Szerző: Bodnár Ádám

2000. szeptember 20. 16:58

Bemutató: Microsoft IntelliMouse Web egér

A Microsoft neve szorosan összefonódik az internettel, hiszen kétségtelen tény, hogy a cég sokat tett annak érdekében, hogy mindenki otthonába eljusson a világháló. Nem csoda, hogy ma már speciálisan internetezéshez kifejlesztett egeret is kínál a Microsoft, IntelliMouse Web néven.

Talán egyik jelenség sem osztja meg annyira a számítógépes társadalmat, mint a Microsoft Windows. Sokan kedvelik, sokan ki nem állhatják, ám azt senki nem kérdőjelezheti meg, hogy ma a Windows a legnépszerűbb operációs rendszer. A Windows-utálók szívesen vetítik át érzelmeiket a Microsoft egészére, ám én úgy gondolom, a Microsoft-nál is vannak olyanok, akik teljesen kívülállóként szemlélhetik ezt a csatát: ők azok, akik a cég méltán népszerű beviteli eszközeit tervezik és készítik.

A Microsoft neve szorosan összefonódik az internettel, hiszen kétségtelen tény, hogy a cég sokat tett annak érdekében, hogy mindenki otthonába eljusson a világháló. Csoda-e, ha ma már speciálisan internetezéshez kifejlesztett egeret is kínál a cég, IntelliMouse Web néven.

Az IntelliMouse Web egér első és talán egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy teljesen szimmetrikus kialakítású, így jobb- és balkezesek egyaránt kényelmesen használhatják. Az egér elegáns világosszürke műanyagtestén négy gomb és egy ötödik gombként funkcionáló lenyomható görgő is helyet kapott. Ellentétben az IntelliMouse Optical és Intellimouse Explorer egerekkel, ez a típus nem a már megismert optikai elven alapul, a cincogó hasában közönséges műanyagból készült golyó található. Ám ez persze semmiben sem csökkenti a tárgy használati értékét, az egér teljesen jól mozgatható, a golyó szerencsére elég nehéz a pontos pozícionáláshoz.

Az egér felső gombjai tökéletesen működnek, kézre állnak , jól lehet őket nyomkodni. Ám a két oldalsó gomb szerintem elég sete-suta, ugyanis fogást kell változtatni, ha meg akarjuk nyomni őket. A felhasználótól távolabb eső gomb kisujjal való használata pedig egyenesen lehetetlen feladatnak tűnt a számomra, pedig nincs túl kis kezem. Ebből a szempontból sajnos azt kell mondjam, az ötgombos egér valójában csak négy használható billentyűt tartalmaz. Talán a zongoristák azok, akik kényelmesen elérhetik ezt a távolabbi gombot.

A scrollozáshoz kényelmesen alkalmazható görgő jól végzi dolgát. A mozgatása elég könnyű, a forgást nem kíséri más egerektől ismert erős recsegő-kerregő hang, a pozícionálást a középső ujjunkkal jól elvégezhetjük.

[oldal:Egér az asztalon]

A Microsoft IntelliMouse Web egér PS/2 portra csatlakozik. Gombjaiban és görgőjében rejtőző lehetőségeinek kihasználásához az IntelliPoint szoftvert kell feltelepítenünk számítógépünkre, amely szoftver az összes Microsoft egér egységes meghajtója. Itt az egér típusának kiválasztása után (melyben kép is segíti a tájékozódást) beállíthatjuk a gombokhoz rendelt funkciókat és a görgő egységnyi elmozdulásához tartozó scrollozást is.

Alapértelmezés szerint az oldalsó gombok az Explorer "előre" illetve "vissza" parancsaihoz vannak rendelve, de szinte bármilyen Windows-os funkciót (My Computer, Close, Copy, Delete, Show Desktop, stb.) vagy billentyűt (CTRL, ALT, SHIFT, TAB, INS, DEL, F1, F2, stb.) hozzárendelhetünk az egér gombjaihoz, így bármilyen programot rá tudunk venni, hogy megismerje az egéren át érkező parancsot. Az egér bal alsó gombjához a CTRL billentyűt rendeljük, majd például a játékban a CTRL billentyűhöz a kívánt parancsot társítjuk.

Az egér fő erőssége természetesen a napi munka, ebben kiválóan teljesít, de játékok alatt sem kell szégyenkeznie. Az általam próbált programokban (Quake3, Unreal Tournament, System Shock 2, Half-Life, Raliroad Tycoon II, stb.) mindenhol kiválóan működött, és a már fent említett fogási kényelmetlenségen kívül tökéletesen funkcionált. Ám sajnos e kis kényelmetlenség pont elég ahhoz, hogy a megszállott játékosok elfelejtsék az IntelliMouse Web egeret. Viszont azok, akik a napi munkára, internetezésre használják az egeret, és csak néha szottyan kedvük egy kis játékra, tökéletesen elégedettek lehetnek vele.

A rágcsáló minőségére nem lehet panasz, az anyagok kellemes tapintásúak, az egér nem túl nehéz, könnyű mozgatni és rengeteg funkciót kínál. Ráadásul életreszóló darab, így tökéletesen megéri az árát.

Összességében elégedett voltam az egérrel, az esetleges vásárlóknak pedig azt tanácsolom, a maximális komfort érdekében szövetborítású egérpadon használják.

A tesztdarabot a SVED Rt. bocsátotta szerkesztőségünk rendelkezésére. Köszönet érte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról