:

Szerző: HIRDETÉS

2009. május 4. 20:46

Adatbiztonság a maximumon: megnyílt az Invitel új adatközpontja

Elkészült az Invitel legújabb, sorban a negyedik adatközpontja, mely élvonalbeli kialakításának köszönhetően igazi alternatívát teremt a magyar piacon, a kiemelt rendelkezésre állást és biztonságot megkövetelő kolokációs és hostingszolgáltatást kereső ügyfelek számára.

Elkészült az Invitel legújabb, sorban a negyedik adatközpontja, mely élvonalbeli kialakításának köszönhetően igazi alternatívát teremt a magyar piacon, a kiemelt rendelkezésre állást és biztonságot megkövetelő kolokációs és hostingszolgáltatást kereső ügyfelek számára. A választási lehetőség mellett egyúttal végre itthon is megvalósíthatók földrajzilag elosztott, független szolgáltatók adatközpontjaiban védett katasztrófatűrő rendszerek. Ezzel az egyik adatközpont teljes üzemképtelenné válása esetén sem történik súlyos adatvesztés, sőt akár a leállás is elkerülhető, és a továbbiakban megfelelő biztonság és rendelkezésre állás mellett folytatható a szolgáltatás.

Az Invitel új adatközpontja, az Invitel DataCenter a volt Athenaeum nyomda épületében, Budapest keleti külvárosi részén helyezkedik el (X. kerület, Kozma utca 2.), a 3-as és 4-es főutak ollójában, közel az M0-ás körgyűrűhöz, így könnyedén megközelíthető. A helyszín több szempontból is ideális, egyrészt a jelenlegi 1500 négyzetméteres fogadóterület akár 15 ezer négyzetméterig bővíthető, méghozzá gyorsan és költséghatékonyan, az üzemszerű működés megzavarása nélkül, másrészt pedig fizikai biztonságot is kínál a belvárosi vagy sűrűbben lakott területekhez képest.

Az Invitel DataCenter \"négykilences\", azaz évi 99,99 százalékos rendelkezésre állással bír, ami évente mindössze 52 perces leállást enged meg, ráadásul a géptermek 40 decibeles elektromágneses csillapítással védik az eszközöket a rádiófrekvenciás zavartatástól, interferenciáktól. A hálózati becsatlakozás kétoldali független optikai, és tartalék mikrohullámú kapcsolatokon keresztül történik az Invitel gerinchálózata felé.

Több mint kolokáció

A magas színvonalú szerverelhelyezési szolgáltatások mellett az Invitel DataCenter azonban ennél jóval többet kínál. A vállalkozások IT-részlegei a szerverbérleti szolgáltatások révén drasztikusan csökkenthetik beruházási igényeiket, optimalizálhatják működési költségeiket. Ez különösen fontos az olyan gyorsan fejlődő területeken, mint a szervertechnológia, ahol az elmúlt évek során sokszorosára növekedett egy-egy kiszolgáló számítási teljesítménye és teherbíró kapacitása, ami nagyarányú konszolidációkat tesz lehetővé.

Egyes piackutatási adatok alapján a használatban lévő szerverek 40 százaléka még mindig egymagos processzorokat, újabb 40 százalékuk pedig kétmagos chipeket használ, ami azt jelenti, hogy a legújabb Intel Xeon és AMD Opteron szerverek alkalmazásával töredékére, akár kevesebb, mint tizedére lehetne csökkenteni a szükséges gépek számát. Az Invitel szerverbérleti szolgáltatásával mindezt beruházás nélkül lehet megtenni, és a jövőben is mindig a legújabb, legköltséghatékonyabb megoldásokat használhatja az ügyfél.

A hektikus terhelést jelentő alkalmazások futtatása esetén ennél is költséghatékonyabb megoldásnak bizonyulhat az Invitel szervervirtualizációs szolgáltatásának igénybevétele, mikor nem fizikai, hanem virtuális gép- és tárhelyeket, processzor kapacitásokat bérel a vállalat, és a felhasznált erőforrások függvényében egyenlíti ki költségeit. Az Invitel alapvetően VMware-alapú virtualizációt kínál, de lehetőség nyílik Microsoft Hyper-V és Xen használatára is. Az Invitel DataCenter természetesen felkészült a magas teljesítménysűrűségű, virtualizált rendszerek fogadására is, intezív sorhűtéssel rackenként akár 8 kilowattot, extra lokális rackhűtéssel pedig ennél is többet lekezelhet.

A szerver és tárolóvirtualizáció lehetőségének felajánlása mellett az Invitel desktop-virtualizációra is készül, aminek termékszintű bevezetése még várhatóan az idén megtörténik. Bár szervervirtualizáció esetén az Invitel jelenleg jellemzően a hypervisor szintjén szolgáltat, a jövőben egyre inkább a magasabb szintű, átfogó kiszervezés felé mozdul el, vagyis a virtualizált operációs rendszert is üzemeltetheti, a jövőben pedig, megfelelő kereslet esetén akár egyes alkalmazások felügyeletét és karbantartását is átveheti az ügyfelektől.

További információért keresse fel az Invitel honlapját, vagy hívja a 1444-es számot!

[Az Invitel megbízásából készített anyag]

 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.