Szerző: Bodnár Ádám

2000. október 11. 02:41

PawSense a macskabiztos számítógépért

Mi történik, ha a cica végigszalad a billentyűzeten? Sajnos bármi megtörténhet. A cica tevékenysége adatvesztést, file-ok törlését, a számítógép beállításainak megváltozását vagy akár a gép lefagyását is okozhatja. Ezzel a veszéllyel sajnos minden cicagazdinak számolnia kell. De már van megoldás!

Olvasóink közül biztos sokan tartanak valamiféle háziállatot, például macskát. Tudvalevő, hogy a macskák szeretik gazdájukat, és ha a gazdi éppen a számítógép előtt ül, minden módon megpróbálnak a közelébe kerülni. Még attól sem riadnak el, hogy az asztalra felmásszanak, és a billentyűzetre csücsülve próbáljanak meg egy kis simogatást kikunyerálni az éppen számítógépező gazditól. Vagy akár az is elképzelhető, hogy valamely színes ábra vagy animáció annyira megragadja a kis állatok figyelmét, hogy önmagukról teljesen megfeledkezve a billentyűzetre ugorva kapkodnak a monitor után.

Mi történik, ha a cica végigszalad a billentyűzeten? Sajnos bármi megtörténhet, tekintve, hogy a mai programokban szinte minden funkció elérhető valamilyen billentyűkombinációval. A cica tevékenysége adatvesztést, file-ok törlését, a számítógép beállításainak megváltozását vagy akár a gép lefagyását is okozhatja. Ezzel a veszéllyel sajnos minden cicagazdinak számolnia kell.

Chris Niswander programozó aztán egyszer a valóságban is átélte a fent leírtakat, ugyanis Deimos nevű cicája Chris húgának gépéről véletlen letörölt egy csomó programot és a számítógépet is lefagyasztotta. Ez adta a végső lökést annak a programnak a kifejlesztésében, amiről cikkünk szól. A PawSense nevű szoftver a BitBoost terméke, feladata a billentyűzeten bevitt adatok figyelése és a macskatevékenység káros hatásainak megszüntetése.

[oldal:A PawSense működése]

A számítógép indításakor a PawSense is automatikusan betöltődik a memóriába, ahol kevesebb, mint 80 kbyte-ot foglal.

Folyamatosan figyeli a billentyűzeten bevitt adatokat, és a dokumentáció szerint már egy vagy két lépés után képes azonosítani a macskák tevékenységét. Ekkor blokkolja a billentyűzetről történő adatbevielt, és hangjelzésekkel figyelmezteti a cicust, hogy valójában amit csinál az "rossz dolog" és különben is "sicc!". A munka a "human" szó beírásával vagy egy bizonyos gomb egérrel való megnyomásával tovább folytatható.

A hangok természetesen tetszés szerint testre azaz cicára szabhatók, hiszen valószínű minden cica más és más hangot talál riasztónak. Amennyiben a cicus nem hagyja el a billentyűzetet, a hangjelzés erőssége is növekedik. A program képernyővédőként is képes működni, ebben a módban "extra-érzékeny" macskafelismerő funkciókkal kényezteti felhasználóját.

Amennyiben szükségünk van speciális billentyűkombinációkra, amelyeket a szoftver alapértelmezésként macska-eredetűnek tekint, akkor sincs semmi baj, ugyanis lehetőség van ezen kombinációk kizárására a felismerés alól.

Látható, hogy a PawSense egy igenis létező igényt elégít ki, szerintem a 19,99 dolláros ár igazán nem sok, ha arról van szó, hogy házi kedvencünk egy-két meggondolatlan lépéssel akár többmillió forintos kárt is okozhat. A program megrendelhető a készítő honlapjáról, külföldre is postáznak, az átfutási idő európai rendelés esetén 1-2 hét. A szoftver jelenleg az 1.40 verziónál tart és minden 32 bites Windows-változattal kompatibilis. A program ismertségét és elismertségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy számítógéptudomány kategóriában idén megnyerte a felesleges kutatásokért járó IgNobel díjat. :)

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról