:

Szerző: mz

2000. május 14. 00:00

Asus 8x DVD teszt

Az Asus multimédia részlege sem maradhat le a nagy gyártók mögött: kihozta saját DVD modelljét.

Az Asus multimédia részlege sem maradhat le a nagy gyártók mögött: kihozta saját DVD modelljét.

Az Asus DVD-ROM meghajtójának dobozos - és ennél fogva valószínűleg valódi és tiszta - változatát beszerezve minden olyan apróságot megkapunk, mely a meghajtó beüzemeléséhez szükséges lehet: először is magát a meghajtót, egy audio kábelt, mellyel a hangkártyára tudjuk csatlakoztatni, a telepítőlemezt, a vékonyka - angol nyelvű - kezelési útmutatót, illetve gáláns módon megajándékoznak minket négy csavarral és egy biztonsági nyitópöcökkel is, melyre remélhetőleg nem lesz szükség.

A meghajtó remekül passzol az Asus CD-DVD termékvonalába, előlapján a szabványnak számító hangerőszabályzó, fejhallgató-csatlakozó, LED mellett a jól ismert lejátszó gombot is megtaláljuk. A hátlapon semmi szokatlan nincs, a meghajtó IDE felületre csatlakozik, SCSI változata jelenleg nincsen.

Az Asus leggyorsabb CD-meghajtója az 50x, a DVD olvasó is ilyen sebességgel olvassa a CD-ROM lemezeket, illetve a DVD-t is 8x falja. Belekerült egy nagyon szimpatikus funkció is: a stop gombot egy-egy másodpercig nyomva tartva CD-lemezek olvasásakor több lépésben csökkenthető a meghajtó sebessége. Az alapértelmezett 50x sebességről 40x, 32x, 24x és 8x fordulatra csökkenthetünk. Az ajtó kinyitásával a beállítás törlődik, a lemez újra 50x sebességgel pörög majd.

A sebesség csökkentésére eseteként bizony szükség is lehet, ugyanis CD-meghajtó elődjéhez hasonlóan a DVD-olvasó is kicsit hangos. Szerencsére hangos rezgéseket, remegéseket nem bocsát ki magából, de jól hallhatóan "fújja a levegőt". Önmagában ez nem probléma, de ha a gépben más CD-meghajtó is pörög egyszerre, és netán aludni szeretnénk mellette, már kellemetlen lehet. A jelenség csak CD-ROM lemezek olvasásakor lép fel, DVD lejátszásakor a meghajtó észrevétlenül és megbízhatóan dolgozott.
Hasonló hangkeltést végez a megható keresés közben, főleg, ha nagyobb lépésekben kell mozgatnia a fejet, ezt jól hallgatóan végzi. Cserébe viszont minimum közepes értékeket kapunk a keresési idő mérésekor.

[oldal:Mérések]

A meghajtó néhány napos használata során semmilyen problémám nem volt vele, működésével meg voltam elégedve. A DMA átvitel engedélyezése után gond nélkül tudtam vele DVD filmeket nézni, illetve időnként CD-olvasásra is befogtam. Apró hiányosságát abban véltem felfedezni, hogy függőleges helyzetben a lemezt megtartó pöckök hiányában nem lehet beszerelni.

Sajnos benchmark programokkal nem tudtam megfelelően megnyúzni, mivel azok nem futottak le. A cdgrab.hu-ról, ppeter oldaláról betankoltam egy cdspeed99-et, és annak DVD-k sebességmérésére adoptált változatából, a dvdspeed99-ből is egy korai verziót.

Az utóbbi egyáltalán nem futott le, read errorral mindjárt a művelet elején leállt. Ellenben CD-lemezzel sikerült tesztelni, az eredmény az alábbiakban látható. (Amint azt megtudtam, pár másodpercet le kellett volna játszani a lemezből valamilyen DVD-lejátszó programmal, majd utána futtatni a tesztet.)


A teszt eredménye a cdtest programmal, cd-lemezzel.

A meghajtót a Macroda Kft. bocsátotta rendelkezésünkre. Az üzletben vásárolva a meghajtóra két év garanciát kapunk, illetve biztos szervizháttér segít esetleges problémáink megoldásában. A meghajtó ára 30100 ft + áfa.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.