:

Szerző: bzd

2000. május 29. 00:00

Ventilátor kapcsoló

[oldal:Bevezetés] Bizonyára sokan éreztetek már úgy, hogy jó lenne kikapcsolni

[oldal:Bevezetés]

Bizonyára sokan éreztetek már úgy, hogy jó lenne kikapcsolni a kevésbé fontos ventiket, amikor nincs rájuk szükség. Ha esetleg alszol is a gép mellett, (Pl. vad SETI@home-ozás miatt) akkor tudod milyen zavaró a sok venti állandó süvítése. Engem is zavart a dolog, ezért elkezdtem agyalni a megoldáson. Kapcsolót akartam, jó elhelyezésűt, lehetőleg LED-del.
Mivel ilyen old school kocka házam van a floppy meghajtó alatt van mégegy hely, egy másik 3.5"-ös meghajtónak. Ez a hely pont ideális a kapcsolótáblának, mert a ház szétszedésekor se kell megbolygatni, és van elég hely az "elektronikának" a floppy rekeszében.

Csendélet az asztalomon...

kedvenc CD olvasónm :)

A mű közelről.

A panel beszerelése nem okozott különösebb gondot, két hátsó takarólemez (amivel a kártyahelyeket fedik le) segítségével rögzítettem. A takarólemezek fülein fúrtam egy-egy lyukat, ide csavaroztam az előlapot, a lemezek oldalára pedig kettőt-kettőt, és ezeknél a furatokon keresztül rögzítettem az egészet a floppy rekeszébe.

A panel elhelyezkedését könnyű volt kitalálni, de az elektronikai része a magamfajta laikusnak már nem ilyen egyszerű. A kapcsolóhoz szükség lesz:

  • Egy kapcsolóra :)
  • Egy ventillátorra, amit kapcsolgatni akarunk (eddig nagyon komplikált:)
  • Egy kb 50 centis három eres kábelre
  • Egy LED-re
  • És egy, a LED-nek megfelelő méretű ellenállásra
  • Egy kevés csokira (ez a fajta csoki nem ehető:)

[oldal:A nagy munka előkészületei]

Első lépésként készüljünk neki a munkának, kaparjuk elő a forrasztópákát, az ónt, és szedjük össze a szükséges dolgokat:


A venti, amit meg kell bütykölni

Ha ezzel megvagyunk vágjuk el a venti kábelét körülbelül a felénél, de inkább a dugóhoz közelebb, és balnkoljuk le a kábelvégeket: A 3eres kábel végeit is blankoljuk le.

Yes! Nemzetiszínű kábel karácsonykor!!! :)

[oldal:Az első csoki]

Ezután jöhet a bemelegítés a kapcsoló és a LED összekábelezésére, vagyis a kábelek összekötése a csoki segítségével. Csináltam egy rajzot, hogy segítsen a szemléltetésben. A könnyebb érthetőség érdekében színek megegyeznek az általam használt kábelek színével , kivéve a fehéret, amit itt a szürke helyettesít, hogy látni is lehesen. Felül jön a félbevágott ventikábelen az áram a táptól, a baloldali kábelek mennek a ventihez, az alsók pedig a háromeres kábelen a kapcsolóhoz.


Így fest a valóságban, picit életlenül :) Mivel nem volt itthon rendes csoki karácsony napján, így két részből voltam kénytelen csinálni.
Gy.K.:Ennek a kis módosításnak egyébként semmi jelentősége nincs.

[oldal:A kapcsoló]

A kapcsolónál már picit bonyolultabb a helyzet: Itt már elkerülhetetlen a forrasztás. Rajz


A LED, a már hozzáforrasztott ellenállással


És a kapcsoló, ezúttal elölről

Ez a legmacerásabb rész, a kapcsoló egyik kis lábához két drótot is kell forrasztani. Figyeljünk oda rá, hogy a LED hosszabbik lába a + , a rövidebb a negatív, amire az elenállást kell forrasztani. Kérdésemre, hogy milyen ellenállást kell használni többen is reagáltak, mindenki mást mondott. Az ellenállás mértéke sokmindentől függ, a feszültségtől, a LED színétől, méretétől, stb. Én ehhez 680 ohmosat használtam. A legegyszerűbb, hogy amikor megveszitek a hozzávalót elmesélitek, hogy 12 volthoz szeretnétek LED-et meg hozzávaló ellenállást. (az ellenállás nélkülözhetetlen a LED-hez, különben tönkremegy).

[oldal:A beszerelés]

Ha elkészült még ne szereljük be, dugjuk rá a tápdugót és a gépen kívül nézzük meg működik-e, ne a gép összerakása után érjen minket meglepetés. Például a csokiból szeret kijönni a kábel, nem szabad se túl erősen, se túl gyengén belecsavarozni. Álljon pár kép a beszerelésről, és a panel "másik oldaláról":


A bővítés előtt. Látható a képen a 2 rögzítéshez használt takarólemez is.


A munka közbeni állapot. (nincs ott az 5. LED)


És a végeredmény.

Hát, ennyi a technikai rész, végülis nem olyan nagyon bonyolult. Végezetül álljon itt két átteknitő kép, hogy mit hova is kell kötni, amolyan kapcsolási rajz szerűségek. (Aki nem ért a kapcsolási rajzokhoz, annak van egy mórickarajz is ;)

Thx to Atko!
Ha valakinek nem világos: Azért kell ekkora felhajtás a dologhoz, mert egy LED jelzi ha a venti be van kapcsolva.

[oldal:Képek]

A képek, amik kimaradtak:


Két ventim csokija közelről


A kész kapcsolórész


Ez a kép az egészet akarja szemléltetni. Kevés sikerrel :)


A G400-am a ventivel, akinek történetét ma végigkísértük.

A kapcsoló nagyon hasznos dolog, pl a CD íróm baromi zajos tápventije így csak akkor megy, amikor szükséges. Gondolom mondanom sem kell, hogy a tápegység, vagy a proci ventijét NE ALAKÍTSÁTOK ÁT ÍGY!!!

Legvégül szeretnék köszönetet mondani Turai Ferinek, akinek az útmutatása és segítsége (prototipus, ellenállások, LED-ek) nélkül ez nem valósulhatott volna meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.