Szerző: bzd

2000. május 27. 00:00

A Peltier nem játékszer!

Az alábbi képek álljanak itt örök mementóul, hogy a Peltier-elem komoly veszélyforrást is jelent. Azt hiszem a képek különösebb kommentárt nem igényelnek... Csak erős idegzetűeknek!:

HIRDETÉS

Az alábbi képek álljanak itt örök mementóul, hogy a Peltier-elem komoly veszélyforrást is jelent. Azt hiszem a képek különösebb kommentárt nem igényelnek... Csak erős idegzetűeknek!:


A képek az NFS Xtreme-ről származnak. Emberünk éjszakára egyedül hagyta 120W-os peltierét, Senfu (víz)hűtőrendszerét és 650@975MHz-es Coppermine prociját. Az egyébként 40000 Ft-ba kerülő vízhűtés pumpája felmondta a szolgálatot, így a Peltier kegyetlenül befűtött a gépnek. Az alaplap, a proci és a RAM bánta a kalandot...

[oldal:MaDFoX intelme]

Egy levelet is kaptam a témával kapcsolatban, még áprilisban. MaDFoX-ról annyit érdemes tudni, hogy nagyon otthon van a Peltier-es hűtés terén, tehát tudja mit beszél...:

"Azt kérdezted, milyen téma lenne jó? Szerintem el lehetne oszlatni végre a ködöt, a peltierek tápellátása és hűtése körül, mert nagyon sokan hiszik azt, hogy a peltier csak egy mezei kis alkatrész, amit belevág a PC-be és vígan megy ezerrel... Pedig szerintem igen komoly figyelmet kellene fordítani a trafóra, stabilizáló áramkörre, szabályozásra. Pláne ha a mostanában igencsak felkapott Drift-0.8 -ra gondolok... (170W körüli hődisszipációs értékkel... közel 300W teljesítményigénnyel). A lamer (bocsi a kifejezésért, de jobbat nem tudok, finomkodni meg nem akarok) a PC tápra próbálja tenni, ventillátorral hűti és örülhet, ha nem döglik meg a gépe azonnal... ...csak kb 5 másodperc múlva... Még a relative kisebbeknél is durva dolgok történhetnek... Ha meg van egy jó trafója, akkor nekiáll barkácsolgatni, néha igencsak égnek áll a hajam amikor látom (nem az áramtól, de akár attól is lehetne), egy ilyen trafó már nem a PC törpefeszültségű pitiáner kisáramú aprósága! 5-10A nem szaladgál el csak úgy egy vékonyka kis dróton, hanem szépen elolvasztja --nem csak a műanyag szigetelést... ... a drótot is... ...ha kell csinálok neked egy elrettentő képet, a peltierem 400W-os trafója pár másodperc alatt szétéget egy átlagos PC-ben használatos vezetéket --jó, jó persze hogy rövidzárban, de akkor is...--, ha pedig valaki kicsit rossz helyen "tapogatja" meg --még akár 24V-on is-- akkor többet nem kell a hűtéssel bajlódnia, mert beteszik egy elég hideg tepsibe a hullaházban! Morbid, de így van... :S Saját tapasztalat, pont egy ilyen TEtech-es D-.8, 10V-on (alapban 24V-os)! áramhatárolás nélkül --csak kipróbálni akartam jó-e-- addig amíg le nem tudtam tenni (pedig azt hittem jók a reflexeim) 4 ujjamon akkora vízhólyagokat csinált mint egy egyforintos... ...Tehát NEM veszélytelen! IMHO 15W felett nem érdemes vízhűtés nélkül próbálkozni (alatta meg úgy általában nem érdemes... ;) ), 35W felett pedig KÖTELEZŐ a külső (azaz nem a gépé) nagyteljesítményű trafó (nem a piacon kapható villásdugós tápegységre gondolok!) elég csak az áram értéket megnézni... 150W felett pedig illik a stabilizáló áramkör, áramhatárolás és célszerű szabályozni is, akkor kevésbé csapódik le a pára is... ...talán, erre majd később, az ígért cikkben visszatérek ;) Ja igen a villanyszámlát se felejtsük el, amikor a teljesítményadatokat nézegetjük... havi +4 000 - 6 000Ft már szerintem majdnem mindenkinél kérdéseket vet fel... ;)

Szóval nem elriasztani akarok bárkit ettől a témától, de jó lenne ha a fórumok nem azzal lennének tele, hogy "veszek egy x W-os peltiert és beteszem a gépbe és mennyivel fog menni?" SZERINTEM nem ez a kérdés... ...Inkább HOGYAN teszem be?! Ha valaki kicsit is körülnéz a weben, tápegységként akumlátor töltőket, labortápegységeket használnak, általában legalább 1-1,5-es réz vezetékeket és mindíg van a vízkörben a vizet hűtő hőcserélő is, ja és a processzorok úgy be vannak bugyolálva, hogy rájuk sem ismerni... ...gondolom mindezt nem véletlenül...

Bocsi de kicsit kifakadtam 1 óra tömény fórumolvasástól... és jó lenne ezt valahol szépen leírva látni, képekkel, adatokkal, ötletekkel és azt hiszem a te oldalad pont erre való! ;)"

Remélem mindenki mérlegel majd egy kicsit, mielőtt telerakja a gépét Peltier-rel... Félreértés ne essék, nem lebeszélni akarok a Peltier-ről, de tapasztalat, és szakértelem hiányában öngyilkosság belevágni!

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 12:41

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.