Szerző: Bodnár Ádám

2000. március 11. 00:00

A 3dfx az új nVidia driverekről

Semmi újdonság nincs az nVidia drivereiben. Azt állítják, hogy valamifajta sokszög-alapú anti-aliasingot használnak. Az igazság az, hogy erre az emulált anti-aliasingre bármelyik videokártya képes, egy apró driver-trükk segítségével, egyszerűen a leképezés felbontását meg kell nyújtani vízszintes és/vagy függőleges irányban. Az nVidia által használt technológia már régóta ismert. Arra használták ezt a módszert, hogy megtévesszék a tesztprogramokat, hogy azt higyjék, a kártyák támogatják az anti-aliasingot. A Ziff-Davis szerint ez nem valós anti-aliasing, és az nVidia meg is kérte a tesztelőket, hogy ne használják ezt a funkciót, mert a bekapcsolása nagyon lecsökkenti a framerate-et.

"Semmi újdonság nincs az nVidia drivereiben. Azt állítják, hogy valamifajta sokszög-alapú anti-aliasingot használnak. Az igazság az, hogy erre az emulált anti-aliasingre bármelyik videokártya képes, egy apró driver-trükk segítségével, egyszerűen a leképezés felbontását meg kell nyújtani vízszintes és/vagy függőleges irányban. Az nVidia által használt technológia már régóta ismert. Arra használták ezt a módszert, hogy megtévesszék a tesztprogramokat, hogy azt higyjék, a kártyák támogatják az anti-aliasingot. A Ziff-Davis szerint ez nem valós anti-aliasing, és az nVidia meg is kérte a tesztelőket, hogy ne használják ezt a funkciót, mert a bekapcsolása nagyon lecsökkenti a framerate-et.

Szerintünk a full scene anti-aliasing (FSAA) olyan anti-aliasing megoldás, amely egyfelől 100%-ig kompatibilis minden szoftverrel és API-val, másfelől a hardver végzi el. Az nVidia megközelítése sem nem kompatibilis 100%-ig minden szoftverrel és API-val, sem nem a hardver végzi el, hanem ősrégi szoftveres trükkökkel emulálja a valós anti-aliasingot. Hogy tényszerűek legyünk, az nVidia új driverei csak OpenGL alatt támogatják az anti-aliasingot. Így kimarad a piacon levő rengeteg Direct3D- és Glide-alapú játék. Az nVidia FSAA-hack tehát nem hardveres, hanem szoftveres, ennél fogva rosszabb minőségű, mint a hardveres FSAA, amit a Voodoo4 és Voodoo5 kártyákba építünk

A 3dfx Voodoo4 és Voodoo5 sorozatú kártyáiban levő FSAA lényegesen jobb képminőséget képvisel, és 100%-ig támogat minden alkalmazást és API-t. Eszerint mi dobunk piacra elsőként valós hardveres FSAA-t. Tudjuk, hogy a felhasználók értékelni fogják a versenytársaink szoftveres trükkjei, és a mi 100% kompatibilitással bíró hardveres megoldásunk közötti lényeges különbséget."

Brian Burke
PR menedzser
3dfx

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról