Szerző: mz

2001. március 2. 19:37

Néhány szó a Microsoft új másolásvédelmi módszeréről

A Microsoftról nemrég elterjedt, hogy újabb lépésre készül az illegálisan másolt programok használói ellen. A napokban hivatalosan is megtörtént a világ más országaiban állítólag sikerrel alkalmazott termékaktivizálás bejelentése. De vajon mit is jelent ez?

A Microsoft az egész világon kiterjeszti szoftverkalózkodás elleni megoldásait az Office termékcsalád, a Windows és a Visio termékek ezután megjelenő verzióira

A megoldás tiszteletben tartja a felhasználok személyes adatait, miközben segít az illegális szoftverhasználat visszaszorításában

A Microsoft Corporation bejelentette, hogy a szoftverkalózkodás ellen irányuló nemzetközi erőfeszítéseit a meglévő technológiai megoldások használatának kiterjesztésével fokozza. A vállalat az elkövetkező évben számos termék újonnan megjelenő változatánál fogja alkalmazni a sikeresnek bizonyult termékaktiválási másolásvédelmi technológiáját, illetve a teljes lemezfelületen megjelenő, hamisítás ellen védő hologramokat: többek között a Microsoft Office irodai alkalmazáscsomagnál, a Windows operációs rendszernél, és a Visio rajzoló- és diagramkészítő alkalmazásnál.

"A szoftverkalózkodás a világ sok részén hatalmas problémát jelent, bár az utóbbi időkben a szoftverkalózkodás visszaszorítására szolgáló technikai eszközök, a jogi és oktatási intézkedések jelentős előrelépést hoztak az illegális szoftverhasználat és hihetetlen negatív hatásának csökkentésében" - mondta el Robert Holleyman elnök-vezérigazgató a Business Software Alliance (BSA - a szoftveripar érdekvédelmi szervezete) képviseletében.

A termékaktiválás jelentősen csökkenti a jogosulatlan másolatkészítést

A termékaktiválás az illegális szoftverhasználat ellen az alkalmi másolás csökkentésével hat: korlátozza, hogy egy licenccel hány számítógépen és hányszor lehet egy terméket telepíteni és aktiválni.

"A vásárlók időnként úgy sértik meg a licencszerződést, hogy nem is tudnak róla, amikor másokkal megosztják a szoftvert" - mondja Allen Nieman, a Microsoft Iicencelési technológiákkal foglalkozó csoportjának technikai termékmenedzsere, - "Oktatással és az olyan technológiai megoldások révén, mint a termékaktiválás, biztosítani tudjuk, hogy a Microsoft szoftvertermékeit választó vásárlók eredeti szoftvert kapjanak, és hogy megkaphassák a technikai támogatást és a termékfrissítéseket.

A Microsoft a termékaktiválást az Office kiskereskedelmi változataiban sikeresen megvalósította már két évvel ezelőtt hat országban, illetve tavaly az Egyesült Államokban és Kanadában. A termékaktiválás bevezetése óta eltelt több mint két évben közel 6 millió sikeres aktiválást dolgoztak fel. A vásárlói visszajelzések alapján a vállalat finomításokat végzett a technológián, így az aktiválás zökkenőmentes folyamattá vált.

"Számomra kritikus fontosságúak a Microsoft illegális szoftverhasználat elleni lépései ahhoz, hogy a piacon legális PC-gyártóként versenyképes maradhassak." - mondta el Balázs Zoltán az Albacomp Rt. projekt igazgatója. "Nagyra értékelem a vállalat erőfeszítéseit, melyekkel a szoftverkalózkodás és a hamisítás ellen küzd. Így védelmet nyújt a becsületes vállalkozások és vásárlók számára." - nyilatkozta Kelemen János, a Senorg Hungary Rt. ügyvezető igazgatója.

[oldal:Sajtóközlemény II.]

A kiskereskedelmi vásárlóknak, akik egyes Microsoft termékek - köztük az Office termékcsalád, a Windows és a Visio - ezután megjelenő verzióit megvásárolják, a beszerzett szoftvert név megadása nélkül az Interneten vagy telefonon keresztül aktiválhatják. Amikor a vásárló az Interneten keresztül aktivál, egy termékazonosító kódot ad meg, és az aktiválás megerősítésére egy automatikusan generált telepítési azonosítószámot kap. A vásárlóknak nem kell megadniuk semmilyen személyhez köthető információt, és alkalmazásszoftverek (például az Office Vagy a Visio) esetében 50 indításnyi, a Windows operációs rendszerek esetében az első rendszertöltéstől számított 30 napi türelmi időszak van, mielőtt az aktiválást el kellene végezni. Az aktiválási folyamat során a vásárlóknak lehetőségük van elérhetőségük regisztrálására, hogy a fontos termékfrissítésekről, szervizcsomagokról értesülhessenek, illetve más hasznos információkhoz juthassanak, így a Microsoft szoftverek vásárlása még jobb befektetést jelenthessen számukra.

Azok a vásárlók, akik a Microsoft szoftverhez új számítógépre előtelepítve jutnak hozzá, valószínűleg már aktivált szoftvert kapnak, de egyes esetekben előfordulhat, hogy a vásárlónak kell a számítógépre telepített programot aktiválnia.

A teljes felületet fedő hologram használatának kiterjesztése

Mióta az elmúlt év februárjában a Windows 2000 kiskereskedelmi változatainál megjelent a teljes lemezfelületet védő hologram, a Microsoft a hologram alkalmazását kiterjesztette az Office 2000 és a Windows ME termékek kiskereskedelmi változatára is. A teljes felületi hologram nagyon sikeres eszköznek bizonyult a hamisítás elleni harcban, mindeddig egyetlen hamisítónak sem sikerült a technológiát reprodukálnia. A teljes felületi hologram sikerének fényében a Microsoft úgy döntött, hogy a hamisítás elleni technológiát kiterjeszti az Office termékcsaládra, a Windowsra, és most először, a Visio következő verzióira is.

A teljes felületi hologram a CD-ROM felületébe van égetve, és amikor a CD-t fény felé tartva megdöntik, a közepétől kifelé megjelenik a termék neve, illetve az adott termékre jellemző grafikák válnak láthatóvá. A teljes felületi hologramok minden terméknél egyediek, ez még inkább megnehezíti a hamisítók dolgát. A különböző hologramgrafikák megtekinthetők a www.microsoft.com/piracy/howtotell címen az Interneten.

A szoftverkalózkodás a fogyasztó és a gazdaság számára is káros

"A szellemi termékek illegális, jogosulatlan megosztása és terjesztése komoly fenyegetést jelent a fogyasztók és a globális gazdaság számára. Komolyan kell venni." - mondta Holleyman. A szoftverkalózkodás, a szoftverek illegális másolása és terjesztése károkat okoz a globális gazdaságnak, és a világon mindenütt negatívan hat a becsületes viszonteladókra, vásárlókra és a szoftveriparra. Az Intemational Planning and Research (IPR) egy, a BSA megbízására készített felmérése szerint a szoftverkalózkodás 1999-ben 13 milliárd dollárnyi bevételkiesést okozott, ami Magyarországra vetítve közel 38 millió dollárt jelent.

[oldal:Kérdések és válaszok]

Eddig a hivatalos sajtóközlemény. Mint várható volt, a sajtótájékoztatóról sem lehetne azt állítani, hogy langyos unalomba fulladt volna. Rengeteg kérdés merült fel, és ezek egy részére sikerült is választ kapni.

A számítógép által automatikusan, a gép hardver- és szoftverösszeállítása alapján létrehozott kód nem tartalmaz személyes információkat, és semmilyen személyes jellegű adatot nem kell megadni az aktivizáláshoz. Az aktivizálás elvégezhető Interneten keresztül, automatikusan, de telefonon is megoldható, ha az előbbi út nem járható valamilyen okból. A Microsoft ügyfélszolgálatát az újabb feladatnak megfelelően bővítik, és hamarosan megkezdődik a munkatársak képzése is.

Természetesen fel lehet idézni azokat a pletykákat, melyek szerint a Microsoft személyes adatokat gyűjt felhasználóiról, illetve a szoftverek és operációs rendszerek a felhasználó tudta nélkül továbbítanak ilyen információkat egy központi gépnek. Nyilván nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, de azt hiszem, a pontos igazságot kevesen tudják. A Microsoft mindenesetre elutasítja a vádakat, képtelenségnek tartva több száz millió felhasználó nyomon követését.

Azok a vásárlók, akik valamilyen okból nagy tömegben telepítenek valamilyen Microsoft szoftvert, egy bypass key névre hallgató kulcsot kapnak, mellyel átléphető az aktivizálás fázisa. Természetesen azonnal felmerült, mi történik, ha nyilvánosságra kerül egy ilyen kód; ez esetben a kódot elvesztő szervezet felelős a következményekért.

Mivel a kód a számítógép hardverösszeállítása alapján jön létre, az alkatrészek cseréjekor előfordulhat, hogy újra kell aktivizálni a szoftvereket. Ebben az esetben a számítógép nem válik hirtelen használhatatlanná, hiszen a 30 napos és 50 indításnyi várakozási idő, melynek leteltével csökkentett funkcionalitással futnak a programok, ez esetben is érvényes. A Microsoft szerint a kisebb változtatások a gépben nem teszik szükségessé az újbóli aktivizálást, de hogy pontosan mi a kisebb és mi a nagyobb változtatás, az nem derült ki.

Egy-egy szoftvercsomag akárhányszor aktivizálható. Természetesen az aktivizálás nyomon követhetővé teszi, hogy egy csomagot merre és hányszor telepítettek fel, így az illegálisan másolt és terjesztett csomagok kiszűrhetők, aktivizálásuk megtagadható. A már megszokott CD-kulcs és a hagyományos regisztráció továbbra is megmaradnak, ez utóbbi természetesen továbbra sem kötelező.

Logikusan adódik a kérdés: vajon hogyan működik, milyen algoritmust használ az eljárás? Sajnos erre egyelőre nem kaptunk választ. Az Interneten tapasztalt barangoló azonnal arra gondol, hogy magát a programcsomagot meg lehet törni, esetleg kódgenerátort lehet készíteni - a Microsoft válasza erre csak annyi: nincs tökéletes védelem. Azon, hogy mennyire törvényes az eljárás, mennyire forognak veszélyben személyes adataink, pontosan mire lehet felhasználni az új módszerrel kapott kétes értékű védelmet, és mennyire lesz eredményes az eljárás, azon hosszasan lehetne rágódni - mondjuk a fórumban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról