Szerző: Vörös Péter

2000. december 16. 22:10

Samsung Yepp: tapasztalatok fél év után

A Yepp MP3 YP-SE64PS lejátszó immár fél éve van szerkesztőségünk egyik szerencsés tagjának birtokában, most ő osztja meg véleményét a Samsung eme gyöngyszeméről.

A Yepp YP-E64/YP-E32 egy hordozható MP3 lejátszó, amelyről májusban megjelent egy hosszabb leírásunk, most hadd ismételjem meg csak a legfontosabb jellemzőket mz cikkéből. Két változatban jelent meg a Yepp, a két változat közötti egyetlen különbség a memória méret: 32 ill. 64 MB. Lássuk a készülék főbb paramétereit

Specifikáció

  • Memória kapacitás: 32 ill. 64 MB
  • Tápfeszültség: 3V
  • Elem: 2 db AAA - 10 óra vagy hosszabb (alkaline elemekkel)
  • LCD kijelző: HTN-típusú LCD kijelző, 3 sor 10 alfanumerikus karakterrel soronként
  • Méretek: szélesség - 65 mm, magasság - 87 mm, vastagság - 17,2 mm
  • Súly: 75 g (elemek nélkül)
  • Tartó: alumínium, műanyag
  • Fájl átviteli sebesség: max. 1,3 Mbps
  • Memória kártya: Yepp kártya, 32 MB (78$ - 27000,- Ft)
  • Mikrofonos felvétel: ADPCM formátum / Max. 125 track / 128 min.
  • Zajviszony: 90dB
  • Fülhallgató kimeneti teljesítmény: 7mW
  • Kimeneti frekvencia tartomány: 20hz - 20Khz
  • Telefonkönyv: max. 350 rekord névvel, címmel és telefonszámmal

Mellékelt kellékek

1. Fülhallgató
2. Párhuzamos portos PC csatlakozás (USB port adapter: opcionális - 30$)
3. Installációs CD-ROM a RealJukebox zenei kezelő szoftverrel, telefonkönyv szoftverrel és ingyenes MP3 zenei fájlokkal
4. 2 db AAA elem
5. Öv csatoló

Ár: YP-E32 - 135$ (itthon: bruttó 54990,- ), YP-E64 - 182$ (itthon: bruttó 74990,-)

Opcionális kellékek

1. Yepp memória kártya (ára 78$, itthon: 29990,- Ft)

2. USB port csatlakozó (ára 30$)
3.Tartó tok (5 színben, ára 10$)

4. Fejhallgató (ára 15$)

[oldal:Főbb tapasztalok]

A Yepp az információkat egy három soros LCD kijelző jeleníti meg, a kezelőgombok az előlapon és oldalt találhatók. Az előlapi három gomb gombostűfejnyi, szerencsére ezek azok, melyeket valószínűleg kevesebbet nyomkodunk: módváltás mp3-lejátszó és diktafon között, számok törlése és felvétel. Ugyancsak az előlapon található egy kör alakú gomb, melyen a lejátszás, a megállítás és a léptetés előre ill. vissza funkciók találhatók.

Az egyik oldalon van az adatkábel csatlakozója, míg a másik oldalon állíthatjuk a hangerőt, a lejátszási üzemmódok kiválasztását szolgáló gomb is itt van (sajnos túl közel van a halkító gombhoz). Ugyancsak a készülék oldalán váltogathatunk a hangzásmódok (equalizer) között: normál, jazz, jazz-3d, rock, rock-3d, klasszikus és klasszikus-3d (én nem kifejezetten szeretem az ilyen jellegű trükköket és legtöbbször a normál vagy a rock módot használom). A lejátszó oldalának utolsó gombja egy Key Hold gomb, amellyel az óvatlan gombnyomásoktól védhetjük magunkat, illetve a készüléket.

A készüléket a lejátszás gombbal tudjuk be-, illetve a stop gombbal kikapcsolni. Az előre-hátra pörgetés és léptetés az egyes CD-lejátszókról ismert módon összesen két gombbal került megvalósításra. Lejátszás közben a kijelzőn az aktuális szám címe, a fájl neve, a tömörítés bitrátája és a szám hossza vonul végig.

A Yepp nemcsak zeneszámok lejátszására, hanem felvételre is alkalmas, így digitális diktafonként használható. A két módot keverhetjük, így egyszerre tárolhatunk zenéket és felvett anyagokat a készülék memóriájában. Legfeljebb 240 percnyi hanganyagot tudunk rögzíteni, összesen 125 darabban. Természetesen a tömörítés minőségének és az apró, beépített mikrofonnak is korlátozottak a képességei, így kb. telefonminőségű hangra számíthatunk; mindazonáltal a célnak ez is megfelel.

A Yepp párhuzamos porton, illetve a külön kiegészítőként megvásárolható USB kábellel csatlakoztatható a számítógéphez. A zeneszámok áttöltésének sebessége eszerint alakul, párhuzamos porton maximálisan 1.3 Mbit/s körül mozog. A PC-n egy Yepp Explorer nevű programnak kell futnia, mely egyszerűnek és könnyen áttekinthetőnek mondható, így kezelése percek alatt elsajátítható. A zeneszámokat a Yepp és a számítógép között a Windows Intézőből ismert panelok segítségével másolhatjuk.

A Yepp Explorer külön jeleníti meg a Yepp saját memóriáját és a flash kártyát, így kényelmesen másolgathatjuk a fájlokat, és pontosan tudjuk, azok hova kerülnek. Apróság, hogy két azonos nevű fájl nem lehet a Yepp memóriájában sem, így ha válogatást készítünk magunknak, számolnunk kell azzal, hogy néhány fájt át kell neveznünk az áttöltés előtt.

Hogy mennyi zenét tud tárolni a Yepp? Nos 128 Kbps-os MP3 tömörítés mellett kb. 1 órányi közel CD minőségű felvételt tud tárolni a lejátszó. Én úgy találtam, hogy a minőség és a terjedelem közötti megfelelő kompromisszum a 96 Kbps-os tömörítés: ez még megfelelő minőségű sztereó anyagot jelent és a tárolható időtartam a 64 MB-os Yepp-nél így másfél óra. Természetesen lehet bővíteni a tárolási kapacitást a 32 MB-os Yepp kártya segítségével, ez esetben 128 Kbps-os MP3 tömörítés mellett kb. 1,5 órányi közel CD minőségű felvételt tud tárolni a lejátszó, míg a 96 Kbps-os tömörítéssel kb. 2 és 1/4 órányi jó minőségű sztereó felvételt lehet tárolni.

A Yepp kártya (opcionális, ára 78$, itthon: 27000,- Ft) egy hordozható Flash SmartMedia memória kártya, amelyen zenei fájlokat lehet tárolni. A Yepp kártyák memória kapacitása 32 MB. A Yepp kártyát a Yepp MP3 lejátszó kártyahelyébe lehet beilleszteni. A Yepp kártya egy, csak a Yepp MP3 lejátszóra formattált SmartMedia kártya. Miután SmartMedia kártya a Yepp-re lett formattálva, a kártyát már nem ismerik fel a PC kártya adapterek ill. a digitális kamerák (az eltérő fájl formátum miatt).

A Yepp Explorer szoftver 1.2-es verziójától kezdve támogatja a Windows NT 4.0-t. A Yepp jelenleg csak a PC platformot támogatja, az Apple Macintosh számítógépekkel nem kompatibilis a készülék.

[oldal:Előnyök]

- kézre állóság (ennél kisebb már kezelhetetlen lenne), pontosan jól eltalált méret - és a kezelőgombok nagy része is ott van, ahol lennie kell

- igen jó hangminőség (megfelelő fejhallgatóval szinte HiFi minőségű a hang még 96 Kbps-os tömörítés mellett is)

- szép (és többnyire praktikus) design

- strapabíró kezelőgombok, kivéve a lejátszó/leállítás/előre-hátramenet gombot

- nagyon jó diktafon funkció, intelligens lejátszási móddal (ti. egyetlen track elindításánál automatikusan játssza az utána következőket is)

- az MP3 lejátszás közben a felvétel gombot lenyomva azonnal kezdhetjük a diktafonnal történő felvételt - ilyen egyszerű a működtetés!

- valóban forgóalkatrész nélküli MP3 lejátszó - ideális kerékpározás, futás, kutyasétáltatás stb. közben

- jó kijelző LCD 3 soros 10 karakteres alfanumerikus kijelző (mozgó szöveggel)

- telefonfunkció: bár ez inkább csak egy kis plusz ajándék, komoly felhasználónak nem túl kényelmes a kezelése

- az elemtartónál a csatlakozás aranyozott, nem spóroltak tehát az anyagköltséggel.

[oldal:Hátrányok]

- pár hónapnyi használat után lekopott néhány kezelőgomb (Repeat, EQ/3D, Lock) felirata - bosszantó hiba ez egy egyébként igen jól megtervezett készüléknél.

- nem túl sok használat után lötyögőssé vált a lejátszó/leállítás/előre-hátramenet gomb

- nyomógombok elhelyezkedése (a hangerő gombokhoz túl közel van a lejátszási üzemmód állító 'Repeat' nyomógomb)

- kimenő hangerőjel nem túl erős (bár erősen szubjektív tényező és jó minőségű HiFi fülhallgatóval teljesen korrekt a hangzás - itt inkább a fülhallgatókkal van a gond)

- a gyári leírás szerinti 10 órás elem időtartam nálam nem jött be: kissé drága mulatság 10 óránként 2 db AAA-s elemet cserélni (egyébként azzal valóban hozta a 10 órát) ehelyett célszerű újratölthető (rechargeable) elemeket használni, ezekkel az üzemidő kb. 5-6 óra

- lehetne rajta egy csatlakozó külső áramforrás számára, hogy legalább a zeneszámok másolgatásának energiaigénye ne terhelje az elemeket, valószínűleg ez hely híján maradt le a készülékről ...

- az előlapi három kezelőgomb gombostűfejnyi, kezelésük kicsit kényelmetlen - bár a "kemény" működés oka nyilvánvalóan az, hogy véletlenszerűen ne nyomogassuk ezeket.

- rossz az elemtartó rész elhelyezése ill. megoldása: igen könnyen kinyílik az elemtartó ...

- ár: YP-E32: 54990,- Ft ill. YP-E64: 74990,- Ft - Nyugaton (a 135$ ill. 182$ - amerikai utcai árak) ez nem számít soknak egy ilyen hasznos készülékre, de itthon egyelőre viszonylag kevés a kereslet ezen áron (nyugati árak, magyar fizetések jellegzetes esete).

[oldal:A Yepp belülről - itthoni gyártás lehetősége]

Kíváncsi voltam, hogy mi is kerül egy ilyen kis szerkezetbe és elhatároztam, hogy megnézem belülről is, már csak azért is mert ki szerettem volna találni azt, hogy miért nem gyártanak itthon MP3 lejátszót. Az alábbi képek készültek a szétszedett Yepp-ről remélve, hogy a garanciát nem vesztem el ezzel a húzással ...

Előlap és hátlap le!

Lássuk a gép lényegi részét hátulról!

Bal oldalt illeszkedik be a Yepp memória bővítő kártya, jobb oldalt pedig az elemeknek van egy kis hely fenntartva (ld. szürke műanyag rész).

Íme az előlap belső része 2 képben!

Jól láthatók az előlapon lévő kezelőgombok és az LCD kijelző.

És íme a készülék oldalnézetben: mivel sem elölnézetben, sem hátulnézetben nem láttuk a készülék lelkét, a processzort, már egyértelmű volt az, hogy a proci az előlap és hátlap között szorosan zárt részben van, ide már nem mertünk behatolni ...

Villamosmérnök barátom (akinek segítségével szétszedtük ill. összeraktuk a Yepp-et) véleménye szerint a mai kor szintjén egy mérnöki csúcsteljesítmény a készülék: ilyen kis helyen egy ilyen minõségû készüléket összehozni csak világszínvonalú tervezéssel és gyártással lehetséges. A processzornak pedig szintén világszintûnek kell lennie, mert a szétszedés alapján is sejteni lehetett igen kicsi méretét, azt pedig hogy ilyen kis áramfogyasztással és hõkibocsátás nélkül tud mûködni a készülék, az egy újabb tervezési és kivitelezési világcsúcs. Nem csoda, hogy nem egy akármilyen koreai cégrõl van szó, hanem a Samsung-ról, amely többek között az Alpha processzorokat gyártja (és egy ideje már tervezi is).

Magyarországi gyártás akadályai

Korábban sokat töprengtünk azon, hogy mi az akadálya annak, hogy egy ilyen MP3 lejátszót itthon gyártsanak, hiszen az IBM gyárt winchestereket, a Nokia monitorokat és az Elsa videokártyákat Magyarországon - miért ne lehetne itthon gyártani MP3 lejátszót? Nos, villamosmérnök barátom szerint a gyártási kultúra/technológia/stb. meg is lenne, de a fő akadály az MP3-ra kihegyezett processzor, amiből szerinte nem túl sok gyártó van a világon (egyikük a Samsung) - és ezek egyelőre nem a magyarországi MP3 lejátszó gyártást erőltetik.

De miért is lehetne fontos az esetleges itthoni gyártás? Nézzük meg egy ilyen készülék költségeit: tervezési költségek, gyártási költségek, marketing/értékesítési/kereskedelmi költségek - szerkesztőségünk többségi véleménye szerint ezek nem tehetnek ki többek bruttó 25-30 ezer Ft-nál - ezzel szemben áll az 55 ill. 75 ezer Ft-os felhasználói ár, ami igen kellemes nyereséghányadot jelent. Nos, ha ezt itthon lehetne elérni (esetleg még javítva a Yepp hiányosságait), az nem kevés hasznot jelentene az adott gyártónak, legyen az multinacionális nagyvállalat vagy magyar OEM beszállító.

[oldal:Összefoglalás]

A Yepp MP3 lejátszó az egyik (ha nem a) legjobb hordozható (kézi) MP3 lejátszó a világon. Véleményem szerint hangminőségben van olyan, mint a Creative Nomad II vagy a Diamond Rio 500 (a Rio 600-as egy 32 MB-os készülék ...), bár ez utóbbi kettő rendelkezik plusz funkciókkal: a Nomad II-ben van FM rádió (viszont a max. memóriaméret 64 MB), míg a Rio 500 összesen 128 MB memóriáig növelhető és a kijelzője is sokkal szebb a Yepp-nél (nem is említve a Mac támogatást és azt, hogy egy darab AA elemmel megy, ami sokkal olcsóbb, mint a 2 db AAA).

Viszont mindkét fő konkurens jelentősen drágább a Yepp-nél (ha a 64 MB-os változatokat vetjük össze): amerikai árakat nézve a Nomad II 238$, a Rio 500 pedig 228$ - míg a Yepp 64 MB-os változatának utcai ára 182$. Itthoni árakat tekintve a Rio 500-asra egy 106 ezer Ft-os bruttó árat találtam, míg a Nomad II-re nem sikerült magyarországi árat fellelnem, de az amerikai áraknak megfelelően ez is valószínűleg 100 ezer Ft felett van. Tehát árban jelentős a különbség a Yepp javára, míg minőségben, design-ban, funkciókban állja a versenyt a Samsung készüléke.

Sajnos az ár így is igen magas - szerintem a 32 MB-os készülék megvételének nincs sok értelme, még a jövőbeni bővítés reményében sem, hiszen ezzel a verzióval mindössze 30/45 percet (128/96 Kbps-os tömörítést használva) tudunk áttölteni a PC-ről, ez pedig nem túl sok - aki MP3 lejátszóban komolyan gondolkodik, az min. 64 MB-ban kell gondolkodjon. Ez pedig sajnos 75 ezer Ft a Yepp esetében. Aki megteheti, hogy ennyi pénzt költsön egy MP3 lejátszóra, az nem fog csalódni a Yepp-ben: nagyszerű hangminőség, remek design, hasznos diktafon funkció és csak minimális hátrányok jellemzik a készüléket. (Mindezzel együtt reméljük, hogy a Samsung a következő generációs MP3 lejátszóknál kijavítja a meglévő hátrányos tulajdonságokat.)

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.