Szerző: Bodnár Ádám

2000. október 5. 19:45

A VIA Information PC kezdeményezés

A VIA Technology Forum 2000 rendezvénysorozat kimondott-kimondatlan célja olyan kezdeményezések, lehetőségek és megoldások bemutatása volt, amelyek segítségével az Internet egyre több emberhez jutattható el. Ennek a szellemnek talán legkézzelfoghatóbb megvalósulása az Information PC kezdeményezés.

A VIA Technology Forum 2000 rendezvénysorozat kimondott-kimondatlan célja olyan kezdeményezések, lehetőségek és megoldások bemutatása volt, amelyek segítségével az Internet egyre több emberhez jutattható el. Ennek a szellemnek talán legkézzelfoghatóbb megvalósulása az Information PC kezdeményezés.

Az Information PC olyan olcsó x86-kompatibilis számítógép, amely teljes körű internetes lehetőségeket hordoz magában. Nyilvánvaló, hogy az internetes szörfözéshez, elektronikus levelezéshez, egy e-boltban való vásárláshoz vagy zenehallgatéshoz nincsen szükség 1,5 GHz sebességű processzorra, nagy teljesítményű 3D gyorsítóra vagy DVD-olvasóra. Az is világos, hogy az alkatrészeknek olcsón előállíthatónak és üzemeltethetőnek kell lennie.

Ezért látható, hogy milyen létjogosultsága is van az olyan alacsony energiafogyasztású processzoroknak, mint a VIA Cyrix III és az olyan magas fokon integrált alaplapi chipkészleteknek, amelyek tartalmazzák a videovezérlőt, hangchipet, modemet, Ethernet-vezérlőt, stb. Ezek a chipkészletek magas fokú integráltásgukból kifolyólag olcsó alaplapok előállítását teszik lehetővé, hiszen az alaplapgyártóknak nem szükséges a megfelelő vezérlőchipeket több gyártótól beszerezni, és a chipek alacsony száma miatt az alaplap fizikai méretei is alacsonyak maradhatnak. Ezért a már sokszor kritikusként emlegetett előállítási költség alacsonyan tartható.

Ennek szellemében a VIA komoly hangsúlyt fektet a legmagasabban integrált megoldások kifejlesztésére, amelyek egyben olcsók is. Ilyen például a PL133 chipkészlet, amely integrált Trident Blade3D videogyorsítóval készül. A kiállításon a 3Com is bemutatott olyan alaplapokat, amelyekre a 3Com minőségi és méltán népszerű hálózati chipjei voltak integrálva, ezzel tovább csökkentve egy számítógép összeészereléshez szükséges alkatrészek számát.


MicroATX és FlexATX alaplapok integrált 3Com 10/100 Ethernet vezérlővel

[oldal:eBIOS]

A VIA Technology Forum 2000 rendezvényen egy PL133 chipsetre épülő számítógépet mutatott be Charlie Chen. A gépben egy 533 MHz-en működő VIA Cyrix III processzor volt, amelynek sebessége tökéletesen elegendő az Information PC feladatainak ellátásához. A VIA PL133 chipkészletre épülő alaplapba tulajdonképpen a processzoron és egy memóriamodulon kívül semmi más nem kell ahhoz, hogy a felhasználó megkezdje a szörfözést. A gépben még merevlemez sem volt, csak egy 3.5" lemezmeghajtó.

Milyen szoftver segítségével válik lehetővé az internetezés ilyen gépen? - kérdezhetik olvasóink. Nos, a kiállítás látogatói megtekinthették a már korábbról ismert eBIOS működését. Az eBIOS legfontosabb tulajdonsága, hogy a "szokásos" BIOS funkciókon túl tartalmaz egy komplett operációs rendszert és egy internetböngészőt. A szoftver mérete mindössze 256 kbyte elfér egy 4 Mbit kapacitású memóriachipen.

És hogy mi mindent tartalmaz ez a 256k méretű apróság, amely tulajdonképpen egy grafikus felületű preemptív multitaszkos operációs rendszer? Nos, el se hinnék, mi mindent:

  • AT, PS/2 és USB billenytűzetmeghajtó, soros, PS/2 és USB egérdriver, video- ethernet- és modemdriver
  • támogatott protokollok: ARP, PPP, IP, UDP, TCP, DNS, SMTP, POP3, HTTP, HTTPS
  • SSL 2.0 és SSL 3.0 szintű biztonság
  • JPEG, statikus és animált GIF, PNG, stb. támogatás
  • átméretezhető vektorfontok teljes Latin-1 karakterkészlet
  • tárcsázó és email program
  • HTML 3.2 kompatibilis webböngésző (eBrowser)

    Az eBIOS működése nagyon egyszerű. A számítógép bekapcsolása után a BIOS a ROM-ból a rendszermemóriába kitömöríti az operációs rendszert és az annak részét képező webböngészőt, majd elindítja azt. Ez összesen körülbelül 10 másodpercet vesz igénybe. A webböngésző nyitóoldala tulajdonképpen a számítógép szoftvereit mutatja, gyakorlatilag egy HTML dokumentum, ahonnan elérhetjük a tárcsázót, beállítópanelt, kedvenc weboldalaink listáját, stb. Ezért bekapcsolás után a webböngésző címsorában csak ennyi látható: ./home.html.

    A HTML alapú kezelőfelület azért azért is kedvező - mondta el Charlie Chen, aki a VIA-nál az eBIOS fejlesztéséért felelős - mert a számítógépgyártók így tetszés szerint testre szabhatják az általuk készített gépet. Tetszőleges menüpontok illeszthetők be, tetszőlegesek lehetnek az ikonok, a grafika, a színek, a formák. Egyébként az operációs rendszer és a webböngésző kitömörített állapotban sem foglal többet 500 kbyte-nál. A beállításokat (pl. DNS, proxy szerver, stb.) egy flash memóriában tárolja a számítógép.

    [oldal:Működés közben]

    A szörfözés kétféleképp kezdhető meg. Vagy egyszerűen beírjuk a címsorba a meglátogatni kívánt weboldal URL-jét (pl. www.hwsw.hu), vagy pedig rákattintunk kedvenc oldalaink listájára, amely egy bővíthető, rendezhető gyűjteménye kedvenc linkjeinknek. Nos, amennyiben itt ráklikkelünk a "start" gombra, a gép sorban elkezdi letölteni a kedvenc oldalainkat és cache-eli őket a memóriában. A memóriatakaréskosság érdekében a lementett objektumokat még tömöríti is az eBrowser.

    Miután végzett a letöltéssel, a felhasználó a böngésző előre és vissza gombjainak segítségével kiválaszthatja az olvasni kívánt oldalt, ahonnan természetesen bárhová továbbszörfözhet.

    Az eBIOS-ba épített email kliens is teljesen HTML-alapú, ezért nem foglal sok helyet és szintén tetszés szerint testreszabható.


    Az eBIOS böngésző sajnos nem támogatja a HTML 4.0 szabványt, ezért oldalunk furcsán jelenik meg

    A bemutatott prototípus tulajdonképpen tökéletesen demonstrálja, hogy milyen hatékonyan készíthető internet-böngészésre alkalmas számítógép minimális hardver- és szoftverfelhasználással. De persze vannak hiányosságok is. Az eBIOS-nál a méret minimalizálása érdekében egyelőre nincs Macromedia Flash vagy Java támogatás. Charlie Chen elmondta, hogy már dolgoznak ezeken, és miután az eBIOS teljesen flexibilisen bővíthető, ezért akár az sem lehetetlen, hogy egy későbbi verziónál a számítógép internetre csatlakozásakor automatikusan letöltse a támogatást biztosító modulokat.

    Az eBIOS előnye a mérete mellett, hogy egy ROM-ban tárolódik, ezért sem a felhasználó nem ronthatja el, sem pedig vírusfertőzés nem veszélyezteti az operációs rendszert. Nem ír a merevlemezre, ezért biztonságos, vagy akár merevlemezt sem igényel.

    [oldal:Hatékony és rugalmas megoldás]

    Összességében az Information PC ígéretes kezdeményezés, amely rugalmasságából kifolyólag több piacon is sikert arathat. Miután gyakorlatilag itt x86 PC-ről van szó, csak a gyártókon múlik, milyen konfigurációban és szoftverrel kínálják őket. A hardver szabadon bővíthető, könnyen hozzáadható merevlemez, CD-olvasó, akár teljes operációs rendszer és szoftverek, de még itt is széles a választék: kis hely- és hardverigényű ingyenes Linux, BeOS vagy QNX is ugyanúgy telepíthető, mint egy komplett Windows 2000, Internet Explorer és Office csomag.

    Minden attól függ, kinek szeretnék a gépet eladni. Iskolának, kormányhivatalnak, banknak? Valamely nagyvállalat szeretné az alkalmazottait ingyen PC-kkel megajándékozni? Esetleg csak egy internet-terminálra van szükség a repülőtéren, a pályaudvaron vagy a szállodában? Az elmélet kidolgozói szerint ezek lehetnek az Information PC fő piacai. A nyílt szabványokon alapuló megoldás rugalmasan alakítható, konfigurálható, a vevő igényeihez szabható. Emellett költséghatékony, hiszen a felhasználási célok ismeretében választható ki a legjobb konfiguráció. Ráadásul az eBIOS segítségével egy drága merevlemez is eliminálható, ezzel további költségcsökkenés érhető el.

    Ezek után már csak a gyártókon múlik, hogy milyen formában kínálják gépeiket. Mindenesetre szerintem csak pár hónap, és a boltok polcain feltűnnek az apró, formatervezett számítógépek, amelyek segítségével várhatóan számos új helyre juthat el az Internet.

  • Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

    a címlapról