Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
DevOps és frontend-fejlesztői témákkal indul idén a HWSW meetup-sorozata

Csalással növelte volna bevételeit a NoScript fejlesztője

Dojcsák Dániel, 2009. május 05. 14:42
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Legújabb frissítésével megsértette a Mozilla add-on készítőkre vonatkozó szabályozásait a népszerű NoScript fejlesztője. A botrányt az Adblock Plus és a NoScript fejlesztői közt kitört háború okozta, melynek hátterében hirdetések és az azokért befolyó bevételek állnak. A NoScript úgy alakította át programját, hogy az AdBlock Plus ne legyen képes letiltani a NoScript weboldalairól a hirdetéseket, amihez természetesen nem lett volna joga. A probléma leginkább az, hogy mindez fű alatt történt, a felhasználók soha nem tudtak arról, hogy a NoScript bizonyos öncélú JavaScriptek futtatását engedélyezte.

hirdetés
Giorgio Maone, a NoScript készítője a vádak kipattanása után egy hosszú bejegyzésben kér bocsánatot. " Kérlek titeket, fogadjátok el legőszintébb bocsánatkérésemet és higgyétek el, hogy szégyellem magam és megbántam, amit tettem. Tudom, hogy olyan szörnyűséget tettem, ami még nem fordult elő a Mozilla-közösség történetében, s ezzel sok ember bizalmát veszítettem el. Kérlek titeket, segítsetek abban, hogy helyrehozhassam, amit okoztam a hibáimmal".

A "szörnyű bűn", ami miatt Maone szabadkozik, hogy egy másik Firefox-kiegészítő, az Adblock Plus működését zavarta meg egy JavaScript kóddal, melyet saját programjába illesztett be. A kód "white listre", azaz megengedő listára tette Maone weboldalait, így az Adblock-felhasználók számára is megjelent minden hirdetés, melyek ezeken az oldalakon voltak.

A Firefox-kiegészítők alkotói számára kétféle lehetőség kínálkozik a jövedelemszerzésre, ebből az egyik az adományok gyűjtése, amivel nincs semmi gond, de nagyon kevés ember él ezzel a lehetőséggel, a másik pedig a kiegészítők weboldalán elhelyezett hirdetések. A probléma valószínűleg azzal volt, hogy a tudatos Firefox-felhasználók, akik már eljutottak oda, hogy a biztonsági és kényelmi célokat is szolgáló NoScriptet használják, s telepítsék, többségében az Adblock Plus kiegészítővel is rendelkeztek. Így nagyban csökkent a hirdetések megjelenítése, s ezzel együtt nyilván a bevétel is.

Ezt gondolta úgy feloldani a programozó, hogy az Adblock Plusnak keresztbe tesz. Maone természetesen nem az első weboldal-adminisztrátor, aki valamilyen trükkel megpróbálja kivédeni a hirdetések letiltását, a módszere viszont rosszindulatú és eddig példátlan. A felhasználóknak fogalma sem volt a módosításokról, semmiféle hozzájárulásukat nem kérte a NoScript.

Ezzel viszont a mindig is "szürke zónában" mozgó NoScript egy szintre hozta magát azokkal a malware script terjesztőkkel, akiktől alapjában véve védené használóit. Ugyan semmilyen káros dolog nem történik, de "az internetezőket tudtuk nélkül, bármi áron kihasználó fejlesztés lett a NoScriptből" -- írja Wladimir Palant, az Adblock Plus fejlesztője. A szándékosság és az előre eltervezettség gyanúját az is erősíti, hogy a kód bonyolult módon lett megírva, melyből nehéz kibogarászni, hogy mit is csinál valójában. Ez a megoldás teljesen hétköznapinak számít a malware-alkotók körében.

A közösség reakciója vegyes volt, egyesek azonnak eltávolították a kiegészítőt, míg mások korrektnek találták Maone bocsánatkérését és elfogadták azt. A gyors ütésváltás viszont megnyugtató lehet a felhasználók számára, hiszen napok alatt kiderült az akció, s látszik, hogy a közösség figyelme nem kerülheti el az efféle próbálkozásokat. Emellett többen általában a reklámblokkolásra alkalmas megoldások ellen emelték fel szavukat, s ez a NoScript-et és az Adblock Plus-t is érinti. Ez a probléma az online tartalomszolgáltatási piacon egyébként mindenhol jelen van, s tudomásunk szerint a magyar szájtok esetében is legalább a látogatók 15 százaléka tiltja a hirdetések megjelenítését.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Két hét múlva újraindul a legnagyobb hazai tech meetup-sorozat, a HWSW free!