Szerző: Ady Krisztián

2001. február 25. 03:48

Altec Lansing ATP3 - design és minőség

Bár egyre több gépben található 4 vagy több csatornát támogató hangkártya, sokan nem élnek az ezzel járó előnyökkel, nem vesznek 4 vagy többrészes hangszórókészleteket. Az Altec Lansing számukra készített egy igen formatervezett rendszert, az ATP3-at. Nálam vendégeskedett egy ilyen szett egy ideig; az összegyűjtött tapasztalataimat itt olvashatjátok.ATP3 hangszórórendszer teszt


Ma már minden számítógép mellé elkel valamilyen hangszóró, akár a pár ezer forintos aktív multimédiás hangszórókról beszélünk, akár komolyabb rendszerekről. A mai játékok, multimédiás alkalmazások, CD-k, DVD-k egyre komolyabb kihívásokat jelentenek a multimédia-cégek számára. Hiába javul azonban a hangkártyák által szolgáltatott hang minősége, ha nem használunk ezt visszaadni képes hangszórókat. Persze ha az otthoni házimozi rendszert már bevetettük erre a célra, akkor nincs miről beszélni.

Talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, az Altec Lansing az egyik legnagyobb név a PC-s hangszórórendszerek között. Ugyan több márka és típus is kapható, a legtöbb egyéb szett szinte csak játékra jó, vagy még arra sem.

Amikor hangszórót választunk a PC mellé, a megadott paraméterek közül szinte mindenki a leadott wattok számát nézi. Régi, rossz szokás ez. A készletek gyártói ezt ki is használják, s hatalmas betűkkel írják a dobozokra a minél hatalmasabb számokat, melyeknek persze semmi közük a valósághoz. Szerencsére vannak kivételek is. Az Altec Lansing rendszerekről mindez nem mondható el.

A tesztben szereplő ATP3 az Altec 3-tagú rendszereinek legimpozánsabb darabja. A szatellit sugárzók igen furcsa design szerint készültek, talán nem véletlenül az egyre nagyobb teret hódító flat-panel sugárzókhoz hasonlóra tervezték őket.Az ATP3 rendszer


A hangszórókészlet dobozán és kézikönyvében a következő műszaki paraméterek sorakoznak:

 • Hangsugárzók (dobozonként): 2 db 28mm-es "micro driver", 1 db 3 inch méretű mélyközép sugárzó
 • Mélysugárzó: 1 db 6.5 inch méretű mélysugárzó
 • Frekvenciaátvitel: 45 Hz - 18 kHz (150 Hz-nél vágva)
 • Hangsugárzók teljesítménye: 12 Watt RMS (1% THD - teljes harmonikus torzítás mellett)
 • Mélysugárzó teljesítménye: 18 Watt RMS (1% THD mellett)
 • Bemeneti impedancia: >10 kohm
 • Jel-zaj viszony: >70 dB

 • a hangsugárzók mágnesesen árnyékoltak
 • az erősítő a mélysugárzó fa dobozában lett elhelyezve
 • Amint látható, a gyártó által megadott értékek itt korrekt adatok. Egyedül a frekvenciaátvitel alsó határát nem tartom reálisnak, bár igaz, nincs mellette a dinamika jelezve...

  [oldal:A külcsín...]

  A mintegy 7 kilogrammot nyomó doboz hazacipelése és kibontása után birtokba vehetjük a rendszert. Biztosan nem fog nagy fejtörést okozni a rendszer összeszerelése a laikus felhasználó számára sem. A különálló mélysugárzóban került elhelyezésre az erősítő, és a tápegység is, így külön adapterrel sem kell vesződnünk, egyszerűen csak be kell dugni a csatlakozót az elektromos hálózatba.  A mélynyomó fa borítású, ennek megfelelően elkerülik a káros rezonanciák, nincs a tipikus "műanyag doboz" hangzás. Ez a fa doboz egy műanyag "keretbe" van befogatva, melynek kettős célja van: egyrészt tetszetős külsőt kölcsönöz a doboznak, másrészt a lefelé irányuló mélyhangszórónak ad egy kis teret. Ha az alattunk lakó szomszéd nem teljesen süket, vigyázzunk a mély szintjére...
  A mélynyomó oldalán 3 csatlakozási felület található: egy RCA csatlakozó a bal oldali hangszóró számára, egy PS/2-es csatlakozóhoz hasonló a jobb oldalhoz (ezen a csatlakozón keresztül vezéreljük az egész rendszert, ide fut be a jobb oldali szatelliten található kezelőszervek jele), a harmadik csatlakozó pedig az analóg bemenet, mely egy sima sztereó jack-dugót vár.  A bekapcsolás a legfelső gomb, a hangerőszabályzó segítségével történik. A hangerőn kívül innen állíthatjuk még a magas- és mélytartomány szintjét is, elég tág határok között.

  A hangszórók kinézete egyedi, s elég meglepő. Első ránézésre azt kérdezhetnénk, vajon hogy fognak ezek az apró, mindössze 28 mm-es hangszórók (szemben) elegendő közép-tartományt megszólaltatni?

  Amint látható, a hangdobozok alsó kúpjába rejtettek egy-egy mély-közép sugárzót, melyek lefelé néznek. A velünk szemben lévő "micro driver"-ek csak a magas-tartományok megszólaltatásáért felelősek.
  A hangdobozok felépítése mellett kérdés, hogy a lefelé irányuló mélyközép, és a 2-2 magassugárzó képes-e megfelelő minőséget produkálni.

  [oldal:...és a belbecs]

  A rendszer tesztelése alatt a legkülönfélébb igényeket támasztó hanganyagokat igyekeztem megszólaltatni. A teszthez a már bevált SonicFury hangkártya adta az alapot, ennek minősége biztosan nem befolyásolta az egyébként is elég szubjektív vélemény kialakulását.

  A játékok mellett (Q3A, Counter-Strike, Oni, UT) DVD filmeket (Gladiátor, Fight-Club, Mátrix, Sixth Sense) valamint MP3-akat, CD-t is néztem - pontosabban hallgattam.

  Mint a specifikációknál is látható, ez a rendszer nem fogja szétrúgni a szobát. Sem a sub, sem a hangdobozok teljesítménye nem falrengető, viszont amit tudnak, azt szépen, a szokásosnál kisebb torzítással adják le. Számítógép mellé tökéletesen elegendő ez a teljesítmény.

  A mélyomó minősége kifejezetten megfogott, a másik tesztelendő hangszórókészlethez képest (Cambridge SoundWorks DTT2200) sokkal teltebb, tisztább volt a mély hangok megszólaltatása.

  A szatellit hangszórók is kellően nagyot szóltak. Mágnesesen árnyékoltak, így nyugodtan a monitor mellé lehetett őket tenni. Egyetlen dolog van, amely aggodalomra adott okot. A kábelek hosszúsága miatt mindössze 1-1,2 m távolságra lehet a mélynomó a szatellitektől, s ez nem minden esetben elegendő. Igaz, a bal oldali kábel egyszerű RCA-dugós lévén könnyen hosszabbítható.

  A jel-zaj viszony a gyári specifikáció szerint több, mint 70dB. Műszerek és megfelelő körülmények hiányában ezt valamint a frekvenciaátvitelt nem tudtam mérni, de nem hinném, hogy ennél rosszabb lenne a helyzet. A számítógép zúgását semmiképpen, még maximális hangerőn sem fogja legyőzni a "hiss", az erősítő sziszegése.

  Egy érdekes tapasztalat: a rendszer mellett nyugodtan lehet mobilon telefonálni, nem hallatszik bele a rendszerbe a mobil "zöreje" egy kicsit sem, még kifejezetten nagy hangerőn sem! Ez a DTT2200-nál kifejezetten zavaró dolog, pedig egyszerű árnyékolás, árnyékolt kábelek használatával megoldható lenne. Plusz 1 pont az ATP3 javára.

  A teszt alatt egyetlen hibával találkoztam még, ez azonban speciálisan a hozzám eljutott szett hibája. A sztereó jack-dugót nem fogta szorosan az "anya" rész, így könnyen kimozdult a helyéről. Ennek eredménye vagy fals hangzás, vagy a bal oldal elhallgatása lett. Mint írtam, ez csupán nálam fordult elő, egy másik rendszeren ellenőriztem is.

  Összességében nagyon jól vizsgázott a rendszer. Azok számára, akik megelégszenek az egyszerű, sztereó hangzással - viszont nem mondanának le a minőségről - kiváló választás lehet.
  Nettó 22.900 Ft-os (bruttó 28.625 Ft) ára első ránézésre kicsit magasnak tűnhet, azonban a nyújtott minőség, és a szép, kis helyigényt foglaló design kompenzálja ezt.


  Köszönet a tesztdarabért a Pixel Multimédia csapatának, és különösképpen Győrfi Péternek.

  Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

  a címlapról