridge SoundWorks DeskTop Theater 5.1 2200 teszt

A Creative 5.1-es SoundBlaster Live! hangkártyáihoz két hangrendszert ajánl saját fejlesztéseiből, a DTT2200 és a DTT3500 Digital hangszórókészleteket. E kettő közül a kisebbik vendégeskedett nálam, elég vegyes benyomásokat keltve...



DeskTop Theater 5.1 2200
teszt

Egyre több többcsatornás hangzásra képes hangkártya talál gazdára a játékra, esetleg számítógépes DVD-zésre használt gépeinkben. Mind több ezek közül az 5.1-es, házimozizásra is alkalmas kártya, melyek már egy olcsóbb, dekóder (DD,DTS) nélküli erősítőt is kiválóan meg tudnak hajtani az 5.1 diszkrét kimenetnek köszönhetően.

Persze sokan nem azért "szorulnak rá" a PC-s DVD-zésre, mert dagad a pénztárcájuk a sok pénztől, nekik még egy ilyen olcsóbb erősítő, s a hozzá való hangfalak megvásárlása is erősen megterhelő, s néha reménytelen lehet. Számukra készülnek a relatíve olcsóbb, kifejezetten PC-k mellé készülő hangfalszettek.

Az általam tesztelt Cambridge SoundWorks DTT 2200-as hangfalszett is egy ilyen olcsó megoldás. Az olcsóságért kompromisszumokat kell kötnünk, mint ez majd később kiderül. A rendszer nem tartalmaz dekódert, tehát teljes kihasználásához 5.1-es analóg kimenetű hangkártya kell. A Creative természetesen saját Live! 5.1 hangkártyáit ajánlja erre a célra, de az általam használt Videologic SonicFury is tökéletesen megfelelt.

A Creative honlapján fellelhető információk szerint a rendszer a következő specifikációknak felel meg:
  • 5x6W RMS szatellitenként (10% THD-nál - teljes harmonikus torzítás)
  • 19W RMS mélysugárzó (10% THD-nál)
  • 47-20KHz frekvencia-átvitel
  • Fa borítás a mélysugárzó számára
  • mágneses árnyékolás a szatellitek számára

[oldal:Installáció]

A terjedelmes doboz kibontása után van mit kicsomagolni, hiszen az üzembe helyezéshez szükséges összes kábelt és csatlakozót mellékeli a Creative:
  • 5 db szatellit-sugárzó
  • 1 db subwoofer
  • 5 talp a hangdobozok számára
  • + 1 talp kifejezetten arra az esetre, ha a centert a monitor tetejére kívánjuk helyezni, ezzel a talppal a center kicsit lefelé néz
  • 3 db kb. 2 m hosszú kábel
  • 2 db kb. 4 m hosszúságú kábel a hátsó hangsugárzók számára
  • egybeszerelt (3x sztereó jack), színkódos audiokábel a hangszórószett és a hangkártya összekötésére
  • hangerőszabályzó kb 1,5 m kábellel
  • ragasztós csík a hangerőszabályzó és bekapcsológomb rögzítésére
  • azonosító-feliratok a hangdobozok hátuljára, és tapadós gumitalp a csúszásmentességhez, szintén ragasztható formában
  • tápegység
A hangdobozok csatlakozatására szolgáló kábelek RCA-csatlakozóval kapcsolódnak a subwooferen lévő kimenetekhez, s érdekes módon aranyozottak. A kábel másik vége a szokásos gyorscsatlakozó-saruval rögzíthető a hangdobozhoz, szerencsére a polaritást nem lehet elvéteni a piros és fekete színkódolás miatt. Éppen így színkódos a hangkártyához való kapcsolódáshoz kapott kábel is, a zöld, fekete, narancs színű csatlakozókat a hangkártya ugyanilyen színű aljzataiba kell bedugni. Ez nem csak a Live! 5.1 kártyáján, hanem a SonicFuryn is ugyanígy működik, ekkor nem csak a bal és jobb, első és hátsó hangszórók kapják a megfelelő jeleket, hanem a center és a sub is. Szabvány?


A subwooferen található ki- és bemenetek

A fentieknek köszönhetően az üzembe helyezés gyerekjáték, senkinek sem okozhat gondot, egyszerűen nem lehet elrontani. Az egyetlen probléma a hátsó hangsugárzók elhelyezése lehet. A régi jó szokással ellentétben itt már csak opció a hátsó hangszórók állványa, külön kell megrendelni, megvásárolni. Be kell érnünk a kicsi talpakkal, ha nem akarjuk újabb költségekbe verni magunkat.

A subwooferbe kell még bekötnünk a rendszer vezérlését végző, kézbe illő "kontrollert". Nem is tudom minek nevezzem ezt a kütyüt, nagyon furcsa, hogy így oldották meg a hangerőszabályzást, bekapcsolást. A szerkezet egy - mindkét oldalán - ragadós ragasztócsíkkal rögzíthető az általunk kívánt eszközhöz: ez lehet a monitor oldala is, vagy valamelyik oldali hangszóró, esetleg az asztal: a hozzá tartozó kábel mintegy másfél méter hosszú. Ezen a szerkezeten egy plusz forgatható gyűrű található, ezzel a hátsó és első hangszórók közötti hangerőkülönbséget korrigálhatjuk. A subwooferen található még egy potméter, mellyel a mély szintje vezérelhető. Ennyiben ki is merültek a kontrollálható jellemzők.

Mint a fentiekből kiderült, a rendszer csak analóg bemenetekkel rendelkezik, és nincs lehetőség fejhallgató, füles csatlakoztatására.

[oldal:Benyomások]

A rendszer mintegy fél óra alatt készen volt a bevetésre. Nem volt más dolgom, mint átkapcsolni a SonicFuryt 5.1-es módba, és már indulhatott is a móka.

A hangszórókészlet tesztelését 3 részre bontottam, DVD, játék és zene.

    DVD
Az itthon található filmkészlettel próbáltam kicsit megnyúzni a rendszert. A Mátrixon, Fight Clubon és a Gladiátoron kívül a zenei Michael Flatley's Feet of Flames DVD is terítékre került.
Mivel a hangszórókészlet képességeinek döntő része csak ebben a tesztben van kihasználva, ezért az itt szerzett tapasztalatok nagyban befolyásolják véleményemet - mely a teszt jellegéből adódóan igen szubjektív.

A teszthez a WinDVD 2.2-es és a PowerDVD 3.0-ás verzióját használtam. Mindkettő képes volt a SonicFuryn keresztül az 5.1 csatorna korrekt szeparálására, és helyesen adta át a rendszernek a center és sub jeleket. Az eredményesség azonban egy másik kérdés.

A filmek alatt nem is volt igazán gond, az 5 csatorna és hangszóró által keltett tér kifogástalanul adta vissza a hangmérnökök által elképzelt atmoszférát. A zenei részek és különösen a Flatley DVD alatt azonban kiütközött az első hiányosság: a szatellitek nem képesek a magasabb tartományokat korrekten visszaadni, és (számomra) kellően zavaróan vágnak. Ez sajnos várható is volt, hiszen az alkalmazott 2.5"-os "full-range"-nek titulált hangsugárzók inkább a középtartományban érzik jól magukat.

A magas hiánya azonban csak az egyik zavaró körülmény. A mélysugárzó teljesítménye is hagyott elég sok kívánnivalót maga után. A hangerővel még nem is lenne gond, hiszen a leadott 19W egy kisebb szoba normál hangerővel történő betöltéséhez tökéletesen elegendő, de azért nem mindegy, hogy ezt milyen minőségben nyújtja a subwoofer.

A mélysugárzó által keltett hangot kicsit nehéz leírni: egyszerűen laposan szólt, nem volt benne elég erő, élet. Inkább dörömbölt, s sajnos túlzásokba esett, néha torzítóan sok volt, egyes esetekben viszont elmaradt a kívánatos szinttől. A keresztezési frekvenciára sajnos nem derült fény egyik dokumentumból sem, sem a honlapon, sem a kézikönyvben nem található erre utalás, pedig feltehetően itt lehet a kutya elásva. A specifikációban megadott 47Hz alsó határfrekvencia is inkább marketingfogás.

A subwoofer sarokba helyezésével, sok kísérletezéssel lehetett valamennyit javítani a helyzeten, de a rendszer összességében jelentősen elmaradt az általam etalonnak tartott Altec ATP3 hangzásától.
    Játékok
A fentiekben leírt hiányosságok játékok alatt nem annyira zavaróan hallhatók, hiszen sokszor a játékban alkalmazott hangok minősége nem üti meg azt a bizonyos szintet. A Quake3 demója élvezetes volt, a Half-Life: Counter-Strike szintén, az általánosan elvárhatóan szerepelt itt a rendszer.
Egy dolog tisztázásra szorul: a mélysugárzó szerencsére nem csak a sub-bemeneten keresztül működik. Az első és hátsó bemenetekről is leválasztja a mély hangokat, tehát a hangkártyát 4-hangszórós üzemmódban használva (mivel az 5.1-ből a játékok úgysem tudnak profitálni) rendes 4.1-es rendszerként üzemel. Ugyanez igaz a sztereó üzemmódra is. Talán ennek a képességnek is lehet köze a DVD alatti mély-tartomány "siralmas" megszólaltatásához, talán az első csatornák által kapott anyagból vágott még le a rendszer, s keverte össze a sub-bemeneten kapott anyaggal. Talán, hiszen mindez csak feltételezés...

A térhatással itt sem volt gond, az EAX, A3D hanghatásokat szépen visszaadta a játékok alatt.

    Zene
A zenei választék CD-ktől az MP3, WAV, és AC3 formátumokig terjedt. Sajnos a DVD-zés alatt tapasztalt problémák itt is visszaköszöntek, és elég nagy csalódást okozott a kapott minőség.

[oldal:Végszó és ajánlás]

Elég nehéz véleményt mondani, hiszen ahány fül, annyi hallás és vélemény. Van aki a "loudness"-es hangzást szereti, van aki a több közepet...ennek megfelelően ez a hangszórókészlet is csak akkor ajánlott megvételre, ha előbb meghallgattuk. Sajnos erre ritkán van lehetőség.

Nekem személy szerint nagyon hiányzott a magas a hangzásából, és zavaróan falsul szólaltatta meg a mélyebb tartományokat. Ennek egyik lehetséges okát már ecseteltem. Ettől eltekintve még lehet jó vásár, hiszen árához képest kielégítő teljesítményt nyújt. A hangerőre nem lehet panasz, s hallhatóan torzítani is csak akkor kezd, amikor már nincs miért tovább hangosítani a berendezést.

A tapasztalt negatívumok miatt sajnos nem merem bátran ajánlani a Creative DTT 2200-as rendszerét. El kell döntenünk mi a fontosabb: a center-sugárzó által nyújtott - csak DVD-zés közben tapasztalt - előny, vagy inkább ugyanezért az árért egy jobb minőségű 4.1-es rendszert vásároljunk összekuporgatott pénzünkön. A játékok ugyanúgy szólnak majd, a zenére sem lesz panasz, s a DVD is jó lehet 4-hangszórós lekeveréssel...

Köszönet a Creative kelet-európai képviseletének a teszthez nyújtott segítségért. Az általuk biztosított tesztdarab nélkül ez a teszt nem jöhetett volna létre.

Szólj hozzá a fórumban!


Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról